Europas hær av arbeidsløse blir stadig større

0

Hver fjerde spanjol er nå offisielt arbeidsløs. Det er over det dobbelt av gjennomsnittet for eurosonen (11,4%). Dette er den høyeste arbeidsløsheten siden slutten på Franco-diktaturet. I tall er det hele 5,8 millioner, og det er praktisk talt like mange som i Tyskland i 1933.

Siden starten av finanskrisa har arbeidsløsheten i Spania gått rett til værs

Verst i sør

Det er i provinsene i sør at vi finner flest arbeidsløse, nemlig i Andalucía (35,4%), Extremadura (32,7%), Kanariøyene (33,6%) og de to enklavene på kysten av Nord-Afrika, Ceuta (41%) og Melilla (30,5%).

Arbeidsløsheten i Spania er verst i sør. (Kilde: http://www.ine.es )

Kvinnearbeidsløsheten i Ceuta er på 56,9%! Den totale økningen i arbeidsløshet på ett år er på hele 800.000 mennesker. Det er nå 1,74 millioner husholdninger i Spania der ingen familiemedlemmer har jobb.

En tapt generasjon

I september 2012 var 5,52 millioner unge mennesker (under 25) arbeidsløse i EU. Det var 22,8% av den unge arbeidsstyrken. I Hellas var 55,6% av ungdommen ledige og i Spania 54,2% (tall fra juli). Dette er ødeleggende for ungdommen. De blir stående uten arbeidserfaringer, uten inntekter, uten framtid. I vårt naboland Sverige har ungdommen fått merke at det ikke er noe igjen av folkhemmet. Der er ungdomsarbeidsløsheten på nivå med Italia med 24,2%.

Men regjeringene fortsetter å skjære ned på offentlige budsjetter

EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet, den beryktede troikaen, fortsetter å kreve nedskjæring på offentlige budsjetter for å redde bankenes profitt. Dette vil naturligvis bare forsterke problemene og drive nye hundretusener ut i arbeidsløshet, hjemløshet og fattigdom.

Generalstreik i Hellas

To greske fagorganisasjoner har vedtatt 48 timers generalstreik 6. og 7. november mot krisepolitikken.

Les mer på bloggen om Spania.

Og om Hellas.

Forrige artikkelSYSTEMKRISE
Neste artikkelRiste, Braanen og Klassekampen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).