Jemenitisk journalist om fredssamtalen: ”Vi vill inte ha era varma hjärtan – vi vill att ni slutar sälja vapen till saudierna”

0


Av Patrik Paulov og August Eliasson.

I förra veckan inleddes de FN-ledda fredssamtalen om Jemen, i Roslagen norr om Stockholm. Konflikten i Jemen har beskrivits som ett inbördeskrig mellan ”huthirebeller stödda av Iran” och den legitima regeringen. Proletären har intervjuat den jemenitiska journalisten Hussain Albukhaiti som inte är överens med den bilden.

Det var i mars 2015 som den saudiskledda koalitionen inledde sitt anfall mot Jemen. Målet var att knäcka Huthirörelsen, som då tagit kontroll över norra Jemen, huvudstaden Sanaa och avancerade söderut. En delförklaring till huthiernas snabba frammarsch var att de knöt an till folkliga protester mot fattigdom, korruption och brist på demokrati.

De tre och ett halvt åren av krig har förvandlat Jemen till världens största humanitära katastrof. Huthirörelsen har Saudiarabien däremot inte lyckats bomba bort.

Proletären har kontaktat den jemenitiske journalisten och politiske analytikern Hussain Albukhaiti, som ger ett rakt svar på frågan om vad som behövs för att skapa fred i Jemen.

– Det finns en väldigt enkel sak som Sverige och övriga västländer skulle kunna göra. Det är att sluta leverera vapen till Saudiarabien, säger han när vi når honom i Sanaa kort efter att fredssamtalen i Stockholm inletts.

Hussain Albukhaiti


I internationella medier har han ibland pekats ut som talesperson för Huthirörelsen, vilket är felaktigt. Hussain Albukhaiti känner dock rörelsen väl och har två bröder med ledande positioner inom rörelsen.

I svenska medier beskrivs Huthirörelsen vanligen som ”rebeller”, medan exilregeringen i Saudiarabien under ledning av president Abd Rabbu Mansour Hadi beskrivs som Jemens legitima företrädare. Hur ser du på det?

– Huthierna gjorde först uppror mot Jemens förre president, Ali Abdullah Saleh, som var proamerikan och västvänlig. Därför kallas de rebeller. Vad en rörelse kallas beror på vem de kämpar emot. Se bara på Syrien där al-Qaida kallas frihetskämpar.

– Angående Abd Rabbu Mansour Hadi så förstår jag inte hur man kan kalla honom för Jemens legitime president. När han valdes 2012 på Gulfstaternas initiativ så fanns ingen motkandidat. Efter två år förlängdes hans mandat i ytterligare ett år. Några veckor innan mandatperioden var över och innan den saudiska koalitionen anföll Jemen i mars 2015 avgick Hadi som president.

Kan du i korthet beskriva Huthirörelsen politiska mål?

– Det är en folklig rörelse vars mål är att värna Jemens suveränitet och hindra västländer som USA och Storbritannien, eller andra gulfstater, från att blanda sig i våra inre angelägenheter. USA har länge haft militär personal och baser i Jemen och har genomfört många drönarattacker. De säger att al-Qaida är måltavlan men de dödar framförallt civila jemeniter.

”Om ni vill skapa fred, sluta leverera vapen till angriparna”

– Saudiarabien och USA kontrollerade tidigare Jemen på ett sätt som ni inte ens kan föreställa er. Saudierna hade högt uppsatta jemeniter på sin avlöningslista och backade upp dem i valen för att de skulle ha makten.

– Huthierna är också antisionister. Det är därför Israel är intresserade av att stödja Saudiarabien.

Vi får ofta höra att Huthirörelsen stöds av eller rent styrs från Iran. Är huthierna ett verktyg för utländska krafter?

– Iran har ingen makt i Jemen och ingen makt över huthierna över huvud taget. Men frågan om Iran används av internationella medier för att få konflikten att framstå som sekteristisk. De säger att det shiitiska Iran stöder huthierna och att Iran är mot sunniterna. Det används av Saudiarabien för att få andra sunnitiska länder att delta i kriget.

– Huthierna är inte shiiter som iranierna utan zayditer, som anses stå mitt emellan sunniter och shiiter. Men självklart är det så att huthierna delar uppfattningar med Iran. Huthierna är också motståndare till USA:s och Storbritanniens politik i Mellanöstern, de är motståndare till Israel och står sida vid sida med palestinierna och libanesiska Hizbollah. Men det enda stöd huthierna får av Iran är via media. Bakgrund

– Saudiarabiens blockad mot Jemen gör det omöjligt att få in vapen. Hur skulle Iran kunna smuggla in långdistansmissiler när blockaden gör att det inte ens går att få in mat och mediciner i landet?

– De internationella medierna glömmer också hur det var under den tidigare regimen. Under Saleh fanns stora lager av missiler och många vapenhandlare verkade här. Här finns redan massvis av vapen.

al-Qaida på Arabiska halvön fanns i Jemen långt innan Saudiarabiens anfall. Nu har även Islamiska staten, IS, etablerat sig. Hur påverkar dessa terroristgrupper situationen i landet?

