Den ukjente mediesensasjonen

0

Resultatene på steigan.no ble langt bedre i 2016 enn hva sjøl en optimist som jeg håpet på. Vi rundet årsskiftet med 2026 abonnenter. Det er 104% økning siden 1. september. I året som helhet hadde vi 4,6 millioner sidevisninger. Det er uten reklame, uten statsstøtte, uten store sponsorer og uten ansatte. Jeg tillater meg å kalle det en liten mediesensasjon. Jeg ser at Minerva nå lanserer seg som borgerllig nettavis. De får sikkert nok pengefolk til å støtte seg, men på starstreken må de finne seg i at steigan.no er mer populær enn minervanett.no.

steigan.no har flere lesere enn noe norsk tidsskrift på nett. Artiklene herfra er i løpet av året oversatt til engelsk, spansk, tysk, svensk, farsi og russisk. Blant annet er artikler herfra blitt publisert på den anerkjente kanalen Information Clearing House. Det russiske nettstedet Inosmi har oversatt og publisert flere artikler på russisk. De mest leste av dem er lastet ned henholdsvis 74.000 og 66.000 ganger. steigan.no er lastet ned minst én gang i 200 land og områder i verden – i 166 av dem mer enn fem ganger. I 2016 har USA gått forbi Danmark til tredjeplass i antall nedlastinger, etter Norge og Sverige.

Mange lesere har gitt penger via PayPal eller til prosjektkontoen 9001.14.69441, og ganske mange av dem igjen har tegnet seg for faste beløp. Dette er fantastisk gledelig. Tusen takk alle sammen! Og takk til alle som sender inn tips og kommentarer. Takk også til kritikere, også de aller mest negative. De har tatt seg tid til å lese artikler og kommentere dem, det er bra. Og takk til gjestebloggere. Alle utenlandske skribenter jeg har spurt har svart svært positivt når jeg har spurt om jeg kan få lov å publisere artiklene deres på norsk. Og takk til oversetterne mine som gjør dette gratis.

I september holdt jeg et godt besøkt seminar på Parkteatret i Oslo. Der lovte jeg at når steigan.no har rundet 2000 abonnenter skal vi ta spranget til å bli en nettavis, og det kommer til å skje i første del av 2017.

Og det er på høy tid fordi norske medier ikke minst i 2016 har bevist i hvor stor grad de marsjerer i takt og opptrer som reine propagandakanaler for imperialismen. Uavhengig, kritisk journalistikk og analyse er sjelden – og nettopp derfor så påkrevd.

De områdene der steigan.no ikke er lastet ned er markert i grått.
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGodt nytt år!
Neste artikkelMennesker i et befridd Aleppo
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).