Israel – elefanten i Syria

0

Av Eva Thomassen

Øystein Skotheims kronikk i Klassekampen 19 juli har overskriften: Hva gjør Hizbollah i Syria? Spørsmålet henspiller på at konflikten, ifølge Skotheim, for lengst har utviklet seg fra å være en «strid som artet seg som opposisjonens kamp mot Assad-regimet» og «til en strid med et mylder av statlige og ikke-statlige aktører». I dette ‘mylderet’ finner Skotheim Hizbollah.

Det som er pussig, er at Skotheim i dette mylderet ikke finner elefanten i rommet. I stedet for å stille spørsmålet han stiller, burde han vel heller spørre: Hva gjør Israel i Syria? Eller: Hva gjør den syrisk-arabiske hæren i Syria? I Skotheims verden er Hizbollah i Syria for å posisjonere seg mot «fienden» Israel. Som han sier: «Om Hizbollah får fotfeste i Syria, kan de bruke det til å angripe Israel i fremtiden». I mylderet til Skotheim dukker også Iran opp. Da er alle fiendene til Israel pent oppmarsjert.

La oss se på de andre i «mylderet av statlige og ikke statlige aktører» – de som Skotheim ikke nevner. I tillegg til Israel har vi Norge, IS, USA, al-Nusra, NATO, Saudi-Arabia for å nevne noen. Så hva gjør de i Syria?

Skotheim nevner at striden startet som «opposisjonens kamp mot Assad». Da må jo spørsmålet bli: Når gikk «opposisjonen» over til å bli 100.000 terrorister med støtte fra 70 land, inkludert Israel?

Vi befinner oss riktignok i områdene hvor mange mirakler har funnet sted, men et slikt plutselig mirakel at en identitetsløs «opposisjon» blir til et «mylder av statlige og ikke statlige aktører», går ikke. Engler dalte ned fra himmelen, men ikke våpen og ferdigtrente terrorister med søppelsekker full av penger. Det går ikke.

I virkeligheten er det krig i Syria – en av de verste i historien. «Opposisjonen» er leiesoldater betalt av blant annet Israel. Det er avdekket masse utstyr fra Israel i Syria. Både våpen, Mossad- agenter, droner og etterretningsoffiserer ble funnet i bunkere under Øst-Aleppo da bydelen ble befridd i desember 2016. Israel har opprettet sykehus på okkuperte Golan. Ikke for å lappe sammen de syriske flyktningene som ikke finnes i Israel, men terrorister. Israel er nærområde til Syria, men huser ikke en eneste syrisk flyktning. Ingen ber dem om å ta imot noen heller.

Så til Hizbollah. Ja, hva gjør så egentlig Hizbollah i Syria? For å kunne svare på det, bør man se på hva som skjedde i Libanon før Hizbollah – på invitasjon fra den syriske regjeringen – valgte å gå inn i Syria i 2013. Libanon opplevde en rekke bilbombeangrep. IS var på rask frammarsj i Libanon, og målet deres var blant annet Hizbollah og en destabiliseing av landet. Hvem ville tjene på dette i mylderet av aktører?

Hizbollah har i hele infernoet i Libanon samarbeidet med den libanesiske hæren. I Syria har de mistet hundre- vis av soldater. I disse dager utkjempes det harde kamper i Qalamoun-fjellene på den syrisk-libanesiske grensen mellom den syriske hæren, Hizbollah og en rekke terrorgrupper. Hizbollah utkjemper også sammen med den libanesiske hæren kamper mot de samme terrorgruppene i Bekaadalen.

Skotheim glemte i alt mylderet å stille det spørs- målet flere bør stille seg: Hvorfor er ikke Israel redd for alle disse terrorgruppene i Syria.

 

Opprinnelig trykt som leserinnlegg i Klassekampen

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPentagon: – The American Empire is collapsing
Neste artikkelGoogle driver sensur av venstreorienterte nettsider