Den «grønne» nikkelboomen i Indonesia ødelegger kysten og regnskogen for å kutte fossil energi

0
Nikkelgruve i Sørøst- Sulawesi, Indonesia (Foto: Ian Morse)

Skal man gjennomføre «det grønne skiftet» og elektrifisere samfunnet så mye som klimapolitikken krever, er behovet for mineraler nærmest umettelig. Nikkel er et av de viktigste metallene for den såkalte «grønne» omstillinga.

Indonesia er nå verdens største nikkelprodusent, med 15 prosent av klodens nikkelressurser – typisk lavverdige forekomster funnet nær overflaten. Dette skriver The Telegraph.

Store strekninger av regnskog og kystsamfunn blir ødelagt av en nikkelgruveboom i Indonesia som er utløst av kappløpet for å gå bort fra fossilt brensel.

Over hele landet pågår en stor innsats for å utnytte landets rike naturressurser.

Rekker av skorsteiner pumper ut veldige røyskyer som tårner seg over skolene og husene i det som en gang var bygdesamfunn i scener som minner om arbeidet til L.S. Lowry, hvis malerier fanget livet i industridistriktene i Nordvest-England på midten av 1900-tallet.

L.S. Lowry, A Town Square

Det internasjonale energibyrået (IEA) spår at den globale etterspørselen etter nikkel vil vokse med minst 65 prosent innen 2030, og elbiler og batterilagring vil å ta over fra rustfritt stål som den største sluttbrukeren av nikkel innen 2040.

Kinesiske gigantfirmaer forankrer seg i nikkelmarkedet i Indonesia, men de blir ofte forsynt med billig malm av hundrevis av mindre, for det meste lokalt eide gruver i regnskogen. Disse gruvene har forvandlet en gang fredelige agrarsamfunn i bygder og landsbyer og samfunn. De gir økonomiske muligheter, men en helse- og miljøkrise truer på grunn av forurensning.

På bare tre år har Indonesia signert mer enn et dusin avtaler verdt mer enn 15 milliarder dollar for batterimaterialer og produksjon av elektriske kjøretøy med globale produsenter, inkludert Hyundai, LG og Foxconn.

I 2021 avduket Indonesia et nytt nikkelsmelteverk i North Morowali Regency of Central Sulawesi. Den har blitt utstyrt for å behandle 13 millioner tonn nikkelmalm årlig.

Gruve i Molawe distriktet Credit: Garry Lotulung

Sulawesi, en indonesisk øy øst for Borneo, er et fredelig land kjent for sine uberørte korallrev, dykkesteder og forhistoriske hulemalerier. Men det er raskt i ferd med å bli et industrielt hjerteland.

Les: Indonesia has a long way to go to produce nickel sustainably

Nok en gang ser vi at det ikke finnes noe «grønt skifte». Det er bare en reklameplakat for en ny global runde med rovdrift kombinert med plyndring av folk over hele verden.

Forrige artikkelNicaragua og Kina bygger internasjonal flyplass som kan bli et knutepunkt i Latin-Amerika
Neste artikkelDe planla Mpox-«pandemien» i 2021