Kina: – USA sender farlige signaler

0
Foto: Global Times

Kinas utenriksminister forteller Blinken at USA sender «farlige signaler» over Taiwan

Av Dave DeCamp, Anti-War, 25. September 2022

Visepresident Kamala Harris reiser til Asia for å delta i Shinzo Abes begravelse midt i de økte spenningene.

Kinas utenriksminister Wang Yi fortalte utenriksminister Antony Blinken på sidelinjen av FNs generalforsamling på fredag, at USA sender «veldig gale, farlige signaler» om Taiwan-saken.

Samtalen mellom de to diplomatene var fokusert på Taiwan og kom etter at president Biden sa at USA ville forsvare øya i tilfelle et kinesisk angrep, noe som markerte fjerde gang han har gitt løftet som president.

Biden-administrasjonen insisterer på at USAs Taiwan-politikk ikke har endret seg, men Bidens kommentarer strider mot den langvarige politikken med strategisk tvetydighet for øya.

Ifølge det kinesiske utenriksdepartementet fortalte Wang Blinken at Kina ser Bidens nylige kommentarer som at USA beveger seg bort fra forpliktelsene de inngikk da de normaliserte sitt forhold til Beijing, som innebar at Washington kuttet diplomatiske bånd med Taipei i 1979.

Wang sa at USA må «klart bekrefte sin forpliktelse til ett-Kina-politikken, og utvetydig erklære sin motstand mot enhver separatistaktivitet for ‘Taiwans uavhengighet’». Han la til at jo mer utbredt Taiwans «separatistiske aktiviteter er», jo mindre sannsynlig er «fredelig gjenforening» mulig.

Dagen etter talte Wang til generalforsamlingen i New York og sa at «ekstern innblanding» over Taiwan ikke ville bli tolerert. «Først når Kina er fullstendig gjenforent kan det bli sann fred over Taiwanstredet,» sa han, og la til at enhver som motsetter seg denne politikken vil bli «knust av historiens hjul».

Midt i de økte spenningene over Taiwan reiser visepresident Kamala Harris til Asia, hvor hun skal delta i begravelsen til Shinzo Abe, den tidligere statsministeren i Japan som ble myrdet i juli. Mens hun er i regionen, vil Harris møte japanske tjenestemenn i Tokyo og med sørkoreanske tjenestemenn i Seoul, og Taiwans sikkerhet forventes å være på agendaen.


Oversatt fra: China’s FM Tells Blinken the US Is Sending ‘Dangerous Signals’ Over Taiwan – News From Antiwar.com

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell

Forrige artikkelTruslene mot personvernet i skolen
Neste artikkelKrigsdagbok del 24, 4. til 11. juli
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.