FBI raidet hjemmet til tidligere FNs våpeninspektør Scott Ritter ut fra anklager om han angivelig skulle være utenlandsk agent.
Tidligere marinekorpsoffiser og FN-inspektør kommenterte aksjonen i et intervju på plenen utenfor hjemmet sitt 7. august mens FBI-folk toget ut av huset med kasser av angivelig bevismateriale. Ritter sier at hans engasjement handler om et forsøk på å forbedre forholdet mellom USA og Russland.
Scott Ritter uttalte seg kort tid etter at en prosesjon av føderale agenter bar esker ut av hjemmet hans onsdag ettermiddag 7. august. FBI beskrev beslagleggelsen av dokumenter som en del av en pågående etterforskning mot den frittalende kritikeren av USA utenrikspolitikk.
Ritter fortalte journalister at ransakingsordren er knyttet til arbeidet hans som forfatter og at myndighetene var bekymret for påståtte brudd på Foreign Agents Registration Act, som krever at representanter for utenlandske interesser registrerer og avslører sin aktiviteter til det amerikanske justisdepartementet.
«Jeg vil si akkurat her og nå: jeg er ikke i strid med loven om registrering av utenlandske agenter», sa han. «Forhåpentligvis, ved å utføre ransakingsordren og ta materialet de gjorde, vil de raskt komme til den samme konklusjonen».
Det kan han jo håpe, men han vet nok utmerket godt at han langt fra kan være sikker på å få en fair behandling.
Etterforskere, ledsaget av New York State Police, ankom hjemmet hans i Dover Drive like før middag i umerkede biler med mørktonede vinduer. De stilte seg opp foran det rolige forstadshjemmet med en mørk SUV som blokkerte to biler parkert i dobbeltgarasjen.
Ritters karriere begynte i US Marine Corps, hvor han tjenestegjorde som etterretningsoffiser. Hans arbeid med militær etterretning ga ham et sterkt fundament for analysen av kompleksiteten til global sikkerhet og amerikansk forsvarspolitikk.
På 1990-tallet sluttet Ritter seg til FNs spesialkommisjon (UNSCOM) som fikk i oppgave å inspisere Irak for masseødeleggelsesvåpen etter Gulfkrigen. Han spilte en nøkkelrolle i å føre tilsyn med innsatsen for å sikre Iraks nedrustning i samsvar med FNs sikkerhetsråds resolusjoner.
I løpet av sin tid med UNSCOM utviklet Ritter et rykte for å være tøff, grundig og urokkelig og kom ofte i konflikt med både irakiske tjenestemenn og sine overordnede i FN og amerikanske myndigheter. Han var sterkt kritisk til det han oppfattet som politisk innblanding i inspeksjonsprosessen, spesielt fra USA, som han anklaget for å bruke inspeksjonene som et påskudd for å opprettholde sanksjoner og til slutt rettferdiggjøre militæraksjon mot Irak.
Ritters mest omtalte rolle kom i forkant av den amerikanske invasjonen av Irak i 2003. Han ble en vokal kritiker av Bush-administrasjonens påstander om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen og hevdet at bevisene ikke støttet saken om krig. Han insisterte på at Irak stort sett var blitt avvæpnet på slutten av 1990-tallet og at fremstøtet for krig var basert på villedende eller fabrikkert etterretning.
Etter å ha forlatt UNSCOM fortsatte Ritter å snakke ut mot USAs utenrikspolitikk, spesielt angående Irak og det bredere Midtøsten. Han skrev flere bøker og dukket ofte opp i media for å diskutere synspunktene sine. Han har forblitt en frittalende kritiker av amerikanske militære intervensjoner og har fortsatt å kommentere internasjonale sikkerhetsspørsmål og ofte utfordret mainstream-narrativet om amerikansk utenrikspolitikk både når det gjelder Ukraina og Palestina/Israel.
Ritter har vært like kritisk til USAs involvering i konflikten mellom Israel og Palestina. På YouTube-programmet «Judging Freedom», som ble sendt mindre enn 24 timer før FBI-angrepet mot hjemmet hans, beskrev Ritter Israel som den «verste inkarnasjonen» av Nazi-Tyskland etter å ha påstått voldtekter av politiske fanger av israelske soldater.
En grunn til at Ritter ikke skal være for optimistisk er at det samtidig pågår en ard undertrykkelse av ytringsfriheten og det frie ordet også i blant annet Storbritannia og Tyskland.
Tankeforbrytelser er blitt det nye målet for NATOs globocops.