Rapporter om OPEC+ død er sterkt overdrevet

0
Lavrov i Riyadh

Av M. K. Bhadrakumar.

Det faktum at medlemslandene i Gulf Cooperation Council (GCC) holdt et felles ministermøte med sin russiske kollega utenriksminister Sergeij Lavrov i Saudi-hovedstaden Riyadh på dette tidspunktet i global politikk, formidler et sterkt budskap i seg sjøl. 

For å drive budskapet helt hjem, sa den saudiske utenriksministeren prins Faisal bin Farhan Al Saud på en pressekonferanse etter ministermøtet onsdag at GCC-medlemslandene deler en felles holdning med hensyn til krisen i Ukraina. (Nyhetskonferansen ble sendt direkte av TV-kanalen Al-Arabiya.) 

– Landene i Persiabukta deler en felles holdning til den ukrainske krisa og dens negative konsekvenser, spesielt med hensyn til matsikkerheten til andre land, sa Al Saud. 

På sin side sa Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov til media at «GCC-landene forstår karakteren av konflikten mellom Russland og Vesten». Tidligere, under en bilateral med Lavrov som var på et 2-dagers besøk, sa Al Saud at «kongerikets posisjon angående krisa i Ukraina er basert på folkerettens prinsipper og støtte til innsats som er rettet mot å oppnå en politisk løsning på krisa.»

Etter møtet sa Lavrov at GCC-landene ikke vil slutte seg til Vesten i å innføre sanksjoner mot Moskva på grunn av konflikten i Ukraina. Som han sa: «Ulike sider ved den internasjonale situasjonen, som er knyttet til Vestens handlinger i forbindelse med Ukraina er godt forstått av våre partnere fra Gulf Cooperation Council-statene.»

Lavrov la til: «Vi setter pris på og bekreftet i dag nok en gang den balanserte holdningen de inntar til dette spørsmålet i internasjonale fora, og i praksis nekter å slutte seg til de illegitime, ensidige vestlige sanksjonene som ble innført mot Russland.» 

Lavrov sa at Moskva- og Gulf-landene hadde til hensikt å videreutvikle partnerskapet sitt i skarp kontrast til de økende spenningene mellom Russland og USA og dets europeiske allierte. Etter å ha møtt toppdiplomatene fra UAE, Kuwait, Qatar, Bahrain og Oman i Riyadh, sa Lavrov: «Vi bekreftet at vi konsentrerer oss om en omfattende utvikling av partnerskapet vårt, inkludert i de nye forholdene i verdensøkonomien som henger sammen med politikken til våre vestlige kolleger.» 

Tidspunktet for GCC-Russland-ministermøtet og Lavrovs besøk i Riyadh er svært viktig på et tidspunkt da Biden-administrasjonen satser alt på å reparere USAs ødelagte forhold til Saudi-Arabia helt siden kandidat Biden fordømte kongeriket som en «Pariah stat» og Washington-etablissementet lanserte en samlet kampanje for å ærekrenke kronprinsen Mohammed bin Salman personlig på grunn av drapet på eks-CIA-konsulenten Jamal Khashoggi. 

De siste rapportene i amerikanske medier har snakket om Bidens interesse for personlig å skvære opp med den saudiske prinsen ved å besøke Riyadh og møte ham. Dette er etter at Biden har nektet å snakke med prinsen så langt eller å ha kontakt med ham på noen som helst måte! 

Helomvendinga i Bidens tilnærming til Saudi-Arabia skal henhge sammen med en erkjennelse i Washington av at for å isolere Russland og svekke landet permanent, er det tvingende nødvendig å få kontroll over verdens oljemarked, noe som igjen fører til at man må prøve å ødelegge den russisk-saudiarabiske avtalen som har regulert verdens oljeproduksjon de siste årene.   

I et nøtteskall har Saudi-Arabia over natta blitt en «svingstat» i USAs strategiske beregninger, og deres holdninger til Ukraina-konflikten kommer til å bety mye for Biden-administrasjonens agenda for å svekke Russland. 

