USA engasjerer en svekket Modi

0
Statsminister Narendra Modi viser frem et brev fra president Draupadi Murmu som inviterer ham til å danne den neste regjeringen, 7. juni 2024

USAs president Joe Biden har gitt nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i oppgave å reise til New Delhi før statsminister Narendra Modi danner sin nye regjering. 

Av M. K. Bhadrakumar.

Det hvite hus sa i en uttalelse at Sullivan planlegger «å engasjere den nye [indiske] regjeringen om felles prioriteringer mellom USA og India, inkludert det pålitelige, strategiske teknologipartnerskapet». 

Selvfølgelig er «strategisk teknologipartnerskap» et kodeord. Enkelt sagt, med valget overstått og enda en periode under Modis ledelse sikret, vil integreringen av India i Biden-administrasjonens Asia-Stillehavsstrategi bli akselerert. Mye har endret seg i USAs favør når det gjelder justering av styrkene i løpet av siste seksmånedsperiode der Biden-administrasjonen har gjort betydelige inngrep i ASEAN og et nytt økosystem av nettverk og allianser som overlapper og supplerer hverandre, blir satt på plass for å forberede seg på den uunngåelige konfrontasjonen med Kina. New Delhi under Modis ledelse er en uunnværlig – og på mange måter en uerstattelig – partner. 

Når det er sagt, er det forutsigbart at Sullivan intenst vil utforske posisjonen til New Delhi i den kaotiske utviklingen den siste tiden i konfrontasjonen mellom USA og Russland. Han vil ta pulsen på den indiske regjerende eliten og anslå hvor mye deres brennende nasjonalistiske retorikk er ekte, vrangforestillinger eller forestillinger. 

Innsatsen kunne ikke vært høyere. Bare denne uken kom Biden med en eksplosiv bemerkning som utelukker et amerikansk missilangrep på Moskva og Kreml og Russlands president Vladimir Putin svarte at Russland også har en mulighet til å bevæpne aktørene andre steder som er låst i dødelig kamp med USA og dets allierte.

Hardhendt politikk har ingen plass  

Spesielt har India blitt en bærebjelke i den russiske økonomien på grunn av dets massive kjøp av russisk olje. Det er ikke i USAs interesser – selv om det bidrar til å holde oljeprisen «lav». Indias Bank of Baroda rapporterte at landets import av russisk olje ble ti ganger så stor i 2023. Russland har klart å takle EU-embargoen på russisk sjøbåren olje og Vestens pristak ved å omdirigere mesteparten av sin energieksport til Asia – spesielt til India og Kina. Ifølge det russiske finansdepartementet steg inntektene fra energieksporten mellom januar og april med 50% sammenlignet med samme periode i 2023.

Reuters rapporterte at i forrige måned signerte Indias største private selskap Reliance Industries og det russiske selskapet Rosneft en ettårskontrakt for månedlige forsyninger på opptil tre millioner fat olje som skal betales i rubler.

Sullivan vil se nærmere på denne avtalen siden grenseoverskridende handel i lokal valuta undergraver Vestens forsøk på å avskjære Russlands tilgang til dets finansielle system samtidig som de fremmer «avdollarisering». USA har som mål å bruke India som en «bremsemekanisme» innenfor BRICS. 

Det nylige parlamentsvalget har vært et stort tilbakeslag for regjerende BJP og Modi personlig. Men over hele linja er det en følelse av oppstemthet i de vestlige kommentarene som mener at valget har redusert Modis «rolle som en valgt tøffing med et oppdrag fra Gud». 

En ekspertuttalelse ved det innflytelsesrike Council on Foreign Relations (CFR) i New York bemerket at Modi vil lede en «skjør koalisjon» og vil stå overfor skremmende økonomiske og sosiale problemer som ikke har noen enkel løsning. Utvilsomt vil Sullivan grundig utforske hvordan en svekket Modi fortsatt kan tjene amerikanske interesser. Det er ikke et oppdrag som statssekretær  Antony Blinken kan utføre.

