I fjor sa regjeringa at endringer i kraftforet til kyr kunne bidra til store utslippskutt. Nå er anslaget halvert.
Regjeringa er tatt med klimabuksene nede, sier stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) til NRK.
Vi har skrevet om tilsettingen av de metanhemmende stoffet Boaver her på steigan i flere artikler, sist her:
Da skreiv vi om hvordan Tine oppsummerte sin mislykkede satsing på Framtidsmelk:
I reklamefilmer for «Framtidsmelk» forklarte de at kuer som har fått metanhemmere i fôret, produserer mer klimavennlig melk. Men mottakelsen ble ikke som planlagt, forklarte konsernsjef Ann Beth Freuchen under et seminar på Arendalsuka onsdag ettermiddag.
Resultatet er at denne melka nå er blandet med all annen melk fra Tine som du finner i butikken, det vil jeg tro at er et svært dårlig valg av Tine, og vil gjøre noe med salgstallene på deres produkter. I den artikkelen delte jeg også dette:
Jeg sendte et spørsmål til Tine på Messenger:
Hører dere har slutta med «framtidsmelk» i så fall hvor gjør dere av melka?
Svar fra Tine:
Hei😊 Som du kanskje vet, har landbruket forpliktet seg til å redusere klimagassutslippet med 5 millioner tonn CO2 i perioden 2021 til 2030. Da er fortilskuddet som enkelte gårder nå benytter seg av, en viktig del av løsningen. Dette er helt trygt og vil ikke påvirke kuas helse eller velvære, ei heller melka eller kjøttet på noen som helst måte. Denne melka er derfor som all annen melk du finner i butikken, og er derfor blandet med all annen melk du finner i butikken.
Det vil si at du nå får i deg denne melka uansett om du vil eller ikke dersom du kjøper melkeprodukter fra Tine – det vil jeg tro at igjen er et svært dårlig valg av Tine, og vil gjøre noe med salgstallene på deres produkter.
Jeg veit at mange har sluttet å kjøpe Tines produkter av denne grunn, så kravet må være at Tine merker sine produkter slik at folk kan velge sjøl.
Det er antakelig ikke tilfeldig at Arbeidets Rett skriver dette om Rørosmeieriet i september:
Produksjonen ved Rørosmeieriet går på høygir. Etterspørselen etter meieriets økologiske produkter har økt med 50 prosent i år. Det betyr også at det må flere hender til for å ta unna.
Det er en økende trend i markedet at flere etterspør naturlig helfete produkter og produkter uten kunstige tilsetningsstoffer, forteller kommersiell leder Kristin Bendixvold.
For å holde tritt med den økende produksjonsmengden er det allerede hentet inn mange nye. Arbeidets Rett tok en tur innom for å møte noen av disse.
(Bilde fra https://www.retten.no/rorosmeieriet-vokser-morten-er-nyansatt-ronja-er-meieriets-forste-larling/s/5-44-933464 )
I fjor sa regjeringen at metanhemmere i kraftfôret til kua vil gi et utslippskutt på 1,4 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2030. Men dette anslaget har vist seg å være feil.
I årets forslag til statsbudsjett er den samlede kurap-gevinsten skrevet ned til 0,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter i samme periode.
«Endring i beregningsmetoder og rammevilkår for enkelte av de planlagte virkemidlene førte til at klimaplanen fra i fjor er svekket.», skriver regjeringen. De skriver at det er en «svekket effekt av metanhemmende tilsetningsstoffer i fôret til husdyr».
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/regjeringens-klimastatus-og-plan/id3056241/?ch=1
På spørsmål fra Nettavisen svarer statssekretær Sigrunn Aasland (Ap) i Klima- og miljødepartementet at det er normalt å justere effekten av ulike tiltak.
Vi tror det tar litt lengre tid før metanhemmere kan tas i bruk, og at det ikke vil være like aktuelt å gi det til alle dyregrupper. Derfor har vi nedjustert den totale effekten av dette tiltaket i planen i år, sier hun.
Det som nå skjer er at Tine også taper markedsandeler og har gått ut og sagt at de ikke lenger vil rapportere hvor stor del av melka de sjøl henter og hva andre aktører står for.
Tine, som er et norsk samvirkeselskap eid av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet, bør nå gå litt i seg sjøl. Det er nok ikke bare forbrukerne som krever merking – det finnes også melkebønder som antakelig nå velger å levere melka si til andre enn Tine.
Kravet må være både fra bønder og forbrukere at melka og meierivarene fra Tine som inneholder det metanhemmende stoffet Boaver blir merket.
Se også: