Russland fordømmer USAs, Norges og Storbritannias støtte til Daesh

9

Onsdag den 6 Oktober 2017 fordømte den russiske talsmannen Igor Konachenkov den støtten som amerikanske, britiske og norske militære yter til Daesh i al-Tanf området ( like ved den syrisk-jordanske grensa.)

Dette skriver det russiske nyhetsbyrået Tass 6. oktober 2017:

«The Pentagon’s representatives have repeatedly stated that instructors from the US, the UK and Norway staying there under the cover of tactical aviation and multiple-launch rocket systems are training New Syrian Army militants. However, in actual fact, al-Tanf has turned into a 100-kilometer ‘black hole’ on the Syrian-Jordanian state border. Instead of the New Syrian Army, mobile ISIL (former name of IS – TASS) groups, like a jack in the box, carry out sabotage and terrorist attacks against Syrian troops and civilians from there,» he said.

Omkring 300 Daesh-krigere forlot området ved Rukban om natta mellom 27. og 28. September. I en stor antall firehjulsdrevne pickuper kjørte de til byen Al-Qaryatayn (I Homs-provinsen). En slik Daesh kommandostyrke kan omgå alle sjekkpunktene til de syriske troppene ved å gjemme seg i de omkringliggende områdene ved al-Busari og dette er heller ingen tilfeldighet, sa Konachenkov.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har angrepene mot den syriske hæren gjentatte ganger blitt gjennomført fra den 50 kilometer lange sonen rundt al-Tanf på den syrisk-jordanske grensen der «USAs militære base» ligger. I de små timene 28. september flyttet rundt 300 IS-soldater fra områdene nær det bebodde samfunnet Rukban til byen Al-Qaryatayn i Homs-provinsen, med dusinvis av terrengkjøretøy. En stor gruppe terrorister foretok en vellyket manøver rundt alle syriske hærenheter i nærheten av Harbat al-Shkhemi og Al-Basiri, med de nøyaktige posidjonene som bare kan oppnås gjennom luftrekognosering. Denne terroristenheten forsøkte å innta de dominerende høydene rundt det bebodde samfunnet av Al-Qaryatayn.

Alt dette ifølge det russiske forsvarsdepartementet, som også har offentliggjort satellittfotografier av USA-baser midt i IS/Daesh-territoriet i Syria.

Vi har ikke registrert noen kommentar fra det norske forsvarsdepartemenetet til anklagene fra Russland. Forsvarsdepartementet hevder at Norges rolle i Syria er å bekjempe IS, men det er ikke lagt fram noen dokumentasjon på at det er det de norske spesialsoldatene faktisk gjør. Syria har fordømt Norges militære virksomhet på syrisk jord, og de norske styrkene opptrer helt opplagt i strid med internasjonal rett.

Norges deltakelse i krigen mot Syria gjennom å sende styrker inn i landet, bryter med FN-pakten, og er å betrakte som en krigsforbrytelse.

Krigen slik den nå føres bryter også med den juridiske vurderinga som UDs rettsavdeling gjorde i 2016. Den vurderinga rettsavdelinga gjorde, viser i seg sjøl at det er svært syltynt grunnlag for å påberope seg “sjølforsvar” etter FN-paktens artikkel 51. Det forutsetter blant annet at Syria ikke “er villig til eller i stand til” å forsvare eget territorium. Det er det åpenbart intet grunnlag for å påstå. Man kan se av teksten at juristene virkelig har slitt med å hale fram noe som under tvil kan betraktes som hjemmel.

Slik krigen nå føres, med angrep fra USA-koalisjonen mot Syrias egne styrker, bryter den fullstendig med UDs egen juridiske betraktning.

Det folkerettslige grunnlaget omfatter ikke maktbruk mot andre grupperinger i Syria eller mot Assads styrker. Det anses i dagens situasjon ikke å foreligge et folkerettslig grunnlag for operasjoner mot Assad-styrkene, ei heller andre aktører.

Det må fortsatt foreligge et angrep mot Irak fra ISILs side med utgangspunkt i ISILs tilstedeværelse i Syria som syriske myndigheter ikke har evne eller vilje til å forhindre.

