Irak ønsker at Kina skal være hoveddeltaker i prosjektet som knytter Vest-Asia til Europa

0

Bagdads nylig annonserte transportprosjekter på 17 milliarder dollar tar sikte på å omforme Iraks økonomi etter tiår med krig og okkupasjon.

Av nyhetsdesken i The Cradle.

Iraks transportminister Razzaq al-Saadawi sier at han forventer at Kina vil være en stor deltaker i et infrastrukturprosjekt på 17 milliarder dollar som søker å forbinde Vest-Asia og Europa og gjøre Irak til et regionalt transportknutepunkt.

«Den irakiske regjeringen ønsker Kinas deltakelse i Development Road-prosjektet velkommen, enten det er i implementering eller investering,» sa Saadawi i en uttalelse etter å ha møtt den kinesiske ambassadøren Cui Wei 31. mai.

«Vår regjering hilser Beijings deltakelse i Development Road-prosjektet velkommen, og døren er åpen for alle land til å delta, først og fremst Kina,» understreket den irakiske tjenestemannen, og la til at den kinesiske ambassadøren hadde vist «klar interesse for å få vite om mange av detaljene og komponentene.»

Torsdag møtte Wei Iraks statsminister Mohammed Shia al-Sudani, og fortalte ham at «Development Road-prosjektet er veldig viktig for Irak, det vil være en vei for fred og velstand i regionen og vil være et komplement til Belt and Road-initiativet. ”

Development Road-prosjektet, som knytter Al-Faw-havna på Gulfkysten, som er under utbygging, til Iraks nordlige grense mot Tyrkia, er ment å omforme Iraks økonomi etter tiår med krig og krise.

Det innebærer bygging av 1200 km med jernbanelinjer og en ny motorvei som vil redusere transportkostnader og transitttider mellom de to kontinentene.

Sudani kunngjorde prosjektet 27. mai under en konferanse med representanter fra transportdepartementet fra Iran, Jordan, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Syria, Tyrkia og De forente arabiske emirater.

Al Faw-havna, første fase. / Illustrasjon: Daewoo

«Vi ser på dette prosjektet som en pilar i en bærekraftig økonomi, en kopling som tjener Iraks naboer og regionen, og et bidrag til økonomisk integrasjon,» sa den irakiske statsministeren.

Etter møtet med den kinesiske ambassadøren denne uken, antydet Saadawi at det skal holdes en ny konferanse om prosjektet for å ønske Kinas engasjement velkommen, men oppga ingen dato.

Kina er en av de største kjøperne av Iraks olje og en av landets viktigste handelspartnere. Handelen mellom de to nasjonene nådde 53,37 milliarder dollar i fjor, en økning på 43 prosent fra 2021.

Irak var den største mottakeren i Vest-Asia av investeringer knyttet til Kinas Belt and Road Initiative (BRI) i 2021, og mottok mer enn 10,5 milliarder dollar i investeringer.

Tidligere i år kunngjorde den irakiske sentralbanken at den ville tillate handel fra Kina å gjøres opp direkte i yuan i stedet for amerikanske dollar.


Les også: Iraq’s 2023 budget ignites a new era of development after 50 years

Iraq showcases $17-billion Development Road project that will link Asia to Europe


Kommentar: Midtøsten omskapes mens vi ser på

Før USA gjennomførte sine sanksjoner og ikke minst sin forferdelige massakre av en krig mot Irak var landet riktignok et diktatur, men et ganske velstående og velfungerende samfunn. Minst en halv million barn døde på grunn av USAs sanksjoner og bombinga av «blodveien» til Baghdad, ildstormen og nedslaktingen av sivile i Fallujah, og bruken av terrorbombing, islamistiske jihadister og så videre i det uendelige, har ødelagt Iraks økonomi og samfunnsliv til det ugjenkjennelige. Hvor mange millioner mennesker er drept eller har fått sine liv ødelagt.

Og så kommer Kinas med sitt silkeveibelte og lanserer noe helt annet: investering, handel, infrastruktur, velstand. Er det vanskelig for irakere å velge hvilken vei de foretrekker, den vestlige «regelbaserte orden» med dens vilkårlige bomber eller Kinas BRI?

Da Kinas president Xi Jinping klarte å få Saudi-Arabia og Iran til å legge ned stridsøksene og gå inn for samarbeid, ble det en katalysator av en omforming av Midtøsten som vi ennå ikke ser rekkevidden av. Vi snakker om det vi kan kalle sivilisasjonens vugge eller den fruktbare halvmåne, en del av verden som hadde matematikk og skriftkultur før Europa hadde begynt å utvikle landbruk. Hva kan skje når Iran, Irak, Syria, Egypt og så videre kan riste av seg hundre år eller mer med imperialistisk åk og begynne å utvikle sitt potensial?

Det er intet annet enn verdenshistorie som skapes her og nå, og Vesten har ingen anelse om hva som foregår. Legg også merke til at også Irak melder seg på i den prosessen vi har kalt avdollarisering.

Forrige artikkelErnæringsfysiolog Poleszynski: – Kjøtt og innmat gir alt vi trenger av næringsstoffer
Neste artikkelSR-bank og banksystemet