Eks-president Jimmy Carter: – USA er et korrupt oligarki

0

Tidligere president i USA, Jimmy Carter, ble intervjuet i radioprogrammet The Thom Hartmann Program i USA. Utgangspunktet var et vedtak fra Høyesterett som åpner for «ubegrenset pengebruk i politikken». Hartmann spurte Carter hvordan han ville kommentere dette. Og Carter svarte:

Dette bryter med alt som gjorde det politiske systemet i USA så bra. Nå er det bare et oligarki med ubegrensede bestikkelser som er kjernen i det å bli nominert eller valgt til president. Og det samme gjelder også valget av guvernører, senatorer og kongressmedlemmer. Pengene fra store bidragsytere har undergravd det politiske systemet vårt fullstendig, og disse bidragsyterne sikrer seg fordeler etter at valget er over De som søker gjenvalg, og dette gjelder begge partier, ser på disse ubegrensede pengesummene som en stor personlig fordel. De som allerede sitter i Kongressen har mye mer å selge til en ivrig bidragsyter enn en som bare er utfordrer.

Et eksempel på det Carter nevner er hvordan store selskaper kjøpte ja-stemmer for å sikre tilslutning til Trans-Pacific Partnership (TPP) i Kongressen.

I en vitenskaplig avhandling fra Princeton og Northwestern Universities som har tittelen Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups, and Average Citizens, sies også at USA er et oligarki:

Det sentrale punktet som kommer fram gjennom vår forskning er at den økonomiske eliten og de organiserte gruppene som representerer forretningsinteresser har vesentlig uavhengig påvirkningskraft på den amerikanske regjeringens politikk, mens massebaserte interessegrupper og vanlige borgere har liten eller ingen innflytelse.

Da er det kanskje ikke så rart at meningsmålinger finner ut at bare 9% av amerikanerne har et positivt syn på Kongressen, mens 85% har et negativt syn på den. Kongressen er faktisk mindre populær enn kakerlakker, trafikkork og rotfylling.

Forrige artikkelDe kommende informasjonskrigene
Neste artikkelUSA-soldater med våpen stanset på flyplassen i Wien
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).