Pågår det en massakre i Øst-Aleppo, Bjørgulv Braanen?

20

Avisa Klassekampen skriver på sin forside 14.12.2016 med krigstyper: Massakre i Øst-Aleppo. Det er en veldig sterk overskrift og en veldig sterk påstand. Det er en påstand man ikke setter fram med mindre man er helt sikker. For det står ikke en gang et spørsmålstegn etter tittelen. Ifølge Klassekampen pågår det en massakre i Øst-Aleppo. Men er det sant, Bjørgulv Braanen? Har du dekning for å sette dette på forsida av avisa di?

kk-massakre

Hvis man blar om til artikkelen på side 16-17 der påstanden skal underbygges, så ser man noen interessante ting. For det første enda en påstand: Hevndrap i Aleppos gater.

hevndrap-kk

Forfatteren er Klassekampens journalist i Egypt, Amal Wahab og Eirik Grasaas-Stavenes.

De skriver:

President Bashar al-Assads regjeringshær og allierte sjiamilitser gjennomfører likvideringer av sunnimuslimske sivile i Øst-Aleppo. Det sier tre ulike kilder Klassekampen har snakket med på telefon fra den krigsherjede byen.

– De har henrettet mange unge, kvinner og barn. De skjøt og drepte dem i gatene, sier Mohamed Herdan (21).

Kildenes rapporter om overgrep mot sivile støttes av FN, som melder at Assad-allierte styrker har drept minst 82 sivile mennesker i de fire bydelene Bustan al-Qasr, al- Ferdous, al-Kallaseh, og al-Sa- leheen. Andre sivile skal ha blitt arrestert.

Jeg kommer tilbake til Wahabs tre kilder på telefon. Hovedkilden i artikkelen er FN, og journalistene skriver altså at FN «melder at Assad-allierte styrker har drept minst 82 sivile mennesker«. Det vises til denne FN-meldinga ytterligere tre steder i artikkelen.

Men hvis redaktør Braanen sjekker den opprinnelige kilden, altså FN sjøl, så vil han se at det ikke er dekning for en så bastant påstand. I meldinga heter det:

Yesterday evening, we received further deeply disturbing reports that numerous bodies were lying in the streets but residents were unable to retrieve them due to the intense bombardment, and their fear of being shot on sight. In all, as of yesterday evening, we have received reports of pro-Government forces killing at least 82 civilians (including 11 women and 13 children) in four different neighbourhoods — Bustan al-Qasr, al-Ferdous, al-Kallaseh, and al-Saleheen.

We hope, profoundly, that these reports are wrong, or exaggerated, as the situation is extremely fluid and it is very challenging to verify reports. However, they have been corroborated by multiple reliable sources.

FN sier altså at de har fått meldinger om dette fra ulike, angivelig pålitelige kilder. Men FN sier også at rapportene kan være feil eller overdrevet, siden situasjonen er ekstremt flytende og det er veldig krevende å verifisere rapporter. Hovedkilden din, Braanen, sier at de rapportene du bygger forsidepåstanden på kan være usann eller overdrevet. Du er en meget rutinert og erfaren redaktør, så jeg spør deg som fagmann: Mener du at det er i henhold til god presseskikk å slå opp en så alvorlig og kategorisk påstand på grunnlag av en uttalelse der kilden sjøl sier at det kan være usant eller overdrevet?

Jeg retter spørsmålet til deg og ikke til journalistene, for her er det avisa sjøl som gjennom oppslag og valg av titler har tatt et standpunkt – et standpunkt dere ikke har dokumentert at det er dekning for.

Da kommer jeg tilbake til Wahabs kilder i Øst-Aleppo. Hun oppgir sjøl at dette dreier seg om «opprørskilder». «Opprørskilder sier til Klassekampen at de vil fortsette krigen andre steder.»

Det er en kjent sak at opprørerne som har behersket Øst-Aleppo er en jihadistallianse som domineres av al-Qaida.

Som Robert Fisk skriver i The Independent:

But it’s time to tell the other truth: that many of the “rebels” whom we in the West have been supporting – and which our preposterous Prime Minister Theresa May indirectly blessed when she grovelled to the Gulf head-choppers last week – are among the cruellest and most ruthless of fighters in the Middle East. And while we have been tut-tutting at the frightfulness of Isis during the siege of Mosul (an event all too similar to Aleppo, although you wouldn’t think so from reading our narrative of the story), we have been willfully ignoring the behaviour of the rebels of Aleppo.

To av dem Wahab har snakket med på telefon sier også sjøl at de er soldater i FSA. Siden når ble al-Qaida og deres allierte pålitelige kilder, Bjørgulv Braanen?

Jeg vil ikke påstå at det ikke begås overgrep når den syriske hæren og deres allierte rykker inn i de tidligere jihadistkontrollerte områdene. Jeg vil tvert om gå ut fra at det skjer. Vi vet også fra andre kriger, som for eksempel den annen verdenskrig at også de styrkene som nedkjempet nazistene begikk overgrep. Men jeg mener at fordi det er en uoversiktlig krigssituasjon der kildene vil prøve å styre mediene, så er den pressas og kritiske journalisters plikt å ikke la seg forlede av kildene.

Hvis vi løfter blikket til main stream media, altså den USA- og NATO-lojale pressa i den vestlige verden, så skriver de nesten ordrett det samme som Klassekampen. Det kan naturligvis være et tegn på at det er sant. Men sjekker du dem, så bygger de alle sammen på den samme uttalelsen fra FN, som altså sier at rapporten kan være usann eller overdrevet.