– På 1980-talet var Jemen det land som skickade flest krigare till Afghanistan för att bekämpa ryssarna. Saudiarabien stod för finansieringen och USA tränade dem.

– Efter att huthierna tog makten i Sanaa 2014 rensades merparten av landet från al-Qaida. I de områden som huthierna kontrollerar existerar varken al-Qaida eller IS. Men detta är inte i linje med USA:s och Saudiarabiens intressen.

– al-Qaida växer och blir starkare i områden som kontrolleras av den saudiska koalitionen, och många av al-Qaidamedlemmarna i Jemen är saudier. Nyligen avslöjade Associated Press att Förenade Arabemiraten slutit avtal med al-Qaida för att de ska bekämpa huthierna. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten gör samma sak i Jemen som USA gjorde i Afghanistan.

Den humanitära krisen i Jemen har fått mer medial uppmärksamhet under de senaste månaderna. Kan du säga några ord om situationen för folket i Jemen?

– Jemen är nu den största humanitära krisen i världen. Och det som skadar mest är blockaden. 245.000 jemeniter har dött av lättbotade sjukdomar och undernäring. Det kan jämföras med att 16.000 civila dödats av saudiska flygbombningar. Men de saudiska flygattackerna drabbar samtidigt miljontals jemeniter då de riktats mot infrastrukturen, mot vägar, sjukhus, vattenförsörjningen och flygplatser.

– För att bekämpa kolera behövs bara rent vatten. Jag har själv inte haft kranvatten i hemmet sedan kriget startade. Så är det för de flesta jemeniter. På landsbygden är det ännu värre, då saudierna attackerat vattenkällor.

– Saudiarabien bombar Jemen tillbaka till stenåldern. De har förstört fiskeindustrin och jordbruket i norra Jemen och släppt massvis av klusterbomber. Det finns rapporter om att saudierna använt kemiska vapen på landsbygden, men vi har inte kunnat bevisa det. På grund av blockaden har vi inte kunnat få hit experter.

Medias upprördhet över mordet på Jamal Khashoggi är hyckleri

– Att Jemen nu uppmärksammas tror jag har att göra med mordet på den saudiske journalisten Khashoggi i Istanbul. Mäktiga medier i USA och övriga västvärlden vill få bort Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman därför att han dödade en journalist, en av deras egna. Men de har insett att bin Salman har stöd från Storbritannien och USA. De tar upp frågan om Jemen för att komma åt bin Salman.

Den 6 december inleddes fredsförhandlingarna i Stockholm. Inför dem har flera förtroendeskapande åtgärder genomförts. Vad anser du är det största hindret för fred i Jemen?

– Det som skiljer fredssamtalen i Sverige från tidigare samtal i Kuwait och Genève är att dessa handlat om makten över Jemen med krav på att huthierna ska överlämna sina vapen eller att Hadi inte längre ska vara president. De miljontals jemeniter som lider och svälter glömdes bort.

– Samtalen i Sverige fokuserar på att bygga förtroende, som FN-medlaren uttryckt det, för att rädda folket. Det ska ske genom att exempelvis utväxla fångar, öppna Sanaas flygplats och hindra att hamnstaden Hodeida förstörs och öppna dess hamn för humanitär hjälp. Det är bra att samtalen fokuserar på det jemenitiska folket.

Sverige hjälper gulfdiktaturen i kriget mot Jemen

–Det stora hindret för fred är att Jemen attackeras av en utländsk makt. Det påstås att kriget är ett inbördeskrig, men Saudiarabien är inte en del av Jemen.

Vad skulle Sverige och västvärlden kunna göra för att bidra till att skapa fred i Jemen och i Mellanöstern?

– Sveriges utrikesminister sa något om att klimatet i Sverige är kallt men att deras hjärtan är varma för jemeniterna och freden. Det är verkligen dumt av henne att säga så. Är det fickorna som värmer efter att de fyllts av pengarna de tjänar på exporten till Saudiarabien?

– Jag hade hoppats att Sverige skulle deklarera att de stoppar vapenexporten till Saudiarabien och deras allierade. Vi vill inte ha ett varmt hjärta. Vi vill att vapenexporten och stödet till Saudiarabien stoppas. Det skulle räcka att USA stryper vapenleveranserna så skulle kriget ta slut idag. Så enkelt är det. De som verkligen bär upp detta krig är de som förser saudierna med vapen. Men hoppas jag ändå att Sverige kan använda den här möjligheten till att faktiskt göra något bra.

Denne artikkelen ble først publisert i Proletären.

Les om Jemen på steigan.no

Klikk her for å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken.

Støtt oss
Forrige artikkelTV2-journalist bak grove politiske anklager
Neste artikkelMacrons tilbud til de gule vestene koster skjorta