Tidligere hemmelig dokument: NATO lovte Russland å ikke ekspandere østover

0
Washington DC., USA, 31st, May, 1990 President George H.W. Bush shakes hands with Russian President Mikhail Gorbachev during welcoming ceremonies on the South Lawn of the White House. Shutterstock

Det tyske magasinet Der Spiegel har offentliggjort et tidligere hemmelig dokument fra 1991 som gjør det helt klart at NATO lovte Russland å ikke ekspandere østover: Neuer Aktenfund von 1991 stützt russischen Vorwurf.

Dokumentet skildrer samtalene mellom høytstående tjenestemenn fra USA, Storbritannia, Frankrike og Forbundsrepublikken Tyskland (FRG) i Bonn 6. mars 1991. Ifølge avisa gir det bevis for at de vestlige statene var enige i at medlemskap for østeuropeiske stater i alliansen var uakseptabelt, noe som betyr at Russlands nåværende klager med NATOs utvidelse østover er fullstendig berettiget.

«Vi gjorde det klart under samtalene at NATO ikke vil ekspandere utover Elben. Derfor kan vi ikke [tilby] medlemskap i NATO til Polen og andre,» sa FRGs talsmann for utenriksdepartementet, Jürgen Chrobog, i en uttalelse sitert av Spiegel.

USA sluttet seg til løftet

USAs Raymond Seitz var angivelig enig med Chrobog og sa: «Vi gjorde det klart for Sovjetunionen at vi ikke vil [kapitalisere på] tilbaketrekningen av de sovjetiske troppene fra Øst-Europa…NATO må ikke utvide østover verken offisielt eller uoffisielt.»

Helmut Kohl lovte det samme

10. februar 1990 gjentok den påtroppende kansleren til et gjenforent Tyskland, Helmuth Kohl, de samme synspunktene til Gorbatsjov:

«Vi mener at NATO ikke skal utvide sin aktivitetssfære. Vi må finne en rimelig løsning her. Jeg forstår viktigheten av Sovjetunionens sikkerhetsinteresser, og jeg innser at du, herr generalsekretær, og Sovjetunionens lederskap tydelig vil forklare til det sovjetiske folk hva som hender her,» Sa Kohl.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har sagt at det aldri har vært gitt noe slikt løfte til Russland. Historiske dokumenter viser det dette altså er en løgn.

Russisk naivitet

Det er altså ingen tvil lenger om at Vestens ledere ga Russland et løfte om å ikke utnytte situasjonen til å ekspandere østover. Men det er samtidig karakteristisk for naiviteten, eller hva man skal kalle det, i den russiske ledelsen at de ikke sørget for å få dette løftet ratifisert og slått fast i offentlige dokumenter. Om det hadde hindret NATO i å bryte løftene sine, er vel kanskje tvilsomt. Men da hadde i det minste løftebruddet blitt åpenbart for all verden.

I den nåværende situasjonen må vestlige politikere innrømme at Vladimir Putin har et poeng når han viser til et slikt løftebrudd og gå med på å skape en sikkerhetsordning i Europa som også Russland kan leve med.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.