Polens første lab-kjøttfirma får nå statsstøtte

0
Fra nettsidene til Labfarm.

LabFarm, det første polske selskapet som produserer lab-kjøtt, har mottatt et statlig tilskudd på 9 millioner zloty (ca 2 millioner euro) for å støtte og utvide sitt arbeid.

Av Romy Rohmann.

LabFarm, skriver at de produserer «rent, ekte kjøtt» som også er «tryggere» enn annet kjøtt fordi det er fritt for antibiotika og forurensning. «Den eneste forskjellen er at den dyrkes utenfor kroppen til et dyr, som ikke trenger å ofre livet, men bare låner oss noen få av cellene sine», legger de til.

LabFarm er det eneste selskapet i Polen som produserer lab-kjøtt og det ble grunnlagt i 2021. Grunnleggerne og hovedinvestoren, som er eier av en tradisjonell fjørfevirksomhet har investert over 10 millioner zloty av sine egne midler i virksomheten.

Nå har National Center for Research and Development (NCBiR), som er et statlig byrå, tildelt firmaet 9 millioner zloty i et tilskudd.

Dette tilskuddet betyr at LabFarm kan å øke produksjonskapasiteten og oppskalere produksjonen.

I utgangspunktet hadde LabFarm som mål å starte industriell produksjon i år, men måtte utsette planene sine med to til tre år. «Det er som å forberede en ekspedisjon til månen», sa Wiesław Macherzyński, driftssjef og medgründer, til magasinet Forbes.

Tidligere i år presenterte firmaet en prototype av kyllingkjøttbollen på ProVeg New Food Forum, som er en polsk utgave av New Food Conference, den første og største slike begivenheten i Europa dedikert til alternative proteinkilder.

«I de siste tre månedene har vi kommet ut av reagensrøret«, sa Macherzyński til Forbes. «Tidligere så vi på produktet under et mikroskop, nå var det på tide å kaste det i pannen«.

Kostnadene for dette er store, så langt har kostnadene for å produsere 100 gram laboratoriedyrket kyllingkjøtt beløpet seg til 70.000 zloty (€ 16.212).

Selskapet lager sitt produkt i bioreaktorer – glass- og rustfrie ståltanker som simulerer dyrekroppsforhold – med en total kapasitet på 11 liter, et tall som «kan sammenlignes med kroppsvolumet til én sau», Stanisław Łoboziak, selskapets teknologisjef og medgründer, fortalte Forbes .

Til sammenligning har de største bioreaktorene hos amerikanske kulturkjøttbedrifter en kapasitet på 250.000 liter og kan produsere to tonn laboratoriedyrket kjøtt per år.

Men dette er jo en del av planen om å transformere matproduksjonen, og i begynnelsen av juli sluttet LabFarm seg til Cellular Agriculture Europe, som er en internasjonal koalisjon av selskaper som er forpliktet til å bygge det de kaller en mer bærekraftig matproduksjonskjede. Her forplikter medlemmene seg til å følge denne industriens produksjonsstandarder, utdanne publikum og bygge tillit til den nye matkategorien.

LabFarm har også blitt invitert til å jobbe med den polske regjeringens «Concept of National Development 2050»-dokument.

I motsetning til andre EU-land, som Italia og Ungarn, er innbyggerne i Polen mer positive til alternativ mat.  Polen har de siste årene sett en økning i salget av plantebaserte kjøttalternativer. Hovedstaden, Warszawa, rangerer også jevnlig blant de mest veganvennlige byene i verden.

Les også:

Forrige artikkelDen regelbaserte vestlige ordenen spiller fallitt
Neste artikkelFylkesordfører Bønå og Den røde armé