Bård Wormdal om det hemmelige spionsamarbeidet med USA

0

Medieovervåkerne episode 13.

Av Terje Alnes og Lars Birkelund.

I mer enn 25 år har journalist Bård Wormdal jobbet med spørsmål knyttet til den norske Etterretningstjenesten og dens virksomhet.

Med «Satellittkrigen. Norges militarisering av polområdene og verdensrommet» (2011), «Spionbasen. Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge» (2015) og «Spionkrigen. Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA» (2023) har Wormdal gjort en stor jobb med å belyse det omfattende samrøret mellom de hemmelige tjenestene i Norge og USA.

Wormdals funn er egnet til å forbløffe og sjokkere. Norge er en stormakt når det kommer til militær etterretning, og en av de viktigste samarbeidspartnerne for USA. Amerikanerne har trolig investert så mye som 10 milliarder kroner i den nye Globus III-radaren i Vardø, et anlegg som i praksis er en amerikansk base. Wormdal dokumenterer at Stortinget aldri har vært orientert om omfanget av USAs spionvirksomhet i Norge.

Sentrale spørsmål er i hvilken grad Etterretningstjenestens virksomhet tjener norske og/eller amerikanske interesser? Og i hvilken grad er Etterretningstjenesten under demokratisk kontroll?


Dette intervjuet ble publisert av Spartakus.

Mer fra Bård Wormdal.

Forrige artikkelChatGpt versus Emmanuel Macron
Neste artikkelAutoimmun hjernesykdom i tilknytning til hpv-vaksinen