EU vil satse på gassforsyning fra Israel

0
Den planlagte gassrørledningen vil styrke Israels strategiske posisjon

EU-kommisjonen går inn for at det skal bygges en gassrørledning fra Israel som alternativ til gassrørledningen Nord Stream 2, som er et russisk-tysk prosjekt. Det er EUobserver som melder dette.

Den planlagte gassrørledningen vil styrke Israels strategiske posisjon

EU-kommisjonen og ministre fra Israel, Kypros, Hellas og Italia har hatt møte om dette i Tel Aviv og undertegnet en kontrakt for det som kalles East Med. Det er et prosjekt for en rørledning på 2200 kilometer som vil knytte gassfelter utenfor Israel og Kypros til Hellas og Italia. Planen er at prosjektet skal stå ferdig i 2025 og ha en årlig kapasitet på 16 milliarder kubikkmeter gass.
Det vil i så fall bli den lengste og djupeste gassrørledningen i verden. EUs energikommisær Miguel Arias Canete lanserte East Med som et direkte alternativ til Nord Stream 2, fordi han hevdet at det russisk-tyske prosjektet ikke bidrar til EUs energisikkerhet.

Hensikten er naturligvis fra EUs side å gjøre seg mindre avhengig av russisk gass. Russland har til nå levert omtrent 35% av EUs gassforsyning.

I 2014 ga Barack Obama EU beskjed om å gjøre seg mer uavhengig av russisk energiforsyning. East Med er en måte å effektuere ordren på. På denne måten vil Israel få en enda sterkere posisjon overfor Europa.

Nord Stream vil, dersom den blir bygd, ha en betydelig større kapasitet enn East Med, nemlig hele 55 milliarder kubikkmeter. Men det kan jo hende at Israel tenker i flere trekk, og at dette er bare et første skritt. Israel får i dag 75% av sin olje fra irakisk Kurdistan, og med en nyoppdeling av Midt-Østen vil Israel kunne bli et nøkkelledd i utvidet gassforsyning til Europa.

East Med skal finansieres av Goldman Sachs og JP Morgan. Prosjektutvikler er Texas-selskapet Noble Energy med følgende som største aksjonærer: Capital Reseacrh, Capital World, Vanguard, State Street og BlackRock, altså den perfekte allianse mellom Wall Street og Israel.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTulsi Gabbard blasts liberal left hypocrisy and Trump
Neste artikkelKlassekamp og generalstreik i Argentina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).