EU vil satse på gassforsyning fra Israel

0
Den planlagte gassrørledningen vil styrke Israels strategiske posisjon

EU-kommisjonen går inn for at det skal bygges en gassrørledning fra Israel som alternativ til gassrørledningen Nord Stream 2, som er et russisk-tysk prosjekt. Det er EUobserver som melder dette.

Den planlagte gassrørledningen vil styrke Israels strategiske posisjon

EU-kommisjonen og ministre fra Israel, Kypros, Hellas og Italia har hatt møte om dette i Tel Aviv og undertegnet en kontrakt for det som kalles East Med. Det er et prosjekt for en rørledning på 2200 kilometer som vil knytte gassfelter utenfor Israel og Kypros til Hellas og Italia. Planen er at prosjektet skal stå ferdig i 2025 og ha en årlig kapasitet på 16 milliarder kubikkmeter gass.
Det vil i så fall bli den lengste og djupeste gassrørledningen i verden. EUs energikommisær Miguel Arias Canete lanserte East Med som et direkte alternativ til Nord Stream 2, fordi han hevdet at det russisk-tyske prosjektet ikke bidrar til EUs energisikkerhet.

Hensikten er naturligvis fra EUs side å gjøre seg mindre avhengig av russisk gass. Russland har til nå levert omtrent 35% av EUs gassforsyning.

I 2014 ga Barack Obama EU beskjed om å gjøre seg mer uavhengig av russisk energiforsyning. East Med er en måte å effektuere ordren på. På denne måten vil Israel få en enda sterkere posisjon overfor Europa.

Nord Stream vil, dersom den blir bygd, ha en betydelig større kapasitet enn East Med, nemlig hele 55 milliarder kubikkmeter. Men det kan jo hende at Israel tenker i flere trekk, og at dette er bare et første skritt. Israel får i dag 75% av sin olje fra irakisk Kurdistan, og med en nyoppdeling av Midt-Østen vil Israel kunne bli et nøkkelledd i utvidet gassforsyning til Europa.

East Med skal finansieres av Goldman Sachs og JP Morgan. Prosjektutvikler er Texas-selskapet Noble Energy med følgende som største aksjonærer: Capital Reseacrh, Capital World, Vanguard, State Street og BlackRock, altså den perfekte allianse mellom Wall Street og Israel.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.