CFR-kommentaren konkluderte med at «En annen utfordring er knyttet til Indias utenriksrelasjoner. Modi og BJP har satset massivt på hans rykte om popularitet og hans legitimasjon som en hengiven hindunasjonalist med en ny visjon for India. Begge disse har nå fått et tilbakeslag … det er liten tvil om at Modis status av uovervinnelighet som leder av en stigende makt og et fellesskap av globale sør-nasjoner med et stort mandat har blitt redusert i utlandet». 

Sullivan vil sikkert se etter alle nye muligheter for å navigere amerikanske interesser fra en styrkeposisjon. USA avskyr tradisjonelt «strongman»-politikk, spesielt i det globale sør. Fra et slikt perspektiv kan Sullivan stole på å vurdere fordelene som nå kan åpne seg for smart diplomati. 

Uten tvil vil Indias Russland-bånd være oppført et sted på toppen av hans samtaleemner. Men det er også andre punkter som Biden-administrasjonen hadde utviklet i løpet av de siste månedene, spesielt Modi-regjeringens påståtte attentatplaner i Nord-Amerika.

Selv mens valgresultatene var på topp i nyhetssyklusen i India, publiserte Canadas nasjonale sikkerhets- og etterretningskomité av parlamentarikere, bestående av medlemmer med topp sikkerhetsklareringer, en rapport som påsto at «India har blitt den nest viktigste trusselen mot utenlandsk innblanding mot Canadas demokratiske institusjoner. og prosesser, som erstatter Russland… Disse anstrengelsene inkluderer intervensjon i kanadiske demokratiske systemer og institusjoner, inkludert rettet mot kanadiske politikere, etniske medier og de indo-kanadiske etnokulturelle samfunnene».

 Sullivan er akkurat det legen ville foreskrevet for å korrigere avskyelig uberegnelig oppførsel fra USAs partnere. Det er ingen tvil om at USA forventer at Modi-regjeringen har et nasjonalt sikkerhetsapparat som er tilgjengelig, samarbeidende og transparent. 

Retur av den naturlige allierte 

Her ligger et paradoks. For til slutt kan valgresultatet ha potensial til å gjøre godt for det amerikansk-indiske arbeidsforholdet.

Valget er «et levende bevis på at India fortsatt er et levende demokrati» og derfor har mye til felles med «det liberale demokratiske verden» – noe som ikke er villig til å erkjenne vestlige medier. Som en meningsartikkel i Hill-avisen sa det: 

«Resultatet av Indias siste valg er på noen måter en påminnelse om hvordan demokratier med hell kan anvende selvkorrigeringsmekanismer. I tillegg til bekymring for overimplementering av BJPs Hindutva-ideologi, som sidestiller indiskhet med hinduisme, var noen observatører bekymret for utsiktene til autoritarisme i India». 

For det andre, på en merkelig måte, kan menneskerettighetssituasjonen i India bli bedre, demokratiske normer som fri presse kan gjenopplives, og viktigst av alt, den anti-muslimske statspolitikken kan bli lagt i møllkuler under en koalisjonsregjering som går tilbake til konsensuspolitikk av ren overlevelsestrang og møte en sterk motstand i parlamentet.

Faktisk, til tross for Modis beste innsats for å avkrefte Rahul Gandhi, er sistnevnte nå en seriøs utfordrer til makt som venter i vingene – og Modi ville vite at han er godt likt i Vesten som et lærd sinn med et kosmopolitisk syn fylt med humanisme og medfølelse for de fordrevne og marginaliserte millioner av indere. 

Alt dette gjenoppretter den politiske balansen i New Delhi etter et tiår, med kongressen i en posisjon til å insisterende stille spørsmål ved regjeringens politikk og den regjerende BJP er forpliktet til å være ansvarlig. BJPs hybris har ingen plass i ordningen med ting fremover. 

