Framtidsmelka til Tine blei ingen suksess – nå finnes den ikke i butikkhyllene

0
Fra nettsidene til Tine.

På Arendalsuka onsdag snakket konsernsjef i Tine, Ann Beth Freuchen om vellykkede og mislykka innovasjoner.

Romy Rohmann.

Framtidsmelka var en av de mislykka; Tine hevder at de ikke lyktes med kommunikasjonen. Konsernsjef Ann Beth Freuchen mener de bomma på innpakningen.

(Bilde fra sendinga som også kan ses her:  https://www.facebook.com/PostenNO)

Nationen skriver om dette den 16.august og skriver dette fra ArendalsKUA:

I reklamefilmer for «Framtidsmelk» forklarte de at kuer som har fått metanhemmere i fôret, produserer mer klimavennlig melk. Men mottakelsen ble ikke som planlagt, forklarte konsernsjef Ann Beth Freuchen under et seminar på Arendalsuka onsdag ettermiddag.

Metanhemmere viste seg å være et altfor komplisert ord. Folk ble usikre. Hva er det? Er det naturlig? Får kua vondt i magen? Eller får jeg vondt i magen? Er det egentlig gift? Smaker melka annerledes, var blant spørsmålene Tine fikk, forteller Freuchen.

I en ernæringsdebatt hvor rene naturlige råvarer er høy valuta, var ikke «Framtidsmelk» noe folk fant så tiltalende.

Freuchen er likevel tydelig på at arbeidet med framtidsmelka har vært viktig.

 Selv om vi ikke lenger snakker om framtidsmelka, er det skikkelig viktig å få frem at dette forskningsprosjektet representerer fremtidens matproduksjon. Tine og norske melkebønder lever av naturen og er helt avhengig av å ta vare på miljøet. Vi skal være med å løse utfordringene en hel næring står sammen om, slik at folk flest kan få melk med lavere klimagassutslipp.

Hun sier at forskningsprosjektet skal fortsette og oppskaleres.

Så vil tiden vise om markedet vil ha fremtidsmelk, klimamelk eller rett og slett Tine melk med lavere utslipp.

https://www.nationen.no/tine-har-fjernet-framtidsmelk-fra-butikkene-lyktes-ikke-med-kommunikasjonen/s/5-148-592788

Vi har skrevet om det metanhemmende stoffet som tilsettes i foret til kuene i juli i fjor:

Hva er så dette metanhemmende stoffet som tilsettes fôret?  

Metanhemmere er en samlebetegnelse for fôrtilsetninger som reduserer produksjonene av metan i vomma på drøvtyggere. Stoffet som tilsettes heter Bovaer, også omtalt som 3-NOP.

Den gangen skreiv vi også dette:

Det er ikke måte på hva enkelte i ly av «det grønne skiftet» finner på. Hvor har føre var prinsippet blitt av, eller rettere hvorfor kan vi ikke få noen uavhengige forskere til å «se på saken». Nå kappes de store meieriene om å være mest mulig «grønne» og «klimavennlige» og i rein desperasjon for å få økonomien til å henge sammen kaster sjølsagt enkelte melkebønder seg på dette.

Her kan du lese hva EFSA skriver om: Sikkerhet og effekt av et fôrtilsetningsstoff bestående av 3-nitrooksypropanol (Bovaer ® 10) for drøvtyggere for melkeproduksjon og reproduksjon (DSM Nutritional Products Ltd). DSM er et multinasjonalt selskap med sete i Heerlen i Nederland. Det har over 21.000 ansatte i over 50 land. Vi noterer oss at Vanguard og BlackRock allerede er inne.

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2021.6905

Mye har vært skrevet og sagt om dette metanhemmende stoffet, Bovaer siden den tid.

Jeg tenker at Tine verken har bomma på kommunikasjonen eller innpakninga, jeg tenker at folk ikke vil ha den melka fordi de ikke stoler på det som sies om hvor ufarlig det er verken for kuene eller oss. Vi har gjort oss noen erfaringer i det siste om forskere, myndigheter og medias promotering av både det ene og det andre. Dersom dette betyr at folk flest er litt mer kritiske til det de får servert er jo dette svært positivt. Men prosjektet med metanhemmere er i gang, det finansieres gjennom jordbruksoppgjøret, så hva skjer?

Jeg sendte et spørsmål til Tine på Messenger:

Hører dere har slutta med «framtidsmelk» i så fall hvor gjør dere av melka?

Svar fra Tine:

Hei😊 Som du kanskje vet, har landbruket forpliktet seg til å redusere klimagassutslippet med 5 millioner tonn CO2 i perioden 2021 til 2030. Da er fortilskuddet som enkelte gårder nå benytter seg av, en viktig del av løsningen. Dette er helt trygt og vil ikke påvirke kuas helse eller velvære, ei heller melka eller kjøttet på noen som helst måte. Denne melka er derfor som all annen melk du finner i butikken, og er derfor blandet med all annen melk du finner i butikken.

Det vil si at du nå får i deg denne melka uansett om du vil eller ikke dersom du kjøper melkeprodukter fra Tine – det vil jeg tro at igjen er et svært dårlig valg av Tine, og vil gjøre noe med salgstallene på deres produkter.

Vi veit at Q meieriene har sin utgave av denne melka, den kalles klimamelk, jeg har ikke sett så mye av den i butikkhyllene heller om jeg tenker meg om.

Jeg husker at vi kunne gå til en melkebonde med et spann eller noen flasker og kjøpe melk direkte. Men det var lenge før det «grønne skiftet» 😊

Forrige artikkelWashington vurderer å sende langtrekkende kryssermissiler til Ukraina
Neste artikkelHar barnevernet sviktet kongefamilien?