Israel: Vi vil angripe de palestinske myndighetene dersom ICC utsteder arrestordre

0
Israel fears ICC will issue arrest warrants for Netanyahu and other top officials / NBC News / skjermdump

Israel truer med å iverksette tiltak som kan føre til PAs kollaps.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 2. mai, 2024.

Israel har fortalt USA at hvis Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder arrestordre på høytstående israelske tjenestemenn, vil det iverksette sterke tiltak mot de palestinske selvstyremyndighetene (PA) som kan føre til kollaps, rapporterte Axios onsdag.

Israel har hevdet at de har informasjon som tyder på at PA oppfordrer ICC til å utstede arrestordrene som forventes å være rettet mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant og IDFs stabssjef Herzi Halevi.

En høytstående israelsk tjenestemann fortalte Axios at hvis arrestordrene blir utstedt, vil den israelske regjeringen trolig godkjenne tiltak som kan føre til kollaps i PA. Israel kan fryse overføringen av skatteinntekter som de samler inn for PA, noe som vil slå myndighetene konkurs.

USA motsetter seg eventuelle arrestordre fra ICC og har sagt at domstolen mangler jurisdiksjon. Russland har beskyldt USA for hykleri i saken, siden de støttet ICCs arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin. Verken Israel eller Russland er parter i ICC.

I 2021 begynte ICC å etterforske det israelske militæret og militante palestinere i forbindelse med Gaza-krigen i 2014. Domstolen utvidet etterforskningen av Hamas-angrepet på Sør-Israel den 7. oktober og den folkemorderiske israelske kampanjen i Gaza som fulgte. Det er mulig domstolen utsteder arrestordre for både israelske og Hamas-ledere.

Netanyahu har erklært at arrestordre på israelske embetsrepresentanter for nedslaktingen av palestinere i Gaza ville være en «hittil usett antisemittisk hatkriminalitet». Han oppfordret USA og andre land til å jobbe mot domstolen.

Israel står også overfor en folkemordsak ved Den internasjonale domstolen (ICJ), som håndterer tvister mellom stater. USA har avvist ICJs avgjørelse om at det er «sannsynlig» at Israel begår folkemord i Gaza.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Israel Tells US It Will Target the Palestinian Authority If ICC Issues Warrants

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


Se også:

Jeffrey Sachs kommenterer Gaza, ytringsfrihet på amerikanske universitet og Ukraina:

John Mearsheimer kommenterer folkemord og ytringsfrihet og akademia:

The Duran kommenterer ICC:


Israel: Har begynt evakuering av sivile i Rafah PUBLISERT SOM EN VIKTIG MELDING KLOKKEN 06:32 Den israelske hæren har begynt evakueringen av sivile i Rafah i påvente av en ventet militæraksjon. Det skriver nyhetsbyrået Reuters, som siterer israelsk radio. Dette er ikke bekreftet av den israelske hæren. Søndag antydet Israels forsvarsminister Yoav Gallant at en planlagt militæroperasjon i Rafah ville begynne innen kort tid. Rafah ligger sør på Gazastripen. Over 1 million mennesker har flyktet til byen etter at krigen startet 7. oktober. (NRK)

Forrige artikkelStøvler på bakken: Bidens plan for Ukraina
Neste artikkelUkrainas kreditorer vil ha penger tilbake
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.