Oligarki Ukraina

0
Den ukrainske "Monaco-bataljonen" stjeler som ravner og en del av bistanden havner her. / Kilde: Ukrainska Pravda
Av Kari Elisabet Svare.

Demokratiet, det vi er så stolte av og som USA stadig prakker på andre land, betinger en velfungerende nasjonalforsamling som speiler folkets vilje. Oligarkier styres av pengemektige, og finanseliten rår. Det, som betyr folkestyre, fungerer på ymse vis. Det samme gjelder fåmannsvelder. I hvilken grad infiltreres norsk politikk av oligarkiske krefter? USA kan sies å være et oligarki, likeledes Russland og i særdeleshet Ukraina.

Fiffig valgkampanje?

«Folkets tjener» er en ukrainsk TV-serie. Volodymyr Zelenskiy står oppført som opphavsmann og produsent. Dessuten spilte han hovedrollen. En historielærer utgyter sin moralske vrede over korrupsjonen som gjennomsyrer landet. Før han aner ordet av det blir han valgt til president, slik også Volodymyr ble. Ville Zelenskiy inntatt presidentrollen i mai 2019 uten dette tv-stuntet? Og var han virkelig helt alene om produksjonen?

Der bestikkelser er normalen

Uten utbredt mistro ville nok ikke folket valgt en skuespiller. Folk i korrupte land mister tillit til politikerne. Der kan de rike betale for fordeler og eliminere ulemper. Det finnes for eksempel ingen oligarker ved den ukrainske fronten. Blodige slagmarker kan man kjøpe seg fri fra. Forøvrig vant Zelenskiy valget med løfter om å bekjempe korrupsjon samt skape fred og forsoning med den russisktalende befolkningen. Ingen av delene er oppfylt, tvert om. Minsk Avtalen var et rent bedragersk tiltak med tanke på å  vinne tid så NATO kunne forberede Ukraina til krig. Avtalen skulle sørge for våpenhvile i borgerkrigen, så det kunne fremforhandles delvis selvstyre for de prorussiske opprørerne. I stedet ble det krig med Russland. Underveis har Zelenskyj brukt skuespillertalentet sitt utmerket. Jeg har aldri sett maken til oppvisning på verdens scener. Hvem legger til rette og slipper ham til?

«Det internasjonale samfunnet», det vil si 1/8-del av verdens befolkning, har tillatt krigsforbrytelser i Donbass utført av militante nazigrupper som Azov-bataljonen utstyrt med vestlige våpen. 14 000 drept siden 2014. Ellers har NATO-landene brukt milliarder på å bygge opp og væpne ukrainske styrker, og dessuten øst inn gigantiske summer etter at krigen var et faktum. Men obs, også hæren er korrupt.

Pandora papers

Allerede to år etter valgseieren, i oktober 2021, dukket presidentens samt navn på 38 ukrainske politikere opp da hemmeligholdte skatteparadiser fikk sprekker. Også partnere i underholdningsbransjen, spesielt hans nære venn og samarbeidspartner Serhiy Sefir, viste seg å eie selskaper på De Britiske Jomfruøyene, Kypros og Belize. Pandora Papers avslørte nesten 12 millioner dokumenter som blottla snuskete rikdom, skatteunndragelser og hvitvasking. Merkelig nok slapp korrupte politikerne, som Tony Blair samt USAs oligarker, unna. Zelenskiy ble forøvrig vasket på 100 grader og slapp fra det uten skjemmende flekker.

Luksusleiligheter og slott

Russlands opposisjonspolitiker, Navalnyj, lanserte filmen om Putins Palass ved Svartehavet. Det kunne gjort seg med en lignende film om Zelenskiys luksuskåker i Miami, Israel, London, Italia, Georgia, Kiev og Krim. Den prangende luksusboligen på Krim var han uheldig med. Den ble overtatt og solgt av russiske styresmakter.

Skårer høyt på korrupsjon

Ukraina, landet som gikk for å være blant klodens mest korrupte før krigsutbruddet, har ikke blitt bedre. I slutten av januar avslørte korrupsjonsindeksen, lansert av Transparency International, at nasjonen fortsatt befinner seg blant verdens verste. Jeg vil anta at krigen legger til rette for forverring. Jo mer som øses inn av penger, våpen og humanitær hjelp, jo mer kan stikkes unna. På NRK 19. februar i år  sa våre fremste  korrupsjonseksperter: «Vi må regne med at deler av Norges 75 milliarder havner i lomma til korrupte i Ukraina.» De mente likevel det var riktig å gi store summer i krigsstøtte uten kritikk og forsiktighetstenkning. Ukrainapsykotisk solidaritet er skapt av nyhetsformidling og lydige politikere. Hvorvidt følger de bud og føringer fra utenforstående, oligarkiske makter?

