USA-bomber er siste forsøk på å redde petrodollaren

21
Onkel Sam truer dragen med sanksjoner og dragen takker aller vennligst for advarselen og sier: "Bare et kjapt spørsmål: Har du husket svømmeutstyret?

Den tyske forfatteren Ernst Wolff har skrevet boka som på engelsk har tittelen «Pillaging the World, The History and Politics of the IMF.»

Han er blitt intervjuet av DWN og sier til nettavisa at Donald Trumps slagord «Make America great again» bare er en illusjon. USA kan ikke komme tilbake til gullalderen. USA er et land i nedgang, og denne nedgangen lar seg ikke stoppe.

Wolff mener at uansett Syria eller ikke, vil ikke forholdet mellom USA og Russland bli grunnleggende bedre. Det skyldes ikke Syria, men petrodollaren. Petrodollaren, som ble skapt i forbindelse med oljekrisa i 1971, fungerer slik at alle land som ønsker å kjøpe olje, først må gå gjennom det internasjonale valutamarkedet og kjøpe dollar med en avgift. Dette er en konstant inntektskilde for USA, og bortsett fra det militære kortet, det eneste betydelige kortet USA har igjen på handa som pressmiddel.

Wolff nevner at både Saddam Hussein og Moammar Gaddafi kom på svartelista til USA fordi de ville bryte med petrodollarens tvangstrøye. Hvordan det siden gikk med dem, vet vi jo.

Russland deltar i BRICS-landas bank- og valutasystem og i den kinesiske Asiatiske investeringsbanken AIIB. Dessuten har Russland og Kina styrket sine strategiske gullbeholdninger markant de seinere årene.

Uansett vennlige ord mellom Trump og Kinas president Xi Jinping, er det et faktum at Kina nå er viktigste handelspartner for 120 land, mens USA er viktigste handelspartner for bare 70 land. Kina sitter med enorme mengder statsobligasjoner fra USA, men landet kvitter seg med dem i stort tempo.

(Kina passerte 120-merket i 2014, så sannsynligvis er landet største handelspartner for enda flere i 2017. Dette går bare én vei, og det går fort.)

DWN spør: Hva skjer hvis Kina og Russland går sammen og etablerer en gullstandard for sine valutaer?

Wolff svarer: Da vil USAs dollarherredømme være slutt. En nedskriving av dollaren som vil følge vil redusere levestandaren i USA til et nivå man ikke har sett siden borgerkrigen.

Trump vil ikke lykkes med å bringe industrien tilbake til USA på en måte som vil gjenopprette USAs dominans. Nedgangen vil fortsette. USA kan gå til krig, men det er også det eneste kortet ledelsen i USA sitter igjen med når dollaren faller.

Som jeg skrev i 2015:

Våre norske medier vil nok ikke skjønne det på lang tid. . Og det tar nok også en god stund før internasjonale main stream media innrømmer det. Men eliten i USA har allerede skjønt det: USAs tid som dominerende makt i verden synger på siste verset. 

Daværende finansminister i USA, Lawrence Summers skrev:

This past month may be remembered as the moment the United States lost its role as the underwriter of the global economic system. True, there have been any number of periods of frustration for the US before, and times when American behaviour was hardly multilateralist, such as the 1971 Nixon shock, ending the convertibility of the dollar into gold. But I can think of no event since Bretton Woods comparable to the combination of China’s effort to establish a major new institution and the failure of the US to persuade dozens of its traditional allies, starting with Britain, to stay out of it.

This failure of strategy and tactics was a long time coming, and it should lead to a comprehensive review of the US approach to global economics. With China’s economic size rivalling America’s and emerging markets accounting for at least half of world output, the global economic architecture needs substantial adjustment. Political pressures from all sides in the US have rendered it increasingly dysfunctional.

Det er opplagt at tidligere finansminister Summers ikke er den eneste i USAs elite som skjønner dette. Man kan si hva man vil om amerikanske finansfolk, men de kan lese tall.

Det vi ser fra USA er et desperat forsøk på å bruke militærmakt for å prøve å redde et system som allerede er dømt. Ulempen er naturligvis at haukene kan dra resten av verden med seg i dragsuget.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

21 KOMMENTARER

  • En nedskriving av dollaren som vil følge vil redusere levestandaren i USA til et nivå man ikke har sett siden borgerkrigen. Hva skjer så med den norske krona?

