Provokatørene i Roma

0

Occupy-demonstrasjonene verden rundt foregikk stort sett fredelig. Demonstrantene har skjønt at det er bare storfinansen og deres politiske håndlangere som tjener på at kampen blir voldelig. En by skiller seg ut – Roma.

Kilde: l'Unità

Black bloc tok demonstrantene som gisler

Enda en gang ble en demonstrasjon i Roma skadet av maskerte og svartkledde «black bloc»-folk. Unge menn med masker knuste ruter og ødela forretninger, satte fyr på biler og kastet stein. De hadde ingen paroler eller løpesedler, ingen politisk orientering. De var bare ute etter å gjøre maksimal skade. 70 mennesker ble skadd, tre av dem alvorlig.

Seint i går kveld kunne vi fem mil fra Roma se hvordan politihelikopterne fortsatt hang over byen.

Hvem erblack bloc? Det er mange fredelige demonstranter som mistenker dem for å være politiagenter. Forrige gang de slo til under en demonstrasjon i Roma ble det vist bilder som kunne tyde på at enkelte politifolk utstyrte dem med lange balltrær eller samarbeidet med dem på annen måte. I et land som Italia er dette ikke noen paranoid forestilling. Det finnes en lang og svart historie om hvordan myndighetene og ulike politikorps har samarbeidet med fascister, mordere og mafiosi. Mesteparten av volden i det tiåret som italienerne kaller anni di piombo, blyåra, kom fra ytre høyre, og var tett sammenvevd med det korrupte maktapparatet.

Venstresida i ruiner

I sin tid var det italienske kommunistpartiet det sterkeste i Vest-Europa og et av de største i verden. Det som er igjen av dette partiet er fullstendig kompromittert og korrupert. Det såkalte venstre i parlamentet bærer en stor del av skylda for at Berlusconi fortsatt sitter ved makta, og de vet å skaffe seg sin del av de korrupte inntektene og fordelene. Det betyr at venstresida må gjenreises fra grunnen. Det har begynt å skje gjennom gatedemonstrasjoner. Vi har hatt kampen mot privatisering av vannet, kvinnebevegelsen Ora Basta! (Nå er det nok!) som protesterer mot Berlusconis ekstreme kvinneundertrykking og kampen mot korrupsjon og politisk svindel, for eksempel No Berlusconi Day.

Makthaverne ønsker kaos

For å holde på makta griper Berlusconi til det ene tiltaket etter det andre som kan sammenliknes med Mussolinis fascisme. Det siste er forsøket på å kneble den lille delen av mediene som han ikke kontrollerer, noe som har ført til at italiensk Wikipedia truer med å stenge.

I dette perspektivet er det all grunn til å mistenke kretser blant makthaverne for å stå bak black bloc. De ønsker å spore av massebevegelsen og sette den opp mot vanlige folk. For redselen deres er at den vanlige italiener skal reise seg og si som kvinnebevegelsen at Nok er nok!

Du kan lese mer om Italia i Sammenbruddet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.