Demokratisk forkledning

«Ukraina kjemper for demokratiet.» Dette utsagnet har blitt gjentatt en rekke ganger. I slutten av februar slang USAs president Joe Biden seg på. «Kyiv står støtt. Ukraina står støtt. Demokratiet står støtt», utbrøt han entusiastisk, men glemte at Ukraina ikke er kategorisert som et fullstendig demokrati eller har vært det på lenge. Fokus på landets misforhold var ikke uvanlig før krigsutbruddet, men brått ble det slutt på slikt snakk.

Aftenposten, som stort sett støtter lojalt opp om den allmenne «sannhet», kunne i juni fortelle om penger funnet i en sofa på kontoret til sjefen for Ukrainas høyesterett. Dollarsedler til en verdi av 35 millioner kroner. Dommeren skal ha mottatt store bestikkelser i forbindelse med en rettssak, som en av Ukrainas oligarker vant.

Vidt og bredt og overalt

Korrupsjonen forgrener seg og går helt til topps. Både hær, rettsvesen og politikere er infiltrert. For eksempel skal Forsvarsdepartementet ha jukset med matinnkjøp til soldatene. Egg og poteter ble oppjustert til nærmere tre ganger markedsprisen i regnskapet. Forøvrig har Interpol fryktet for at vestlige våpen til Ukraina ville komme på avveie og havne i kriminelle hender. Ingen vet sikkert hvor alt blir av. Flust av sovende skandaler kan komme for dagen, etterhvert. Hvis USA og EU bestemmer seg for å trekke støtten til Ukraina, kan de med letthet avdekke graverende forhold som  begrunner et slikt tiltak.

Hva når freden inntrer?

Hva slags realiteter vil det ukrainske folk våkne opp til? Når den ytre fiende er ute og de indre vender tilbake? På tross av alle milliardene som er overøst landet siden 2014, vil folket være fattigere enn før. Korrupsjon og styrtrike oligarker har hindret og vil fortsatt hindre enhver mulighet for demokrati.

Uten fagforeninger og meningsmotstand, ingen folkestyring. Begge deler er avskaffet under Zelenskiy. I mars 2022 innførte Ukrainas regjering krigslover for å motvirke russisk aggresjon. Opposisjonspartier ble forbudt. Det største av dem, «Opposition Plattform for Life», hadde 44 av de 450 setene i Ukrainas parlament, Rada. «Aktivitetene til disse politikerne rettet mot splittelse eller samarbeid vil ikke lykkes, men få et hardt svar. Ukrainas justisdepartement vil håndheve avgjørelsen», sa Zelenskiy. Det, å være kritisk til regjeringa eller «russervennlig» på annet vis, medfører konsekvenser, i verste fall tortur og drap.

Rettssikkerhet finnes ikke i korrupte regimer. Presse- og ytringsfrihet er erstattet av sensur, straff, fengsling.

Allerede solgt til profittører

Bygninger og infrastruktur vil være rasert når krigshandlingene opphører. Et stort ombyggingsarbeid står for tur. I tillegg må omtrent 200.000 kvadratmeter ryddes for russiske miner. Amerikanske klasebomber kommer i tillegg og vil gjøre arbeidet betydelig større.

Regjeringa har allerede outsourcet gjenoppbyggingsprosessen til det særdeles kyniske forvaltningsfirmaet Black Rock. I år ble også JP Morgan koblet inn, nok en versting på verdens spillebrett. Begge er giganter ribbet for humane intensjoner. Jo større ødeleggelser, jo bedre for dem. Med andre ord er det flere enn amerikanske våpenkonsern som ser seg tjent med at krigen fortsetter. Hvor mye som allerede er avgitt av makt og ressurser gjenstår å se.

Mens det offentlige Norge hyller ukrainernes frihetskamp, ser andre krigen som en katastrofe for folket.

Forrige artikkelHva mener dere om Russlands ansvar for krigen i Ukraina?
Neste artikkelVet NVE hvor de er?