Russlands og Ukrainas utenriksministre møtes i Tyrkia

0
Russlands Sergej Lavrov (t.h.) og Ukrainas Dmytro Kuleba skulle møtes i den tyrkiske Middelhavsbyen Antalya,

NATO-landet Tyrkia har stått i spissen for et forsøk på å mekle i krigen mellom Russland og Ukraina. Det var Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu som først meldte at Russlands Sergej Lavrov og Ukrainas Dmytro Kuleba skulle møtes i den tyrkiske Middelhavsbyen Antalya, men det er klart at president Recep Tayyip Erdogan også er personlig involvert.

Møtet skal finne sted i morgentimene 10. mars 2022, og de to utenriksministrene er allerede ankommet il byen.

Møtet i Antalya kommer etter tre runder med samtaler i Hviterussland – en nær russisk alliert – som førte til enighet om noen humanitære korridorplaner i flere ukrainske byer, men få andre resultater. Siden den gang har Ukrainas president Volodymyr Zelenskij signalisert vilje til å diskutere sentrale russiske krav, inkludert anerkjennelsen av Krim som russisk territorium og statusen til utbryterrepublikkene Donetsk og Lugansk.

Flere land har sagt seg villige til å mekle i krigen, deriblant Israel. Men foreløpig er det altså Tyrkia som har tatt kommandoen i meklinga. Det er interessant at et NATO-land gjør dette, og det sier også noe om at Tyrkia kjører sitt eget løp.

Det at forhandlingene er løftet opp til utenriksministernivå kan bety at det ligger et gjennombrudd i lufta. Utenriksministre foretrekker å komme inn på banen når andre har gjort forarbeidet for dem.

Motsatt av hva man kan tro ved å følge norske medier, så har Ukraina i hovedsak tapt krigen. Landets flyvåpen og marine er satt ut av spill. Store deler av hæren er innesperret i de «grytene» som den russiske hæren har skapt. Dette må Zelenskij ha innsett.

Han har også innsett at han ikke får noen virkelig hjelp fra NATO.

Polen forsøkte seg med å foreslå å sende noen av sine Mig-29-jagere til USAs Rammstein-base i Tyskland, slik at de kunne fly tokt inn i Ukraina derfra. Det ble stoppet av USA. Om polakkene ikke skjønner det, eller ikke vil skjønne det, så skjønner Pentagon at det ville være å sende USA i krigen med Russland, og det ønsker man ikke.

Bidens ydmykende tiggerferd

«Når Fanden blir sulten spiser han fluer,» heter det. Om Biden ikke er Fanden, så har han i det minste fått en stor appetitt på fluer.

I et forsøk på å få hode og hale på USAs energipolitikk etter at importen fra Russland skal stoppes, har han sendt friere til ikke minst Venezuela for å få hjelp fra president Maduro. Tatt i betraktning at USA allerede gjennomfører ødeleggende sanksjoner mot Venezuela, så er dette et ganske stivt stykke.

Han fikk da også en kald skulder fra Caracas.

Nicolàs Maduro sa helt oppskriftsmessig at Venezuela gjerne eksporterer olje til USA, men at det forutsetter en helhetlig løsning av forholdet mellom de to landene.

Det måtte bety oppheving av sanksjonene mot Venezuela, å godkjenne Maduros regjering, og altså dumpe kuppmakerne, samt å returnere Venezuelas eiendom, som er stjålet av USA. Det er lite trolig at USA vil innfri dett.

Vel så ydmykende for Biden var det at de politiske toppene i Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene ikke en gang ville ta telefonen da Biden ringte.

Bombing av barnehospital

Rett forut for forhandlingene i Antalya kom det meldinger om at Russland angivelig skulle ha bombet et barnehospital i Mariupol. Vladimir Zelenskij anklaget Russland for å ha gjort dette, mens talsmann for den russiske presidenten Dmitry Peskov, på spørsmål fra Reuters svarte at «Russland angriper ikke sivile mål.»

Nazistene i Azov-brigaden står veldig sterkt i Mariupol, og de har i flere dager nektet sivilbefolkninga å evakuere byen. De ønsker å bruke dem som menneskelige skjold, for de er fullstendig klar over at de russiske styrkene har ordre om å renske ut nazistene i byen. Det har også kommet meldinger om at nazistene har skutt mot folk som har prøvd å ta seg ut av byen.

Greek in Mariupol: “The fascist Ukrainians would kill me, they don’t let us leave the city”

Det har lenge vært fryktet at nazistene ville gjennomføre et falsk-flagg.angrep, enten på et kjernekraftverk, et biokjemisk laboratorium eller et sivilt mål.

FN har sagt at de ønsker å granske eksplosjonen i Mariupol.

Russland: Vi ønsker ikke å okkupere Ukraina eller styrte regjeringa

Vladimir Putin har sagt fra Russland innledet den folkerettstridige invasjonen at Moskva ikke ønsker å okkupere Ukraina eller å styrte landets regjering. Det gir Zelenskij et visst handlingsrom i Antalya, men om han får lov til av USA å bruke det handlingsrommet, er en annen sak.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.