Generalstreiken i Hellas

1

19. og 20. oktober var det generalstreik i Hellas. Stilt overfor en total rasering av alt som er av velferdsordninger og av lønninger og faglige rettigheter, har det greske folket svart med full generalstreik og de største demonstrasjonene på lenge. Situasjonen er ekstrem. For å redde interessene til europeisk finanskapital har EU bestemt å velte hele byrden over på det greske folket. Dette er en del av den såkalte «redningspakka for Hellas».

Rapport fra Aten

Torstein Dahle fra Rødt har vært i kontakt med en av de greske lederne for Ships to Gaza, Dimitris Pilonis. Han er en engasjert, men nøktern fyr, og Dimitris skriver:

«I den første dagen i den 48-timer lange generalstreiken her i Hellas i dag hadde vi stengt alt i Aten (unntatt busser og metro av hensyn til demonstrantene) og vi hadde den største demonstrasjonen på tjue år – mer enn fem hundre tusen folk – mot regjeringa, IMF og EU! I morgen fortsetter generalstreika og det er planlagt en full omringing av parlamentet hvor regjeringsmedlemmene vil stemme for en lov som praktisk talt ødeegger hele den offentlige sosiale strukturen i Hellas og kutter lønninger og pensjoner både i offentlig og privat virksomhet med mellom 35% og 65%. De vil også si opp omtrent 170 000 offentlig ansatte de neste to åra, de første 30 000 av dem allerede i år.»

– Hellas på randen av revolusjon

Dette er ikke mine ord. De kommer fra lederen Den greske foreininga i Noreg, Jannis Barbantonis. Barbantonis mener at situasjonen er å dramatisk i Hellas, at dersom det hadde eksistert en leder med autoritet enten på høyre eller venstre side, ville Hellas ha opplevde en revolusjon.

Det greske dramaet

Les min forrige kommentar på bloggen: Det greske dramaet.

Jeg kommer tilbake med flere kommentarer. Her bare en håndfull reportasjer fra internasjonal presse:

Fra The Telegraph

The Telegraph

Al Jazeera

La Repubblica

Der Spiegel

The Guardian

Bakgrunnen for denne krisa er forklart i Sammenbruddet, boka som er for viktig til å bli omtalt i norsk presse.

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.