– Når kommer deres «unnskyld», Erna Solberg og Bjørn Guldvog? Folkehelseinstituttets nye rapport bekrefter det våre makthavere allerede visste: Smitteverntiltakene var uvirksomme, og de rammet de mest sårbare.
Daværende statsminister og Helsedirektoratets direktør kan ikke hevde at de ikke visste. Vår nasjonale beredskapsplan fra 2014 sier det klart: «Det frarådes […] å innføre karantene av mistenkt smittede […] da slike tiltak har liten effekt, er ressurskrevende og strider mot prinsippet om ikke å bremse normal aktivitet unødig». Likevel innførte regjeringen karanteneplikt på 14 dager for alle som hadde vært i nærkontakt med en som var «smittet».
Karantene skadet særlig de unge
Folkehelseinstituttets nye rapport bekrefter at de unge betalte en blodpris for uvirksomme smitteverntiltak:
– Vi fant at ungdommene rapporterte mer psykiske plager, både i perioder med strengere restriksjoner og i de tilfeller der de var eller nylig hadde vært i karantene. Spesielt så det ut til at det å ha vært i karantene flere ganger hang sammen med mer symptomer på angst og depresjon, sier stipendiat Johanne Hagen Pettersen ved PsychGen Senter for genetisk epidemiologi og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet.
Det kom stadig mer forskning som bekreftet hvor uvirksom karanteneplikten var.
Stadig mer forskning bekreftet risikoen for de unge
Dagen før karanteneplikt ble innført kom en metastudie som viste at «den psykologiske effekten av karantene er bred, betydelig og kan være langvarig». Siden kom det stadig mer forskning som bekreftet hvor uvirksom karanteneplikten var. Våren 2020 kom det en slik studie, siden kom det en i oktober og en i desember. Likevel fortsatte regimet.
Høsten 2021 ble 40.000 elever i Oslo testet med i alt 80.000 tester. FHIs konklusjon fra mai 2020 lot til å være glemt: «…høy sannsynlighet for at et positivt svar er falskt, det vil si at personen som tester positivt egentlig er frisk».
Begrepet «smittet» ble brukt feil, påpekte professor emeritus Dag Bratlid:
– Smittetall uten samtidig å angi andelen av totale tester gir ingen mening. Det er et problem at myndighetene bruker antall covid-19-positive som grunnlag for smitteverntiltak.
Nå bekrefter enda en rapport at vaksinene blant annet kan gi langvarig utmattelse, kognitiv svikt og muskelsmerter.
Massevaksinering av unge som ikke løp risiko ved covid-19
Den ukentlige testingen høsten 2021 ble etterfulgt av en omfattende massevaksinering av 12 til 17-åringer. Bratlid var blant de mange fagfolk som advarte mot massevaksinering av unge fordi deres risiko for å bli alvorlig syk var minimal. Som den var det for de fleste under 60 år.
– Den sterkeste generelle stimulering av immunapparatet får man av gjennomgåtte infeksjoner og smitte, skrev Bratlid i Bergens Tidende i september 2021. Nå bekrefter enda en rapport at vaksinene blant annet kan gi langvarig utmattelse, kognitiv svikt og muskelsmerter. Rapporten ble omtalt på NRK radio 17. september. Den er utarbeidet av professor Elling Ulvestad. Han er spesialist i immunologi og transfusjonsmedisin på Haukeland universitetssykehus.
LES OGSÅ Etter to doser: Sykehuset mistenkte hjerteposebetennelse, men det fikk ikke Julie vite
De gamle måtte dø uten en hånd å holde i
Smitteverntiltakene gikk utover de mest sårbare. Jeg glemmer aldri min gamle fars smerte da han ringte fra sykehjemmet etter nedstengningen:
– Hvorfor besøker du meg ikke mer? Er du ikke glad i meg? Skal jeg aldri få se deg?
Han forstod ikke «smitteverntiltak», og hva skulle jeg si? Gamle og syke måtte dø uten en hånd å holde i. Unge sliter etter drakoniske smitteverntiltak, og altfor mange i befolkningen generelt har fått vaksineskader som typisk møtes med mistro.
Dette er et skammens kapittel som fortjener ydmyke erkjennelser, beklagelser og sannferdige oppgjør.
Denne artikkelen ble publisert av Helsemagasinet.
Du kan abonnere på Helsemagasinet her.