Faktisk har Saudi-Arabias potensiale som en «svingstat» vært i støpeskjeen helt siden 2006, da avdøde kong Abdullah brukte sin første tur utenfor Midtøsten til å besøke Kina og India. Det var det første besøket av en saudiarabisk konge til Kina siden de to landene etablerte diplomatiske forbindelser i 1990, og det første slike besøk i India siden 1955. Overraskede observatører så den saudiske monarkens tur som varslet en æra med redusert innflytelse for USA i Riyadh, og økt saudisk vennskap med en rekke nasjoner i Asia. 

Dette omslaget, som stammer fra ønsket om å komme bort fra en ensidig situasjon – å ha en stor venn Amerika, ett stort produkt (olje), og basert på en stor idé, den islamske ideen – beveget seg med en isbres langsomhet inntil Prince Mohammed bin Salman ble utnevnt til kronprins i juni 2017, noe som gjorde ham til tronarving. 

Under prins Mohammeds ledelse begynte kongeriket en mye raskere forandring, og fikk en ideologisk forankring i saudisk nasjonalisme. Konsolideringa av forholdet til Russland og signeringen av en avtale i 2016 om å samarbeide med Russland i globale oljemarkeder i et format som seinere ble kjent som OPEC+, var et tidlig uttrykk for dette skiftet. 

Det falt sammen med lanseringa av Vision 2030 med kronprinsens fingeravtrykk, som formulerer landets strategiske orientering for de neste 15 årene. Fra et historisk perspektiv kan visjon 2030 betraktes som en markering av at Saudi-Arabia oppgir sin rentenistøkonomi. På det utenrikspolitiske området betydde dette en stadig understreking av kongerikets strategiske autonomi. 

Mot et så urolig geopolitisk bakteppe kommer det ikke som noen overraskelse at i USAs konfrontasjon med Russland befinner Saudi-Arabia seg i stormens øye. Lavrovs tur til Saudi-Arabia fikk alarmklokkene til å ringe i Washington. På tampen av Lavrovs ankomst til Riyadh, hadde USAs utenriksminister Antony Blinken en samtale med Al Saud tilsynelatende for å diskutere Jemen og andre regionale spørsmål. 

Utskriften fra møtet fra utenriksdepartementet sa blant annet: «Utenriksministeren (Blinken) understreket viktigheten av internasjonal støtte til Ukraina når det forsvarer landets suverenitet og territorielle integritet og understreket behovet for en global respons på matsikkerhetskrisen som følge av president Putins brutale krig. ” 

Enkelt sagt, Blinken søkte om støtte fra Gulf-statene til den USA-ledede «globale responsen» på den midlertidige matkrisen, som tar sikte på å legge skylda på Russland for å ha skapt den nåværende mangelen på hvete. Tydeligvis har ikke den saudiske ledelsen gått i fella. I alle fall har Russland og Tyrkia i FN-regi startet arbeidet med å tilrettelegge humanitære korridorer il sjøs i Svartehavet, som er minelagt av Ukraina. FNs generalsekretær  har appellert til USA om å lette sanksjonene for å tillate russisk eksport av matkorn til verdensmarkedet.

For å avlede oppmerksomheten fra Lavrovs vellykkede reise til Riyadh, har den USA-ledede «informasjonskrigen» produsert falske nyheter om at Saudi-Arabia «angivelig vurderer» å fjerne Russland fra OPEC+. Lavrovs samtaler i Riyadh understreker at Russland og Saudi-Arabia tvert imot signaliserer at OPEC+ virkelig står sterkt . Meldinga kan ikke ha gått Washington hus forbi. 


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til diplomaten M. K. Bhadrakumar

Forrige artikkelKritisk analyse av de svenske folkehelsemyndighetenes vurdering av covid-vaksinen
Neste artikkelSmarte bynettverk skal undergrave nasjonalstatene og fremme kapitalens agenda
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.