De ukrainske styrkene i Azovstal kapitulerer – kampene om Mariupol er slutt

0
Stålverket Azovstal i Mariupol der flere tusen soldater fra Ukraina, Azov-bataljonen og antakelig også mange høyere NATO-offiserer var innesperret.

Kommandanter for de ukrainske strykene som hadde forskanset seg under stålverket Azovstal i Mariupol fikk ordre fra den høyeste militærkommandoen om å overgi seg for «å redde personells liv». Dette er ifølge en uttalelse fra generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina, melder Ukrinform.

Generalstaben til de væpnede styrkene i Ukraina bekreftet via sine sosiale medier tirsdag kveld at tjenestemennene som var på plass ved Azovstal stålverk i Mariupol har blitt beordret til å overgi seg.

En stor del av soldatene som kapitulerer er medlemmer av det nazistiske Azov-regimentet. Militæruniformene til gruppen har nazistiske insignier, og medlemmene har blitt fotografert med tatoveringer av symboler som hakekorset.

Den første fasen av overgivelsen ble fullført mandag – 264 soldater forlot Azovstal. Det er nå 53 sårede tjenestemenn på et sykehus i Novoazovsk og 211 soldater i Jelenovka, som begge er en del av Folkerepublikken Donetsk.

Russiske kilder har anslått at rundt 2200 mennesker har blitt fanget i kjellerne til det enorme Azovstal-komplekset. Området er 11 kvadratkilometer langt og dens underjordiske seksjoner er designet for å tåle et atomangrep.

Ifølge viseforsvarsministeren i Ukraina, Anna Malyar, og generalstaben til de væpnede styrkene i Ukraina, vil de som overgir seg bli byttet ut med russiske krigsfanger tatt til fange av Kiev. Vilkårene for byttet er imidlertid ennå ikke bestemt. Det er ikke klart hvordan den russiske overkommandoen stiller seg til dette.

Moskva har ennå ikke gitt noen offentlige uttalelser om en utveksling. I mellomtida har ukrainsk side forsøkt å unngå bruken av uttrykket «overgi seg».

Etter at den siste ukrainske soldaten forlater Azovstal, vil kampen om Mariupol være over og Russland vil ha fått total kontroll over den strategisk viktige byen.

Vestlige medier vet når en kapitulasjon ikke skal kalles en kapitulasjon:

Liveuamap @Liveuamap – 21:30 UTC · May 16, 2022
Zelensky confirms Azovstal troops evacuation: «Ukraine needs Ukrainian heroes alive. This has been our principle»
https://liveuamap.com/en/2022/16-may… via @myroslavapetsa

The New York Times @nytimes – 22:59 UTC · May 16, 2022
Breaking News: Ukraine ended its “combat mission” in Mariupol and said fighters were being evacuated, signaling that the battle at a steel plant was over.
link

CNN International @cnni – 23:39 UTC · May 16, 2022
Ukrainian forces say they have ended their «combat mission» in besieged Mariupol, as hundreds are evacuated from the Azovstal steel plant. https://cnn.it/3FQALcV

Reuters @Reuters – 3:35 AM · May 17, 2022
Ukraine’s military said it was working to evacuate all remaining troops from their last stronghold in the besieged port of Mariupol, ceding control of the city to Russia after months of bombardment https://reut.rs/3wlYbUG

Og Washington Post omskriver kapitulasjonen slik:

Ukraine ends bloody battle for Mariupol, evacuates Azovstal fighters.

Nå er det jo ikke slik at Ukraina evakuerer noen som helst i Mariupol. Azov-folkene og deres kampfeller overgir seg til de russiske styrkene og kampene om Mariupol er over.

Mariupol er en stor havn ved Azovhavet og et industrielt kraftsenter som hadde noen av de største stålfabrikkene i Ukraina.

Tilbake i 2014, da konflikten først brøt ut mellom ukrainske regjeringsstyrker og Donetsk-opprørere, opplevde Mariupol intense gatekamper, der såkalte frivillige bataljoner av ukrainske nasjonalister tok kontroll over byen.

Mariupol hadde siden tjent som operasjonsbase for Azov, en av de frivillige militsenhetene som endte opp med å bli innlemmet i Ukrainas nasjonalgarde. Azov-medlemmer har åpent nynazistiske synspunkter, mens enhetens ikonografi er inspirert av SS.

Forrige artikkelArvesølv under folkets kontroll
Neste artikkelDet sveitsiske militæret gir Schwab 5000 soldater og «flyforbudssone» til årets toppmøte i Davos