Så jeg gjentar mine spørsmål til Bjørgulv Braanen:

– Har du virkelig dekning for å påstå med sikkerhet at det pågår en massakre og hevndrap i Øst-Aleppo?

– Når begynte Klassekampen å betrakte al-Qaida og deres allierte som pålitelige kilder?

Jeg vil naturligvis publisere ditt svar på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Hehe - det er jo beundringsverdig at man fortsatt har forventninger til den gamle papegøyen som har vært i maktas tjeneste all the way…c",)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

20 KOMMENTARER

 1. Veldig bra, Pål, jeg reagerte på akkurat samme måten, og skrev et brev direkte til Braanen – som han foreløpig ikke har svart på. Jeg trakk til og med inn der at NRK viste stor tilbakeholdenhet og saklighet i saken, og det inkluderte kommentarer fra FN-ansvarlige i Aleppo.

 2. Jeg er overrasket over intensiteten i propagandakampanjen mot Aleppo. Tror ikke eliten har noen omtanke for terroristene som kriger i Aleppo, det er vel heller snakk om å berge ut de vestlige militære rådgiverne (CIA-Mossad-MI6-DGSE osv.) som menger seg med terroristene.

  Klassekampen er jo fullstendig ødelagt, man skulle nesten tro at avisa er infiltrert av CIA-agenter!

  Den uavhengige journalisten Vanessa Beeley er i øst-Aleppo og dokumenterer det som skjer, men Vanessa Beeleys observasjoner er uinteressante for vestlig media. Vanessa Beeley har for øvrig ikke sett noe til disse grusomhetene som klassekampen skriver om.

 3. Det hadde jo vært naturlig at redaktør Braanen selv skrev en lederartikkel om Aleppo nå, men det gjør han ikke,men overlater ordet til Mari Skurdal (15 des 2016) som faktisk tar opp kampen om hvem av Klassekampen-journalistene som kan skrive mest demoniseringsnazistisk om Syrian Arab Army.
  Her heter det om de sivile i Aleppo:
  «De frykter at Assads styrker ikke vil beskytte dem,men tvert imot torturere eller drepe dem for å ha blitt værende i opprørskontrollerte områder.»
  Det ligger vel helt utenfor Braanens fatteevne, men han har faktisk ved ekskluderingen av Trond Andresen og sine reportasjer og posisjoner på Syria,avskaffet avisa som et organ for det venstreorienterte Norge. Det har ikke skjedd over natta,men har vært en prosess over flere år. Nå slår han i den siste spikeren.

  • «avskaffet avisa som et organ for det venstreorienterte Norge.»

   Problemet er at mange som kritiserer KK faktisk fortsetter å støtte dette CIA-organet ved å kjøpe det eller sågar abonnere på det. Kritikere burde sluttet å være med på finansieringen av propagandablekka, og heller støttet opp om folk som Steigan og Andresen. Så lenge folk fortsetter å kaste penger etter KK og resten av MSM, kommer disse proxykrigene bare til å fortsette i det uendelige. Det er nok ikke lenge før det kommer en «persisk vår» i Iran, og «moderate opprørere» tar til gatene i Teheran. Da vet vi hvilken side Bjørgulv kommer til å være på, og vi vet hvordan han vil agitere for å væpne og trene opp disse «frihetskjemperne» som vil ha «demokrati».

   Håpet mitt er at KK skal miste noen abonnenter og lesere nå. Først når propagandaorganer som KK og resten av MSM er konkurs, kan det bli fred i verden.

 4. Som vanlig godt levert av Pål Steigan, en av ganske få som er etterrettelig med hensyn til at han rent faktisk sjekker kildene.
  At den øvrige media tar så lett på oppgaven at de kun er mikrofonstativer for tvilsom propaganda er ille, men de lager altså selv overskriftene de ikke har fnugg av dekning for, og da har de ingen troverdighet i det offentlige rom, men står ikke ens egen navn og renome høyere i kurs enn at de daglig lar seg skue uten klær, ja så har de heller ikke noe de kan tape.

 5. Garantert ikke noe for Klassekampen. Idag er det en gravende journalist,Jean Perier,som skriver artikkelen «Aleppo starts uncovering Washingtons evil designs» i journal-neo.org hvor han går gjennom det enorme våpenlagret som Jihadistene har holdt seg med bare i Aleppo. Det er så stort at det ville være nok til to år med krig og verdien av det anslåes til 1,2 milliarder EURO!!! A must.

 6. Breaking news. Webben: 21stcenturywire.com melder at Syriske Kommandos har funnet oppsiktsvekkende personer i Aleppo. «14 US Coalition Military Officers captured by Syrian Special forces in East Aleppo Bunker.»
  (har en kommentar til Braanens lederartikkel i Klassekampen idag på verdidebatt.no)

 7. «Pågår det en massakre i Øst-Aleppo, Bjørgulv Braanen?»

  Se’kke sånn ut, gitt:
  http://21stcenturywire.com/2016/12/16/reports-at-least-10-nato-military-officers-captured-by-syrian-special-forces-this-morning-in-east-aleppo-bunker/

  Fakta er snarere motsatt av Braanens påstander.. – Men når forstyrret fakta Dagsreyen, Aftenposten eller andre MSM – nå også inkludert Klassekampen?

  Braanen er en bråne mot venstresiden. – At det kan skje, i Klassekampen, viser hvor uttørket, desorientert og selvtilfreds forblindet denne «venstresiden» er. Fakkem.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.