Norge stenger grensa for turisme fra Russland

0
Russisk pass

Russiske borgere skal nektes innreise til Norge for turistbesøk eller for andre ikke-essensielle formål, melder Justis- og beredskapsdepartementet. Endringen gjelder fra 29. mai. Norge skjemmer seg ut i internasjonal politikk.

Krigshistorien er en betydelig del av Norges og Russlands felles erfaringer. Erfaringer som danner en del av grunnlaget for forholdet mellom de to nabofolk.

I dag kjennetegnes relasjonene mellom Norge og Russland av en bredde og dybde – utenrikspolitisk, økonomisk, kulturelt og mellomfolkelig – som vi aldri har hatt tidligere. Det er ikke minst en ny giv i kultursamarbeidet, illustrert gjennom den norsk-russiske handlingsplanen for kultursamarbeid i nordområdene.

Kulturminister Anniken Huitfeldt. Utenriksminister Jonas Gahr Støre Oslo, april 2010

Russland er vår nabo og vil være det også når administrasjonen i Washington har glemt oss.

Nå gjør norske myndigheter sitt ytterste for å ødelegge forholdet til vårt store naboland, kanskje for generasjoner. Samtidig hausser de opp ukrainske politikere som har helter som samarbeidet med Waffen SS og gjennomførte de frykteligste massakre på østfronten.

Det var Arbeiderpartiet, som til tross for sin NATO-lojalitet, la grunnlaget for avspenningspolitikken i nordområdene. Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli hadde et avslappet diplomatisk forhold til Sovjetunionen. Det samme hadde Odvar Nordli.

I talen sin ved Nordlis begravelse sa Erna Solberg:

– Oppgaver som krevde en politiker som evnet å samarbeide bredt. Som fant kompromisser. Økonomisk uro skulle stagges, samtidig som den norske oljenasjonen skulle hjelpes frem. Kald krig skulle balanseres med et forutsigbart naboskap med Russland.

Nå raseres alt dette. Nå ødelegges forholdet til den nasjonen som frigjorde Finnmark og ofret mer enn noen annen nasjon for å nedkjempe Nazi-Tyskland.

Russland svarer med skarp kritikk og kaller avgjørelsen diskriminerende

– Vi oppfatter denne beslutningen som et nytt uvennlig og politisk motivert skritt. Nye diskriminerende innstramninger vil berøre interessene av vanlige russiske folk, sier presseattache ved Russlands ambassade i Norge Timur Chekanov til TV 2 i en e-post. Dette skriver TV2.

Og naturligvis må Russland reagere slik. Og Russland vil sjølsagt svare med tiltak som skader oss.

– Vi mener at slike tiltak kun fratar folk alt ønske om å besøke landet og all interesse for dets kultur, sier Chekanov.

– Kan ikke gå ubesvart

Kremls talsperson Dmitry Peskov advarer de om at dette vil få konsekvenser.

– Slike beslutninger kan ikke gå ubesvart. Dette er rent diskriminerende, sier talsperson ved Kreml Dmitry Peskov, gjengitt av Reuters.

Peskov sier dette forverrer et allerede anstrengt forhold mellom Russland og Norge.

Skader Norges interesser for lang tid framover

Denne hodeløse politikken vil skade norske økonomiske og diplomatiske interesser for lang tid framover. Norske politikere fra alle partier på Stortinget samarbeider om å surre Norge fast til den synkende skuta USA og vende ryggen til det voksende internasjonale samarbeidet i Eurasia og Det globale sør. Den praktiske utøveren av denne politikken i dette tilfellet er justis og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Hun sier:

– Beslutningen om å stramme inn innreisereglene er i tråd med norsk linje om å stå sammen med allierte og partnere i reaksjonene mot Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina.

Hva vet Mehl om internasjonalt diplomati? Stort dummere politikere er det vanskelig å forestille seg.

Apropos ulovlige kriger:

Den internasjonale domstolen sier at Israel antakelig begår folkemord i Gaza, men moralens voktere i regjeringa innfører ingen restriksjoner mot turister fra Israel av den grunn. Hvor er logikken?

Forrige artikkel«Filippinene en brikke i USAs spill»
Neste artikkel– Mye av våpenhjelpen havner i USAs krigsindustri eller i ukrainsk korrupsjon