WaPo: Tjenestemenn på NATO-møter vet at de ikke skal snakke om Nord Stream-bombene

0
Illustrasjon: Shutterstock

Etterforskerne er skeptiske til en yachts rolle i bombingen

Av Dave DeCamp, 3. april, 2023

Dave DeCamp.

Washington Post rapporterte mandag at noen vestlige tjenestemenn ikke er ivrige etter å finne ut hvem som sto bak bombingen av naturgassrørledningene Nord Stream, som forbinder Russland med Tyskland.

En ikke-navngitt, høystående europeisk diplomat, fortalte avisen at det er en forståelse på samlinger av europeiske og NATO-politikere: «Ikke snakk om Nord Stream.»

Rapporten sier: «Ledere ser liten nytte av å grave for dypt og finne et ubehagelig svar, sa diplomaten, og gjentok følelser fra flere jevnbyrdige i andre land som sa at de helst ville slippe å håndtere muligheten for at Ukraina eller allierte var involvert.»

I februar publiserte gravejournalisten Seymour Hersh en bombe av en rapport som sa at USA sto bak sprengningen Nord Stream. Hersh hevder dykkere fra US Navy plantet eksplosiver på rørledningene i en operasjon beordret av president Biden og utført i samarbeid med Norge.

Post-rapporten skriver at mistanken for angrepene har falt på Ukraina og Polen. Den nevner ikke Hersh sine funn, men sår tvil om et nytt narrativ, om at gjerningsmennene bak bombeangrepene plantet eksplosiver ved hjelp av en 5o fots seilbåt. Etterforskerne sier nå at yachten, Andromeda, ikke kan ha vært det eneste fartøyet som ble brukt til å utføre operasjonen, og tror det kunne ha blitt brukt som en lokkefugl for distraksjon fra de egentlige gjerningsmennene.

Ideen om at en yacht ble brukt i angrepet dukket først opp i en rapport fra den tyske avisen Die Zeit i en artikkel publisert 7. mars. Hersh publiserte nylig en annen rapport som siterte anonyme kilder som sa at Die Zeit-historien og en annen artikkel publisert i The New York Times samme dag var plantet av CIA.

Hersh sa at CIA ble beordret til å utvikle en dekkhistorie i koordinering med tysk etterretning, etter et møte i Washington den 3. mars. mellom president Biden og den tyske kansleren Olaf Scholz. En amerikansk etterretningskilde fortalte Hersh at tildekkingen var kokt sammen for å diskreditere hans Nord Stream-rapport.

«Det var en total fabrikasjon av amerikansk etterretning som ble gitt videre til tyskerne, og med sikte på å diskreditere historien din,» sa kilden til Hersh.


Artikkelen ble publisert i Anti-War:

WaPo: Officials at NATO Meetings Know Not to Talk About Nord Stream Bombings

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad.

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelHva er et bærekraftig og sunt kosthold i Norden?
Neste artikkelNy, norsk oversikt over tilsetningstoffer i mat
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.