Amerikanske tjenestemenn: – Israel kan ikke slå Hamas

0
Skjermdump fra video. Innfelt overskriften fra New York Times.

USA fortsetter å støtte Israels nedslakting av Gaza, selv om de ikke tror Netanyahus mål er realistiske.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 2. mai, 2024.

Det er en «utbredt oppfatning» blant amerikanske tjenestemenn at Israels statsminister Benjamin Netanyahus mål om å «utrydde» Hamas i Gaza er uoppnåelig, rapporterte The New York Times torsdag.

Gjennom de siste syv månedene har det vært flere tegn på at USA ikke tror Israel kan nå sine mål i Gaza, men Biden-administrasjonen har fortsatt å støtte nedslaktingen av palestinere på Gazastripen.

I mars publiserte de amerikanske etterretningstjenestene sin årlige «trusselvurdering», og den sa at Israel vil møte «langvarig væpnet motstand» i «årene som kommer» og at det israelske militæret ville slite med å ødelegge Hamas sin underjordiske infrastruktur.

Washington Post rapporterte også i mars at USA ikke trodde Israel hadde klare eller oppnåelige mål, så langt tilbake som i oktober. «Vi hadde aldri en klar følelse av at israelerne hadde et definerbart og oppnåelig militært mål», sa en kilde til The Post, kjent med et møte i Biden-administrasjonen den 27. oktober om situasjonen i Gaza. «Helt fra begynnelsen har det vært en følelse av at vi ikke visste hvordan israelerne skulle gjøre det de sa de skulle gjøre».

Times-rapporten la vekt på utenriksminister Antony Blinkens besøk i Israel og forskjellen i meldinger fra administrasjonen og Netanyahu. Blinken sa at USA fortsatt er imot at Israel invaderer Rafah uten en klar plan for sivile, men Netanyahus budskap var at en invasjon vil skje uansett.

Blinken oppfordret også Hamas til å godta Israels siste forslag om gisselavtale og midlertidig våpenhvile, men Netanyahu signaliserte at han ikke var interessert. Den israelske lederen lovet å invadere Rafah «med eller uten» en avtale med Hamas.

Times-rapporten sa at amerikanske tjenestemenn ble «overrasket» over tidspunktet for Netanyahus kommentar, fordi de tror Hamas bare ville akseptere en avtale hvis de trodde at løslatelse av gisler kunne føre til en permanent våpenhvile, som har vært den palestinske gruppens krav i flere måneder. Netanyahu fortalte også Blinken at han ikke ville gå med på å avslutte militæroperasjonene i Gaza for en gisselavtale.

Til tross for forskjellen i offentlige meldinger, er det ingen tegn til at Biden-administrasjonen legger noe reelt press på Netanyahu for å forhindre en invasjon av Rafah, der amerikansk militærbistand fortsetter å strømme inn. Så langt har den USA-støttede israelske nedslaktingen drept 34.596 mennesker, derav over 14.000 barn, ifølge de siste tallene fra Gazas helsedepartement.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

There’s ‘Widespread’ Belief Among US Officials That Israel Can’t Beat Hamas

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelUSA har det, men finansierer opprør i Georgia når de også vil ha det
Neste artikkelImmunterapi, kreft og tarmflora: Betydningen av vitamin D
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.