Og hvis det er slik det russiske forsvarsdepartemenet hevder at de norske styrkene faktisk støtter IS, burde det bli en parlamentarisk oppvask av de helt sjeldne.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Med hvilket mandat er Norge militært tilstede i Syria? Hvis norske soldater er der uten mandat fra FN eller stortinget så er de vel å betrakte som fremmedkrigere?

 2. Nato og Norway har jo helt siden Afghanistankrigen 1979-89 hatt Jihad-terrorister som sine sentrale Proxy leiesoldater. I Tsjetsjenia,Balkan,Libya og Syria.
  Nå foregår det en omfattende omgruppering av disse styrkene til Asia,til Filippinene,Myanmar og en rekke andre steder.
  Meldinger har også kommet om at USA har reddet ut ledende kadre fra IS som ikke sjelden er tsjetsjenere og også kinesiske uighurer. Som jeg har skrevet om de siste fem årene: den sentrale strategien for USA/NATO er at terroristisk islam skal settes inn mot Kinas og Russlands islamske buk. Oppfattet av alle pentagon-generalene som det svakeste punktet.
  Nå kan vi lese at både England og Australia sender båter og fly rundt Korea halvøya. Queen Elizabeth,3 milliarder punds nye hangarskip med 12 fly er på vei for å bistå USA og forsvarsminister Fallon truer også med bruk av atomvåpen.
  Det forunderlige er at få eller ingen i Norge ser ut til å fange opp at den militære okkupasjonen av Norge med US Marines på Værnes og Setermoen er et ledd i akkurat den samme krigen: hvordan bringe Russland og Kina i kne.
  Det er derfor høyst tvilsomt om det blir noen som helst parlamentarisk oppvask om Norges støtte til Jihadismen da dette er rotfestet Natopolitikk gjennom 40-50 år. Det er ingen politiker i Norge som står opp mot Nato – uansett hva som måtte stå i partiprogrammene.

  • Det ligger vel i sakens natur at noen norske soldater allerede er drept. Men det er taushetsbelagt, i likhet med resten av opplysningene om operasjonen.

 3. Steigan skriver: Hvis det russisk forsvarsdepartement hevder er riktig osv…
  Lett å være enig i det, men det er vanskelig å tenke seg noen oppvask bare på grunnlag av det russiske forsvarsdepartementet sine opplysninger.
  Er det andre kilder som kan bekrefte den russiske versjonen?
  F.eks andre satelittfotografier som er offentlig tilgjengelige?

 4. «Russland fordømmer USAs, Norges og Storbritannias støtte til Daesh»

  NORGE MÅ SLUTTE med sin Grunnlovsstridige, FN-pakt brytende KRIGING i utland. Så enkelt er det.

  Hva har vi med å drepe folk i deres fjerne hjemland?? – Hint: Ingen verdens ting. Annet enn å lyde USA.

  Vi – våre politikere – har blitt lurt og lokket med på ulovlige kriger på rad og rekke i nær 20 år, og slik skapt en slags sedvane-presedens for våre ulovlige krigføringer: Jugoslavia, Afghanistan, Irak, Libya, Syria og Jemen (angrepskrig fra Saudi-Arabia og USA – Norge støtter angrepene og blir sikkert med straks bedt).

  Stortingspresidenten leder Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Som eneste stortingskomité som kan den ta opp saker på eget initiativ. Så Martin Kolberg skulle, om han agerte rett, ta opp stortingsrepresentantenes mangel på stansing av regjeringenes ulovlige utenlandsskriginger. Derfor er det trist og galt at Kolberg ble gjenvalgt til Stortingspresident.

  Og utenriksminister Brænde Hjerneceller står klar med selvrettferdig syting over klagene på ulovlighetene.
  Mordersvinet. Morderne dekker hverandre.

  STOPP DE NORSKE MORDERNE I SVAKE UTLAND !!!

  Så feige at vi følger USA-NATOs drapseskapader straks bedt, må vi slutte å være.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.