Hvor kommer den militære støtten til Ukraina fra?

0
Ukrainian fighter with a portable anti-tank missile system Javelin

Når vi ser på løfter om militærhjelp til Ukraina fra starten av den russiske invasjonen og til 10. mai, viser Statistas Katharina Buchhlz at den amerikanske regjeringa har forpliktet seg til å tilby mest mulig våpen, våpen og annet utstyr.

Nesten 26 milliarder dollar i militærhjelp ble lovet frem til den gitte datoen, ifølge  Ukraine Support Tracker av Kiel Institute for the World Economy. 

Dette tallet vil snart stige enda mer ettersom nye militærhjelpspakker fra USA lanseres hele tida,  inkludert 1000 Javelin og rakettutskytningssystemer. USAs varslede investering i krigen i Ukraina på gigantiske 54 milliarder dollar er foreløpig bare så vidt registrert i basen.

Land nummer to, Storbritannia, har lovet langt mindre – 2,5 milliarder dollar – i samme tidsramme. I relative termer utgjør imidlertid begge militærhjelpsforpliktelsene omtrent 0,1 prosent av begge lands BNP. Ser vi på denne metrikken, bidro Ukrainas mindre naboer mer til krigsinnsatsen, for eksempel Polen (militær bistand på 0,3 prosent av BNP) eller Estland (0,8 prosent). Selv når man legger sammen militær, finansiell og humanitær bistand levert eller lovet av USA, utgjør dette bare 0,2 prosent av landets BNP.

Som en ser er Norge nummer seks på denne statistikken, foreløpig klart foran land som Frankrike og Italia.

Andre store givere av militærhjelp til Ukraina er Tyskland og Canada – selv om deres relative løfter bare utgjør 0,04 prosent og 0,05 prosent av deres respektive BNP.

IfW Kiels Ukraine Support Tracker registrerer systematisk verdien av støtten som regjeringene i 37 hovedsakelig vestlige land har lovet Ukraina siden starten av den russiske invasjonen 24. februar 2022. Militær, økonomisk og humanitær bistand som er offentlig kjent, er registrert i databasen.

Les også: What Does $40 Billion in Aid to Ukraine Buy?

NATOs krig mot Russland

Denne statistikken viser med all ønskelig tydelighet at denne krigen er USAs og NATOs krig mot Russland. Forestillingene som er fremmet, blant annet av ledelsen i partiet Rødt, om at dette først og fremst handler om en forsvarskrig fra et mindre land, Ukraina, mot «den aggressive imperialistmakta Russland» faller på sin egen urimelighet.

Vis oss en antiimperialistisk frigjøringskrig der USA og NATO har investert så vanvittig mye i militær og økonomisk støtte!

Først og fremst en støtte til våpenindustrien

Denne massive økonomisk/militære støtten er først og fremst en gigantisk subsidiering av den militærindustrielle komplekset. Dette er summer som trekkes fra statsbudsjettene, og som kunne ha vært brukt til sosiale formål i giverlandet, og som i stedet brukes til å blåse opp profitten til våpenprodusentene.

Dette er klasseinnholdet i denne politikken.

Dette innrømmes til og med av hovedstrømsmediene.

En seniorstipendiat fra Brookings Institution som var gjest hos CNN sa rett ut: «Krig er historisk sett en god forretning for deler av økonomien.»

Administrerende direktør for våpenleverandøren Raytheon sa til CNN: «Vi unnskylder oss ikke for å lage disse våpnene,» og la til: «Vi vil se at selskapet vil ha fordeler av dette i løpet av de neste årene.» Som CNN rapporterte i vår vet ikke USA engang hva som skjer med våpnene de sender til Ukraina når de kommer inn i krigssonen.

«Vi har oversikt i kort tid, men når de kommer inn i krigens tåke, har vi nesten null,» sa en kilde som er vel informert om amerikansk etterretning. «De faller ned i et stort svart hull, og vi har nesten ingen anelse om hvor de blir av i det hele tatt etter en kort periode.»

United States Marine Corps generalmajor Smedley Butler avslørte det militær-industrielle komplekset ganske presisr i sin bok fra 1935 med tittelen «War Is A Racket» – Krig er en svindel.

Imidlertid, nesten 100 år senere, har verden ennå ikke våknet opp til svindelen.

Les Jacobin: For Arms Manufacturers, the War in Ukraine Is a Profits Bonanza

Allerede før den russiske invasjonen meldte våpenprodusentene at spenninga mellom Russland og Ukraina var bra for deres profitter. In calls with investors, Raytheon and Lockheed Martin boasted that the worsening conflict is helping profits.

Forrige artikkelTolv myter om vaksinasjoner
Neste artikkelKritisk analyse av de svenske folkehelsemyndighetenes vurdering av covid-vaksinen