   • When the Great Panic breakes out – the Norwegian Krone wil for a little whie go through the roof, people leaving the EURO, hoping for shelter in N.Kr. This will trigger an Hyper-Inflation, because the Norwegian Paper-Money has no value, just as The other Currencies. In reality There is ONLY ONE BANK – because the wholde system is connjected in one single Computer. We need a totally New Monetary System with REAL MONEY and VALUE. «Saving» the Central banks» will only be a continuation of this totally corrupt system, which we all will suffer from. Perhaps neccesary to Wake up and realize HOW we are Manipulated and Betrayed.

 1. Om Kina og Russland binder en valuta til gull er dollaren død, ferdig med det. Hva som skjer må jo de høyere makter vite, men å gå til krig mot Russland og Kina er et tapsprosjekt som vil koste USA, og Vesten, mye mer enn bare å bite i det sure eplet og forsøke å gjøre noe konstruktivt.

 2. Dollaren som verdens reservevaluta er nok over, og det vil bli en ganske smertefull overgang for amerikanerne. Jeg tipper at de vil gjøre som f.eks Kina og Sør-Afrika: en intern valuta og en handelsvaluta. Dessuten tipper jeg det kommer en internasjonal kombinasjonsvaluta, altså en «kurv» med ulike utvalgte valuta som bindes opp mot hverandre, slik at vekslingskursen blir stabil. Det er iallefall det lureste, men så vet vi jo at politikerne ikke er så lure og langsiktige, og at pengeeierne er grådige og manipulative…

  Dog mener jeg at Euroen er i mye mye større problemer. Å innføre en byråkratisk valuta i mange land, med ulike økonomier, regnskapssystemer, skatter, avgifter, inntektsnivå, og ikke minst det viktigste; uten å samle nasjonenes gjeld, er dømt til å mislykkes. ESB trykker penger for full maskin, innfører negativ rente, bankene låner ikke ut, men overfører dem til land utenfor eurosonen. Det går på ratta-ta. De som har Euroen som eneste valuta vil få realle kortsiktige problemer.

  Jeg gjetter på at de nord-Europeiske landene med kun Euro som valuta går over til D-mark, noe sør-europeerne ikke får lov til være med på, så de må gjeninnfører sine valuta (drakmer, lire, pesetas osv). Tyskland vinner, med andre ord. http://www.scmp.com/business/global-economy/article/2070333/germanys-deutsche-mark-could-make-surprise-return-currency

  Svar til E.G.M.: da vi har kronen som valuta, vil ringvirkningene etter en kollaps i Euro og/eller Dollar merkes ganske godt, fordi vi bedriver betydelig import og eksport med disse landene. Det er i første omgang gjeld og fordringer som blir problemet – hvordan skal det løses? For en monetær kollaps betyr ny vurdering av verdier. Dessuten vil Oljefondet merke det, da den har mye investeringer i USA og Euro-land. Om sammenbrudd i valutaen vil få virkninger på børsene, så tipper jeg et fall på 20-30 % (for børser som bruker Dollar eller Euro). Den norske børsen burde ikke bli spesielt rammet, kanskje 5-10 %, eller «en korreksjon», som børshaiene kaller det. Det som derimot blir det store problemet er obligasjonene, de vil vanskelig bli solgt eller kunne innløses. Det siste kan man endre lovverket på, så kommer politikerne unna det hinderet, men salg av obligasjoner vil bli veldig vanskelig. Det vil bety at statskassa blir slankere, hvilket betyr økte skatter. For oss vanlige borgere er konsekvensene av Euro/dollar-kollaps faren for en kraftig renteøkning. Akkurat det er det mange som vil slite med, både husholdningene, bedrifter og kommuner. Så totalt sett vil dette merkes ganske kraftig, men dempes av at vi har egen valuta.

  Men kommer det et sammenbrudd i derivatmarkedet samtidig, som ikke er usannsynlig, er det skikkelig ille ute, også for nordmenn, bedrifter og kommuner, spesielt for alle de med gjeld, som er de fleste.

