The Guardian med «fake news» om angivelig krigstrussel fra Kina

0

Main stream media fornekter seg ikke. Samtidig som de beskylder bloggere og uavhengige nettmedier for å drive med «fake news» tar de sjøl ikke fem flate cent for å produsere bøttevis av sånt på egen hånd.

Et eksempel er hvordan de store mediene har behandlet Kinas reaksjon på Rex Tillersons uttalelser om Sørkinahavet. Tillerson er som kjent nominert til å bli Donald Trumps utenriksminister. Her er The Guardians dekning:

The US risks a “large-scale war” with China if it attempts to blockade islands in the South China Sea, Chinese state media has said, adding that if recent statements become policy when Donald Trump takes over as president “the two sides had better prepare for a military clash”.

Dette er med skam å melde det rene sludder. Folk bør lese lederartikkelen sjøl og gjøre seg opp en mening. Den finnes her.

Allerede i overskriften skriver Global Times at uttalelsene fra Tillerson kan være en bløff av hensyn til senatet.

Is Tillerson’s bluster just a bluff for Senate?
Nominee for US secretary of state Rex Tillerson uttered astonishing statements during his confirmation hearing with the Senate on Wednesday. He likened China’s island-building in the South China Sea to «Russia’s taking of Crimea,» and said the new US government would send China a clear signal that «first the island building stops, and second your access to those islands is also not going to be allowed.»

Global Times trekker fram andre sider ved Tillersons uttalelser der han åpner for samarbeid med Kina:

… he also mentioned that Chinese and American economic interests are deeply intertwined and that «China has been a valuable ally in curtailing elements of radical Islam.» He noted that «We should not let disagreements over other issues exclude areas for productive partnership.»

Og så kommer det avsnittet The Guardian feilsiterer:

China has enough determination and strength to make sure that his rabble rousing will not succeed. Unless Washington plans to wage a large-scale war in the South China Sea, any other approaches to prevent Chinese access to the islands will be foolish.

Som en vil se er det ikke Kina som truer USA med krig. Global Times sier at den eneste måten USA kunne hindret Kina tilgang til disse øyene er ved å gå til krig i stor skala mot Kina. Med andre ord er det Kina som oppfatter dette som en mulig trussel fra USA. Det er ikke de som truer USA med krig. Forskjellen burde være innlysende. Det går også fram av lederartikkelen at Kina ikke egentlig tror at Tillersons uttalelse er alvorlig ment. Lederskribenten tror at den skarpe uttalelsen er beregnet på hjemmemarkedet i USA og konkluderer slik:

It is hoped that Tillerson will desire a productive partnership with China more and his harsh words are just coaxing the Senate Foreign Relations Committee.

Dette er ingen krigserklæring, det er en invitasjon til produktivt samarbeid. Men det er tydeligvis veldig om å gjøre for main stream media å bruke enhver anledning til å hisse til krig mot Russland og Kina.

Forrige artikkel2017 er året EU må se etter en exit-strategi
Neste artikkelKlargjøringer om krigen i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).