Når ble du imot innblanding i andre lands demokratiske prosesser Børge Brende?

0

– Innblanding i andre lands demokratiske prosesser er fullstendig uakseptabelt, sier Norges utenriksminister Børge Brende. Dette er en kommentar til at Russland angivelig etter CIAs mening skal ha blandet seg inn i presidentvalget i USA.

Stakkars Brende. Han må jo tro at publikum er like teite og uten hukommelse som det servile pressekorpset han omgir seg med. Er ikke nettopp Brende en entusiastisk tilhenger av å blande seg inn i andre lands demokratiske prosesser? Var det ikke nettopp Brende som støttet det voldelige kuppet mot Viktor Janukovitsj i Ukraina? Janukovitsj ble valgt til president i 2010 i et valg som observatørene fra OSCE kalte «transparent og ærlig» og «i samsvar med internasjonale standarder for demokratiske valg».

Men han ble styrtet i et voldelig kupp anført av fascistiske grupperinger og støttet av USA 22. februar 2014, et kupp som var alt annet enn transparent og ærlig og som ikke samsvarte med andre standarder enn rå makt. Den innblandinga godtok Brende, og ikke bare godtok han den, men han gikk umiddelbart ut som garantist for kuppregimet.

Eller hva er det Brende har holdt på med overfor Syria siden 2012? Det kan ikke herske tvil om at president Bashar al Assad er folkevalgt. Og det kan heller ikke herske tvil om at den «Nasjonalkoalisjonen» som Børge Brende og hans forgjenger Espen Barth Eide har erklært som «legitim representant for det syriske folk» ikke er valgt av noen.

Likevel har Brende forbeholdt seg retten til å støtte den mest massive, voldelige og grusomme innblanding i Syrias indre anliggender. Ja, det er fullstendig uakseptabelt, Børge Brende, det er bare det at du er blant de uakseptable.

Og når det gjelder dine forbilder i CIA, så har de blandet seg inn i demokratiske prosesser, det vil si valg, i andre land minst 81 ganger mellom 1946 og 2000, som Los Angeles Times skriver:

The U.S. has a long history of attempting to influence presidential elections in other countries – it’s done so as many as 81 times between 1946 and 2000, according to a database amassed by political scientist Dov Levin of Carnegie Mellon University.

Don Levin begynner med å forklare hvordan CIA allerede i 1946 hibdret de italienske kommunistene fra å vinne valget:

Italy’s 1948 general election is an early example of a race where U.S. actions probably influenced the outcome.

“We threw everything, including the kitchen sink” at helping the Christian Democrats beat the Communists in Italy, said Levin, including covertly delivering “bags of money”  to cover campaign expenses, sending experts to help run the campaign, subsidizing “pork” projects like land reclamation, and threatening publicly to end U.S. aid to Italy if the Communists were elected.

Levin said that U.S. intervention probably played an important role in preventing a Communist Party victory, not just in 1948, but in seven subsequent Italian elections.

Et av de mest voldelige, spektakulære og brutale tilfellene av «innblanding i andre lands demokratiske prosesser» fra USAs side var naturligvis støtten til general Pinochets militærkupp i Chile 11. september 1973 mot den folkevalgte presidenten Salvador Allende. Dette var ikke bare en passiv støtte, men en aktiv tilrettelagging av forberedelsen til og gjennomføring av kuppet.

Ja, det er fullstendig uakseptabelt, Børge Brende. Det er bare det at du har akseptert det hver aneste gang USA har begått slik innblanding.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.