Mali sparker ut Sveriges ambassadør

0
Sveriges ambassadør til Bamako, Kristina Kuhnel. Foto: Sveriges ambassade i Bamako

Malis regjering ga Sveriges ambassadør 72 timer til å forlate landet etter det den sa var en fiendtlig uttalelse fra en svensk minister.

Utvisningen av ambassadør Kristina Kuhnel kommer dager etter at Mali kuttet diplomatiske bånd med Ukraina, noe som førte til kommentarer fra Sveriges minister for internasjonalt samarbeid og handel.

«Du kan ikke støtte Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina og samtidig motta flere hundre millioner kroner hvert år i utviklingshjelp», sa Johan Forssell på sosiale medieplattform X. – Regjeringen har derfor besluttet å fase ut Sveriges bilaterale bistandsstrategi med Mali i 2024».

I januar kunngjorde regjeringa i Stockholm at de ville avslutte utviklingshjelpen til Mali i år. I det siste tiåret har Sverige gitt mer enn 330 millioner dollar i bistand til den vestafrikanske nasjonen.

Flere ambassadører og tjenestemenn er utvist. I 2022 ble den franske ambassadøren Joel Meyer bedt om å forlate samt talsmannen for de «fredsbevarende» styrkene, Olivier Salgado.

Sverige har, i likhet med Norge, hatt soldater i disse styrkene, men hadde allerede vedtatt å trekke dem ut i løpet av 2024.

For Sverige er det altså viktigere å støtte krigen mot Russland i Ukraina enn å støtte et av verdens fattigste land. Det sier sitt om den vestlige «bistandspolitikken».

Mali klarer seg uten den svenske «hjelpen»

Til tross for «uhjelp» fra Vesten gjennom mange år har Mali forblitt et av verdens fattigste land. Det kommer av at «hjelpen» bare har vært et bidrag til avhengigheten og den nykoloniale undertrykkelsen.

Da USA truet med å holde tilbake all støtte til Niger svarte kupplederen: «Vi trenger ikke pengene deres. Gi dem i stedet til de millioner av husløse mennesker i USA».

Vi antar at regjeringa i Mali kan si noe liknende til Sverige.

Sammen med Niger og Burkina Faso har de skapt Alliansen av Sahelstater (AES), og de tre landene ønsker nå sammen å utvikle sin økonomi og næringsliv basert på sine egne, svært rike naturressurser. Vi snakker om olje, gass, gull, uran, bauxitt, fosfat og nesten alle andre mineraler og råvarer man kan tenke seg.

Siste nytt er at AES har planer om å innføre et felles pass.

Forrige artikkel– Vi kan ikke tillate å eksperimentere med barn på denne måten
Neste artikkelSyria forlanger at USA forlater landet straks