Provinsialismen i NRK

0

At Norge er en kommune i USA uten stemmerett fikk vi tydelig oppleve under den amerikanske valgkampen i 2016. Men i NRK på Marienlyst er det slik hele tida. Vi har sett på en tilfeldig Dagsrevy, nemlig den for 13. desember 2017.

Der dreier de tre første innslagene seg om senatorvalget i Alabama. Til sammen tar innslagene sju minutter. Det er altså et lokalvalg «over there», og så får det til de grader dominere statskanalen. 20% av sendetida før sporten tok det. OK, det var knyttet litt spenning til valget, og det ble et uventet nederlag for Republikanerne. Det kunne forsvart en notis mot slutten av revyen. Men hovedsak? Da forteller man at man er provins og at man ser på seg sjøl som provins. Etter Alabama-innslagene var det et par norske saker og så kom den internasjonale samlesaka som på sendeplanen har den megetsigende tittelen «Jerusalem/Skogbranner/Romfart/Juletre».

Seksti prosent av menneskeheten bor i Asia. Verdens økonomiske tyngdepunkt har flyttet seg til Asia, en tendens som bare kommer til å forsterke seg. Den største befolkningsveksten skjer på det afrikanske kontinentet med sine over 50 land. Disse delene av verden finnes knapt for redaksjonen på Marienlyst. Der er Alabama større enn både India og Nigeria.

Vi har spøkt med at det skal være mulig for Mot Dag tv å utkonkurrere Urix og Dagsrevyen på utenriksnyheter og kommentar. Men redaksjonen på Majorstua må jo ikke gjøre det altfor lett for oss.

Forrige artikkelTrump, Jerusalem och maktkampen i Mellanöstern
Neste artikkelDen ukjente megamassakren: 80 år siden voldtekten på Nanjing
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).