Den islamske staten truer med å angripe Kina

0

IS/Dae’sh har offentliggjort en halvtimes video der de erklærer at de vil angripe Kina. Videoen er blitt analysert av den USA-baserte SITE Intelligence Group. Analysen er bare tilgjengelig for registrerte lesere, men Foreign Policy har publisert et sammendrag av analysen. I engelsk oversettelse sier terroristene:

“Oh, you Chinese who do not understand what people say. We are the soldiers of the Caliphate, and we will come to you to clarify to you with the tongues of our weapons, to shed blood like rivers and avenging the oppressed.”

Videoen viser terroristmilitser, inkludert tungt væpnede barn, som ber, taler og henretter mistenkte informanter. I Kina er det særlig Xinjiang som er årsak og mål for jihadistenes terror.
En studie som gruppa New America gjort i 2016 hevder at 114 uighurer fra Xinjiang har sluttet seg til IS.

Talsmann for Kinas UD, Geng Shuang, sier i en reaksjon på videoen at Kina «går mot enhver for for terrorisme og vil delta i et internasjonal samarbeid for å knuse terrorismen.»

Et av de områdene der landene i Shanghai Cooperation Organisation samarbeider er nettopp kampen mot terrorismen. Uighurske jihadister har kommet til Syria via Tyrkia, og tyrkiske myndigheter har åpenbart latt dette skje.

Forrige artikkelBruddet i stoffskiftet mellom natur og samfunn
Neste artikkelGresk gjeldsbombe tikker: 9 milliarder i måneden
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).