Mer enn 15 tonn bomber med utarmet uran ble sluppet over Jugoslavia i 1999

0
Fra bombinga av Beograd. Foto: InSerbia

Forbrytelser mot menneskeheten. Over 4000 Serbiske borgere, inkludert Kosovo og Metohija, saksøker NATO. Kreftdiagnosene deres har en direkte sammenheng med NATOs bombing av Jugoslavia i 1999.

Av Natali Milenkovic.

I 2022 startet Srdjan Aleksic, en advokat fra Nis, Serbia en rettslig prosess mot NATO. Siden 2017 (da bevisinnsamlingen begynte) og frem til i dag har over fire tusen innbyggere i Serbia (inkludert Kosovo og Metohija) vist interesse for å saksøke NATO på grunn av deres egne kreftdiagnoser og diagnoser av deres familiemedlemmer som de mener har en direkte tilknytning til bombingen av Jugoslavia i 1999 hvor uran ble brukt.

NATO har allerede tilstått at de har sluppet over 15 tonn uran over Kosovo og Metohija og de sørlige delene av Serbia som Presevo, Bujanovac og Vranje.

Som et resultat av disse bombingene blir over tretti tusen mennesker hvert år i Serbia diagnostisert med kreft, dette i et land som før bombingene i 1999 hadde mindre enn syv tusen innbyggere diagnostisert med kreft hvert år. Serbia er nå det landet i Europa som har flest kreftdiagnoser og det nest i verden.

Andjelo Fiore Tartalja, en advokat fra Italia, er en del av Srdjan Aleksic juridiske team og rådgir ham i forhold til søksmålet mot NATO på vegne av serbiske borgere.

Tartalja har vunnet over 350 saker i Italia hvor han har bevist at italienske soldater og offiserer i fredsbevarende styrker som var stasjonert i Kosovo og Metohija (etter bombingene), hvor den største mengden uranbomber ble kastet, har blitt diagnostisert med kreft og mange har dødd som en direkte konsekvens av uranet i NATOs bomber. I blodanalysen deres ble det funnet 500 ganger mer metall enn normalt. Over syv tusen italienske soldater og offiserer har blitt diagnostisert med kreft etter deres tjeneste i Kosovo og Metohija, og 400 har gått bort. Det er også viktig å understreke at ikke bare i Serbia har det vært en enorm økning i kreftdiagnoser, men også i naboland som Bulgaria, Romania, Nord-Makedonia og Bosnia-Hercegovina.

NATOs medlemsland skal saksøkes for angrep på Serbia i 1999

It is believed that the particles from uranium bombs expand extensively after hitting their target (depending on a number of factors) and that it takes over 4.5 billion years for uranium to decay and that it stays in the soil for thousands of years and perhaps even longer. So not only is NATO responsible for “crimes against humanity” when using these bombs and leaving behind residual mines, they have committed the crime of Ecocide, where they have damaged and destructed Serbia’s ecosystem and biodiversity. Although this has not yet been recognized as a crime under international law, it is being contemplated so both humans, corporations and armies can be held accountable for the crimes of harmful pollution.

Srdjan Aleksic og hans team av advokater har så langt samlet inn medisinsk dokumentasjon og fullmaktsdokumentasjon til 1.500 borgere og 35 saker har vært behandlet i høyere rett i Beograd. Hver måned legger de inn 10 nye saker og vil fortsette med det. I de tilfellene hvor saksøker er død, har familiemedlemmer videresendt den medisinske dokumentasjonen og vil fortsette prosedyren på deres vegne, og selv disse sakene vil bli behandlet i høyere rett i Beograd.

Srdjan Aleksic and his team of lawyers are not interested in economic gain and are not charging their clients for their legal work since most of the plaintiffs are from the southern parts of Serbia that are extremely poor and have already sold almost everything they possess only to be treated for their cancer. It is believed that more plaintiff`s would sue NATO but the taxes just to begin the legal process in Serbia are 350 Euro and most people in the southern parts of Serbia do not have the means to pay these taxes. Srdjan Aleksic also has a personal agenda since his mother and many of his family members from his village near Bujanovac died of cancer after the NATO bombings.

På grunn av økningen av kreftdiagnoser i Bosnia og Hercegovina etter NATOs bombeangrep i 1995, vurderer mange innbyggere å saksøke NATO og tror at uranet som ble brukt da også er årsaken til deres kreftdiagnoser. De venter for tiden på å se utfallet av rettssakene i Serbia før de starter sine juridiske prosedyrer.

NATO har svart og uttalt at de har immunitet og at de ikke trenger å svare for høyere domstol i Beograd på grunn av transittavtalen som ble signert i 2005 mellom Serbia og NATO og at Serbia ble med i Partnerskap for fred i 2006.

Transitavtalen og Partnerskap for fred har ingen tilknytning til rettssakene nevnt i denne artikkelen, transittavtalen er ganske enkelt en avtale som lar allierte styrker som tjener som en del av KFOR passere gjennom serbisk territorium. Fredspartnerskapet er Serbia som samarbeider med NATO og tribunalet i Haag. Srdjan Aleksic sier at immunitet ikke kan implementeres med tilbakevirkende kraft siden bombingene fant sted i 1999 og avtalene ble signert seks år senere. Rettssakene har blitt utsatt på grunn av dødsfallet til oberst Dragan Stojcic (tjente 280 dager ved grensen mellom Kosovo og Serbia og i Kosovo) som gikk bort på grunn av kreftsykdommen. Han var den første saksøkeren som saksøkte NATO. Hans kone vil fortsette prosedyren i retten. Forsøkene forventes å starte i slutten av 2023.

*

Natali Milenkovic er student ved Universitetet i Malmö.

Kilder

Bujanovacke Vesti. 31. mars 2023 : https://bujanovacke.co.rs/2023/03/31/advokat-aleksic-stanovnici-juga-srbije-prodaju-sve-da-bi-se-lecili-od-raka/ .

Danas. 23. mars 2022: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/nato-jos-nije-primio-tuzbe-pa-sudjenje-ne-moze-da-pocne/ .

Europa.eu. «NATOs forhold til Serbia»: https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/sede/dv/sede130411natoserbia_/sede130411natoserbia_en.pdf .

RTRS. 12. juni 2022: https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=476700 .

Vesti Online. 8. november 2022: https://www.vesti-online.com/i-srpska-da-tuzi-nato-2/ .

Telegraf. 13. juni 2022: https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3512301-vise-od-3000-srba-zeli-da-tuzi-nato-zbog-raka-kao-posledice-bombardovanja-odsteta-i- do-300 000-evra . Den opprinnelige kilden til denne artikkelen er Global ResearchCopyright ©

Natali Milenkovic , Global Research, 2023

Forrige artikkelNår skolen verken er trygg for elever eller lærere, hvor blir det av systemkritikken?
Neste artikkelHvorfor mediene ikke vil vite sannheten om Nord Stream-eksplosjonene
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.