 3. Det eneste som kan opprettholde USDs posisjon som verdensvaluta er tillit til dollaren. Hvem som helst kan velge bort dollaren og gjøre avtaler om betaling i annen valuta, for eksempel GBP, EURO eller for den saks skyld i NOK.

  Den såkalte petrodollaren er først og fremst knyttet til OPEC-landene. Iran har fra 2003 solgt olje mot betaling i EURO. OPEC er dominert av Saudi-Arabia, og forklarer noe av serviliteten ovenfor terrorregimet.

  Petrodollaren, eller olje for dollar, skaper en enorm mengde dollar i sirkulasjon, men det er ikke bare USA som kan tjene penger på dette. Også den som selger olje og følgelig akkumulerer dollar kan tjene store penger på veksling. For Norge har stigende dollarkurs redusert tap på prisfall på olja. Samtidig har det svekket krona og gitt bedre vilkår for norsk eksport generelt.

  Det er riktig at USA har interesser i oljehandelen knyttet til dollaren, men å gå til krig mot land som godtar betaling i annen valuta virker overdrevet. Da vil i tilfelle USA havne i krig med mange land, også Kina og Russland.

  Problemet for US er at tilliten til dollar er tynn pga den store gjeldsbyrden. Det skal ikke mye til før panikken griper dollareierne og raset mot bunnen starter. Å vikle seg inn i flere kostbare kriger kan fort bli en utløsende faktor.

 4. Det er mange måter å slå USA konkurs på. Hvilken er den mest fornuftige? Landet har for lengst mistet sin øknomiske styrke, men fortsetter å låne seg ut av uføret. Men Euriopa kan bare oppgi USA. Det er et alternativ.

 5. «USA-bomber er siste forsøk på å redde petrodollaren»

  «USA kan gå til krig, men det er også det eneste kortet ledelsen i USA sitter igjen med når dollaren faller.»

  «This failure of strategy and tactics was a long time coming, and it should lead to a comprehensive review of the US approach to global economics.» – Sant nok, men lykke til med det !-].

  USAnterne foetrekker nok krig, fremfor å tenke seg om. Tro mot uvanen. Så vi andre må stoppe dem. Putin/Russland viser vei. Kina lar seg ikke flytte. – Og hele Eurasia dufter vår. 😉

 6. Hvordan skal USA klare å bombe seg tilbake til makt og velstand?
  USA har flagget ut store deler av sin industri til Kina og India, dette er ekstremt ille hvis/når dollaren mister sin internasjonale verdi og posisjon.

  Men det er vanskelig å skulle klare å tvinge Russland og Kina og andre land vhja bombing til å gå tilbake til å bruke dollar når det gjelder handel med olje.
  Det er like vanskelig å skulle klare å bombe Russland og Kina og andre land til å øke sine kjøp av USA statsobligasjoner.
  Blir Russland og Kina bombet tilbake til steinalderen har USA selvfølgelig en sjanse til å opprettholde sin posisjon som verdens mektigste land (alt er relativt som man sier; i de blindes verden er den enøyde konge).

  Men splittes feks Russland og Kina opp i flere land (eller hvis det blir borgerkrig og kaos i disse land), kan USAs relative maktposisjon øke. Det er vel kanskje dette USA prøver på?

  • Hvis USA skulle prøve å bombe Russland og Kina tilbake til steinalderen vil også USA bli bombet tilbake til steinalderen, så jeg tviler på att Amerikanerne vil prøve seg på.
   Vi går spennende tider i møte når det gjelder verdens økonomi, og vi er inne i en periode hvor det skal lite til før ballen begynner å rulle.

 7. Jeg er veldig grønn på verdensøkonomi og økonomi utover vanlig hustand for og si det slikt. Men dette vil ikke skje over natten slik jeg forstår det i kommentarfeltet her. Øystein kommer med noen bra kommentarer som virker troverdig ? håpa på at vist dollaren kollapset så ville alt kollapse og systemet måtte til med en reeboot og vips alle ble gjeldfrie! Veit det er ønske tenkning, men i bunn og grunn da vist dollaren kollapser så er det vi vanlige arbeidere som får svi på pungen for det og !