På samme måte fremhever påstanden fra regionale partier Indias etniske mangfold. Retorikken om etno-nasjonalisme gjennom det siste tiåret, som stilte Indias hinduistiske flertall mot landets muslimske minoritet og hjalp BJP i de to foregående valgene, kan ikke lenger ha fri utfoldelse med stilltiende statlig støtte. 

Folks primære bekymringer handler faktisk om økonomisk nød, og grensene for religiøs identitet som grunnlag for velgernes valg er nådd. India kan og vil ikke være et hinduistisk Rashtra. 

Det er tilstrekkelig å si at en stor bekymring i den vestlige verden – at India slingret seg mot etno-nasjonalisme og ble offer for dens medfølgende farer for militans og ekstremisme og autoritarisme – forsvinner. Dette vil hjelpe de amerikansk-indiske diskursene til å gjenvinne sin begeistring. 

Til syvende og sist viser Bidens beslutning om å sende sjefsfikseren sin til New Delhi idet den nye regjeringen blir etablert viser bare hvor mye USA ønsker at India skal komme tilbake på sporet som sin naturlige allierte. Som det sies, den tidlige fuglen fanger marken. 

For Biden-administrasjonen har Modi vært den mest «pro-amerikanske» lederen som India noen gang har hatt, og det har vært et drømmelag på Raisina-høyden (der regjeringsbygget i India ligger, o.a.) med porteføljen for eksterne anliggender holdt av S. Jaishankar som er tillitsfull av amerikanerne og hvis hjerte er på rett sted når det kommer til Indias strategiske tilpasning til USA, til tross for all hans anseelse som forbildet til en usminket nasjonalist. 

USA vil utvilsomt gjøre alt som er mulig og nødvendig for å styrke stabiliteten til en ny «Modi-regjering». Det har vært en avgjørende påvirker i indisk politikk, og den vil ikke nøle med å være proaktiv. Og fremfor alt har den utmerket forbindelse med Sangh Parivar-kretsene i USA, som er koblet til maktene som er i India. 

(Sangh Parivar er et nettverk i India av politiske organisasjoner som bekjenner seg til hindutva, eller hindunasjonalisme. Deler av dette nettverket er blant annet: Bharatiya Janata Party Vishwa Hindu Parishad Rashtriya Swayamsevak Sangh Bajrang Dal Swadeshi Jagran Manch. Wikipedia.)

Bidens praktiske rolle 

Biden vil ta en førende rolle i relanseringen av den amerikansk-indiske odysseen når hans bekymringer over hans eget gjenvalgsforsøk er over. Nikkei Asia, søsterpublikasjonen til Financial Times, har rapportert siterer Mira Rapp-Hooper, spesialassistent for presidenten og seniordirektøren for Øst-Asia og Oceania ved Det hvite hus nasjonale sikkerhetsråd, at Biden planlegger å delta på toppmøtet til QUAD i New Delhi etter det amerikanske presidentvalget i november. 

«Det forberedende arbeidet til … ledernes toppmøte er godt i gang… Og vi er veldig sikre på at vi vil ha virkelig betydelige leveranser som fortsetter å bygge videre på QUADs oppdrag,» avslørte hun.

På alle måter er signalet som Sullivans besøk vil formidle – ikke bare til det indiske publikummet, men også til USAs motstandere i den epokegjørende kampen om verdensordenen og det internasjonale systemet – umiskjennelig at Biden-administrasjonen legger størst vekt på å smi en sterk og varig allianse med India.

For det formålet er Washington villig til å styrke Modis evne til å styre gjennom urolig farvann, det som virker som en vaklende koalisjonsregjering som legger ut på en usikker reise – forutsatt at den indiske siden også holder sin side av handelen.      


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til M. K. Bhadrakumar.

Forrige artikkelLegg ned SV og Raudt!
Neste artikkelStudie av 47 vestlige land: Mer overdødelighet etter vaksinering
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.