Frankrike med militære provokasjoner mot Kina i Sørkinahavet

0
Amfibieangrepsskipet Tonnerre. Wikimedia. Creative Commons.

Av Paul Antonopoulos, Infobrics.

Den franske marinen kunngjorde for få dager siden at det amfibiske angrepsskipet Tonnerre og fregatten Surcouf reiste fra havnen i Toulon 18. februar og ville reise til Stillehavet for et tre måneders oppdrag. I følge Naval News vil de franske krigsskipene passere Sør-Kinahavet to ganger og i mai delta i felles militære øvelser med USA, Australia, India og Japan. Kina har sterkt kritisert dette franske trekket.

Det faktum at den franske marinen sendte Surcouf og flerbrukslandingsfartøyet Tonnere for å patruljere Sør-Kinahavet, som ligger over 10 000 kilometer unna Frankrike, beviser at den omstridte havregionen er en av de viktigste geopolitiske brennpunktene i verden. Franskmennene hevder at deres oppmerksomhet er rettet mot å sikre navigasjonssikkerhet, da Sør-Kinahavet er en spesielt viktig bro mellom Indiahavet og Stillehavet, og har innflytelse på geopolitikk og geoøkonomi, ikke bare i Asia-Stillehavet og Indo-Stillehavsområdet, men for hele verden.

Ved å sende moderne krigsskip til Asia-Stillehavet beviste Frankrike imidlertid at de har en ny tilnærming til Vietnam, en tidligere fransk koloni. De nylige trekkene fra Paris markerer franskmennenes retur til Sørøst-Asia, ikke som en inntrenger som i forrige århundre, men som et land som er villig til å utfordre og provosere Kina i deres egen bakgård. Dette er noe som også vil appellere til Vietnam ettersom det har et århundrer langt fiendskap med Kina som fortsetter den dag i dag og er langt djupere sammenlignet med den relativt kortvarige franske kolonitiden i Indokina. Et annet poeng å merke seg er at det franske energiselskapet Total er en av de viktigste partnerne for Vietnam i olje- og gassektoren. Det franske selskapet samarbeider for tida med Vietnam og noen andre land i regionen for å utnytte ressurser der.

Siden 2018 har Frankrike bygd opp en Indo-Stillehavsstrategi. Frankrike er det første europeiske landet som gjør dette. I tillegg opererte franske krigsskip også i Sør-Kinahavet i 2015 og 2017. Det er sannsynlig at Frankrike nå vil øke sin opposisjon mot Beijings krav i Sør-Kinahavet ved å øke aktiviteten sin i regionen, inkludert militære øvelser.

Fire faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd sender sine flåter på uregelmessige eller periodiske patruljer i Sør-Kinahavet, og det viser hvor viktig denne regionen er for den globale økonomien og verdens stormakter. Det skal understrekes at det å ha en stormakt fra en annen del av verden som utplasserer sine moderne våpen i Sør-Kinahavet er en stor provokasjon sett fra Kinas side. Frankrike, hvis nærmeste territorium til Sør-Kinahavet er Ny-Caledonia over 6500 kilometer unna, har ingen seriøs grunn til å være involvert i regionens problemer. Men likevel, franskmennene er mest sannsynlig motivert av å støtte Totals forretningsplaner i området.

Eller for å si det med ordene til den franske forsvarsministeren Florence Parly så er patruljen til franske krigsskip i Sør-Kinahavet «bevis på den franske marinens evne til å utføre operasjoner i fjerntliggende områder på lang sikt med strategiske partnere», med henvisning til USA, Japan og Australia. Det ser ut til at Frankrike er klar til å styrke samarbeidet med QUAD, en koalisjon som består av USA, India, Japan og Australia, og som har som mål å utfordre Kina i Indo-Stillehavsområdet.

Frankrike er ikke medlem av QUAD, men kan styrke sine bånd med alliansen gjennom bilaterale militære avtaler signert med USA og de andre tre landene. På den andre sida er Frankrike alliert med USA gjennom NATO, der Japan og Australia også regnes som store ikke-NATO-allierte. Sendingen av to viktige krigsskip til Sør-Kinahavet viser at Frankrike er klar til å stå sammen med USA, Japan, India og Australia i geostrategiske, politiske og militære spørsmål i Indo-Stillehavet med brodd mot Kina.

For USA er utplasseringa av franske krigsskip til Sør-Kinahavet et viktig skritt mot å etablere en anti-Kina-allianse på global skala, ikke bare på regionalt nivå. Selv om Kina har fordømt disse provokasjonene fra makter utenfor regionen, har landet ennå ikke sagt noe om hvordan det vil reagere.

Sjøl om det franske koloniriket for lengst er borte, prøver Paris fortsatt å opprettholde sin globale innflytelse gjennom sine tidligere kolonier, ikke bare i Sørøst-Asia gjennom land som Vietnam, men også i Afrika, Sør-Stillehavet, Sør-Amerika og Karibia. Paris har imidlertid ikke muligheter til å kunne utfordre Kina alene i Sør-Kinahavet, og derfor stoler det på tidligere kolonier som Vietnam og partnere som USA, Australia og India. Foreløpig er det ingen tegn som tyder på at Frankrike vil ha noe med hell i forsøkene på å hindre Kina fra å følge sine interesser i Sør-Kinahavet.

Paul Antonopoulos er en uavhengig geopolitisk analytiker som blant annet skriver for Infobrics.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen nye kalde krigen og den ideologiske kampen mot imperialismen
Neste artikkelLokalsamfunn i krise – vegg i vegg med vindkraftverket