  • Dersom tilliten til dollar går inn i et stup der eiere av dollar og dollarobligasjoner selger seg ut vil det få enorm innvirkning på verdensøkonomien. USA vil da bli rammet av såkalt hyperinflasjon og rentene på dollar vil gå rett til himmels. Dette vil dra med seg rentestigning på andre valutaer også norske kroner.

   Siden Norge fungerer som et mini Saudi-Arabia hva angår oljehandelen, er store deler av inntektene fra oljesalget investert i verdier knyttet til dollar, både valuta, obligasjoner og aksjer. Krakker dollaren så krakker også våre verdier, som i realiteten er dollar.

   Det samme forhold gjelder for de fleste land som produserer og selger olje. Kina er også sterkt eksponert mot dollar fordi landet får betalt for sine varer i dollar og trenger dollar for å få kjøpt olje fra OPEC-landene. Uten dollar får man ikke kjøpt olje fra disse landene.

   US-dollar er med andre ord så viklet inn i verdensøkonomien at ingen har interesse av å se den stupe i verdi, tvert imot. Grunnen til at Russland og Kina gjør forsøk på å komme seg ut av dollar er fordi de nettopp er redd dollaren kan kollapse.

 8. Her er fortellingen om Indias Rikeste mann – som har klart å sløse bort alt, og nå sitter med en gjeld på mange milliarder.

  Jeg ser på denne fortellingen som et Symbol på «Verdens Rikeste Land» – Norge og alle de milliardene som bare har forsvunnet ut av landet, inn i penge-flytternes lommer – eller inn i ulønnsomme og direkte ødeleggende foretak. Vi har virkelig noe å se frem til – mens IMF forteller oss at Verdensøkonomien vokser….og at det går fremover. Det er ikke lenger mulig å tro på denne verdens Munchhausen’er – som lever i en helt annen virkelighet og verden enn vi andre som faktisk SER KLART hva som allerede er på gang NÅ, og det er ikke vanskelig å «Spå» om Fremtidens samfunn, som vil gjennomgår en helt nødvendig Dødsprosess – som vil føre til en langt bedre forståelse av oss selv, våre samfunn og økonomisk Virkelighet, ikke kun basert på falske TEORIER, som det meste i vår forsknings-verden. Man blir ikke KLOK av doktorgrader og antall publiserte artikkler. Anseelse ja, i visse akademiske kretser, men mer ødeleggende for resten av samfunnet og dets innbyggere som faktisk BETALER for å få disse rapportene, som ikke tjener noen.

  http://www.dn.no/nyheter/2017/04/18/2018/Utenriks/vijay-mallya-arvet-en-av-indias-storste-formuer-han-har-solt-bort-nesten-alt-og-lant-minst-12-milliarder
  Sendt fra E-post for Windows 10

 9. Før USA faller vil EU falle og kapitalen flykter til USA.

  1 Driverne for det kommende krakket er de brutte politiske og økonomiske løftene. Krakket vil komme en gang mellom 2018 og 2020.

  2 Hvis det blir mindre politisk vilje i feks Frankrike til å støtte svake økonomier i EU og/eller melde seg ut, så vil kapital trekke seg ut av bankene.

  3 Det vil antagelig starte i en italiensk eller spansk bank, aksjekursen vil falle raskt. Så vil EU komme med noen tomme løfter som holder ting i ro noen dager, men som vil vise seg å være luft som vanlig.

  4 Så vil det ryktes at en bank er konkurs og er i forhandlinger bak kulissene, og markedet vil se seg om etter hvem som er eksponert mot den banken og shorte eller trekke ut kapital derfra.

  5 Dette kan føre til en skikkelig krise innen derivatmarkedet, hvis det utløser et krav så er det ingen som har oversikt og vet hvor dominoene vil falle.

  6 Da stiger rentene, for å prøve å tiltrekke seg kapital. Dette kan være starten på at «alle» flykter til USA, eller det kan strekke lenger ut. Der ligger usikkerheten. Vil EU da straks falle fra hverandre mens hvert enkelt medlemsland prøver å redde sitt eget finanssystem, eller vil EU klare å holde det sammen en stund til før det krasjer?

  Når kriser inntreffer, skjer alt veldig fort, hilsen den amerikanske krisen tidlig 2000.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.