Russland fordømmer USAs, Norges og Storbritannias støtte til Daesh

0

Onsdag den 6 Oktober 2017 fordømte den russiske talsmannen Igor Konachenkov den støtten som amerikanske, britiske og norske militære yter til Daesh i al-Tanf området ( like ved den syrisk-jordanske grensa.)

Dette skriver det russiske nyhetsbyrået Tass 6. oktober 2017:

«The Pentagon’s representatives have repeatedly stated that instructors from the US, the UK and Norway staying there under the cover of tactical aviation and multiple-launch rocket systems are training New Syrian Army militants. However, in actual fact, al-Tanf has turned into a 100-kilometer ‘black hole’ on the Syrian-Jordanian state border. Instead of the New Syrian Army, mobile ISIL (former name of IS – TASS) groups, like a jack in the box, carry out sabotage and terrorist attacks against Syrian troops and civilians from there,» he said.

Omkring 300 Daesh-krigere forlot området ved Rukban om natta mellom 27. og 28. September. I en stor antall firehjulsdrevne pickuper kjørte de til byen Al-Qaryatayn (I Homs-provinsen). En slik Daesh kommandostyrke kan omgå alle sjekkpunktene til de syriske troppene ved å gjemme seg i de omkringliggende områdene ved al-Busari og dette er heller ingen tilfeldighet, sa Konachenkov.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har angrepene mot den syriske hæren gjentatte ganger blitt gjennomført fra den 50 kilometer lange sonen rundt al-Tanf på den syrisk-jordanske grensen der «USAs militære base» ligger. I de små timene 28. september flyttet rundt 300 IS-soldater fra områdene nær det bebodde samfunnet Rukban til byen Al-Qaryatayn i Homs-provinsen, med dusinvis av terrengkjøretøy. En stor gruppe terrorister foretok en vellyket manøver rundt alle syriske hærenheter i nærheten av Harbat al-Shkhemi og Al-Basiri, med de nøyaktige posidjonene som bare kan oppnås gjennom luftrekognosering. Denne terroristenheten forsøkte å innta de dominerende høydene rundt det bebodde samfunnet av Al-Qaryatayn.

Alt dette ifølge det russiske forsvarsdepartementet, som også har offentliggjort satellittfotografier av USA-baser midt i IS/Daesh-territoriet i Syria.

Vi har ikke registrert noen kommentar fra det norske forsvarsdepartemenetet til anklagene fra Russland. Forsvarsdepartementet hevder at Norges rolle i Syria er å bekjempe IS, men det er ikke lagt fram noen dokumentasjon på at det er det de norske spesialsoldatene faktisk gjør. Syria har fordømt Norges militære virksomhet på syrisk jord, og de norske styrkene opptrer helt opplagt i strid med internasjonal rett.

Norges deltakelse i krigen mot Syria gjennom å sende styrker inn i landet, bryter med FN-pakten, og er å betrakte som en krigsforbrytelse.

Krigen slik den nå føres bryter også med den juridiske vurderinga som UDs rettsavdeling gjorde i 2016. Den vurderinga rettsavdelinga gjorde, viser i seg sjøl at det er svært syltynt grunnlag for å påberope seg “sjølforsvar” etter FN-paktens artikkel 51. Det forutsetter blant annet at Syria ikke “er villig til eller i stand til” å forsvare eget territorium. Det er det åpenbart intet grunnlag for å påstå. Man kan se av teksten at juristene virkelig har slitt med å hale fram noe som under tvil kan betraktes som hjemmel.

Slik krigen nå føres, med angrep fra USA-koalisjonen mot Syrias egne styrker, bryter den fullstendig med UDs egen juridiske betraktning.

Det folkerettslige grunnlaget omfatter ikke maktbruk mot andre grupperinger i Syria eller mot Assads styrker. Det anses i dagens situasjon ikke å foreligge et folkerettslig grunnlag for operasjoner mot Assad-styrkene, ei heller andre aktører.

Det må fortsatt foreligge et angrep mot Irak fra ISILs side med utgangspunkt i ISILs tilstedeværelse i Syria som syriske myndigheter ikke har evne eller vilje til å forhindre.

Og hvis det er slik det russiske forsvarsdepartemenet hevder at de norske styrkene faktisk støtter IS, burde det bli en parlamentarisk oppvask av de helt sjeldne.

Forrige artikkelIndonesia: Islamistene er vokterne av folkemordet
Neste artikkelIndias forbud mot kontanter rammer landets økonomi med stor tyngde
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).