Kajsa Ekis Ekman: Tenk om det var vi som ansatte sjefen!

0

 

Kan det ikke være slik at medarbeiderne ofte sitter med mer kunnskap om hvordan arbeidet skal gjøres, snarere enn eiere som fjernstyrer firmaet? » skriver Kajsa Ekis Ekman. Foto: Unsplash

Like selvfølgelig som vi tror vi på demokrati, like selvfølgelig er det at det ikke skal gjelde for våre arbeidsplasser. Nei, der råder det diktatur – eierne og sjefen bestemmer. Det er de som velger de ansatte og bestemmer hvordan oppgavene skal se ut. Men hvorfor det, egentlig? Kan det ikke være slik at det er de ansatte som ofte sitter inne med mer kunnskap om hvordan arbeidet burde utføres, enn en eier som fjernstyrer firma?

Jeg er overbevist om at det finnes folk på alle arbeidsplasser i landet som har bedre tanker om hvordan ting skal gjøres enn de som bestemmer.

På Mondragon, et av Spanias største selskaper, er det helt motsatt. De 74.000 ansatte eier selskapet sammen, og det er de som velger konsernsjef og tar alle beslutninger om produksjonen. De høyeste lønnene i selskapet kan ikke være mer enn 6,5 ganger mer enn det laveste (sammenligne det med Amazon hvor konsernsjefen tjener 1,2 millioner ganger så mye som en ansatt). Mondragon har også et universitet og et forskningsinstitutt. Og gjett hva? Det går bedre for dem enn for noe annet selskap i regionen.

ESOP, Employee Stock Ownership Plan, hvor alle ansatte mottar aksjer i selskapet. Systemet har sine røtter i 1800-tallets kooperative fagforeningsbevegelse, men har også blitt oppmuntret av eiere som ble for gamle til å drive selskaper, og overlot det helt til de ansatte. Et svensk selskap eid og drevet av sine ansatte er omsorgs- og utdanningsfirmaet Magelungen. Filmskaperen Patrik Witkowsky har intervjuet medarbeidernepå Magelungen og de forteller om hvor hyggelig det er å bestemme sammen og å kunne få igjennom sine ideer. Man skal dog ikke tro at det løser alt: Et ESOP-selskap jobber fortsatt for å oppnå profitt, trenger ikke å være miljøvennlig, og det er ikke sikkert at det er demokrati bare fordi man får aksjer – bare se på Huawei.

Men i Sverige er det få arbeiderstyrte selskaper. Dette bør endres. Jeg er overbevist om at det finnes folk på alle arbeidsplasser i landet som har bedre tanker om hvordan ting skal gjøres enn de som bestemmer. For ikke å nevne å få dele på fortjenesten!

Kajsa Ekis Ekman

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.