Den første jemenittisk-irakiske fellesoperasjonen mot våpensendinger til Israel

0
Foto: The Cradle

Flere skip på vei til havna i Haifa ble angrepet av jemenittiske og irakiske droner.

De jemenittiske væpnede styrkene kunngjorde 6. juni at de gjennomførte to felles operasjoner med koalisjonen Islamic Resistance of Iraq (IRI), som kommer bare noen få uker etter at jemenittiske og irakiske tjenestemenn lovet å trappe opp koordineringen.

Dette skriver nettavisa The Cradle.

«De jemenittiske væpnede styrker gjennomførte to felles militære operasjoner med den islamske motstanden i Irak … Den første rettet seg mot to skip som fraktet militærutstyr i havna i Haifa, og den andre målrettet mot et skip som brøt vår beslutning om å forby innreise til havnen av Haifa i det okkuperte Palestina», sa den jemenittiske hærens talsmann Yahya Saree torsdag. 

«De to operasjonene ble utført med en rekke droner, og traff målene deres nøyaktig», la Saree til. 

I forrige måned holdt lederen av Jemens Ansarallah-bevegelse, Abdul Malik al-Houthi, en telefonsamtale med sjefen for Iraks Kataib Hizbollah, Abu Hussein al-Hamidawi, der de to motstandslederne diskuterte koordinering av innsatsen for å konfrontere Israel. 

Hamidawi «roste militæroperasjonene til de jemenittiske styrkene, som bidro sterkt til å innføre blokade mot israelsk sjøfart … og understreket nødvendigheten av å opprettholde beredskap og høy koordinering mellom styrkene i motstandsaksen, spesielt mellom Irak og Jemen, for å støtte det palestinske folket». 

Som en del av marinekampanjen som er ført av Ansarallah og de væpnede styrkene til Jemens Sanaa-regjering siden starten av krigen i Gaza, har jemenittiske styrker nylig utvidet sine operasjoner mot israelske maritime interesser til å omfatte Middelhavet. 

Den jemenittiske hæren hadde tidligere angrepet israelsk-tilknyttede skip og skip på vei til israelske havner over Rødehavet, Araberhavet, Adenbukta og Det indiske hav. Den målrettet også amerikanske og britiske fartøyer som svar på den brutale kampanjen med luftangrep lansert av Washington og London mot Jemen siden januar.

Som svar på dødelige amerikanske luftangrep på Jemen sent i forrige måned, som drepte minst 16 mennesker, kunngjorde Jemens væpnede styrker i en uttalelse 31. mai at de angrep Washingtons hangarskip USS Eisenhower i Rødehavet. 

Sanaas styrker sa at de angrep hangarskipet igjen 1. juni. 

IRI har også fortsatt å utføre hyppige angrep mot steder i Israel siden de stoppet operasjoner mot amerikanske baser i Irak og Syria i slutten av januar. 

Forrige artikkelDa tigeren felte elefanten
Neste artikkel550 milliarder kroner i overskudd – betalte ingenting i selskapsskatt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).