Pågår det en massakre i Øst-Aleppo, Bjørgulv Braanen?

0

Avisa Klassekampen skriver på sin forside 14.12.2016 med krigstyper: Massakre i Øst-Aleppo. Det er en veldig sterk overskrift og en veldig sterk påstand. Det er en påstand man ikke setter fram med mindre man er helt sikker. For det står ikke en gang et spørsmålstegn etter tittelen. Ifølge Klassekampen pågår det en massakre i Øst-Aleppo. Men er det sant, Bjørgulv Braanen? Har du dekning for å sette dette på forsida av avisa di?

kk-massakre

Hvis man blar om til artikkelen på side 16-17 der påstanden skal underbygges, så ser man noen interessante ting. For det første enda en påstand: Hevndrap i Aleppos gater.

hevndrap-kk

Forfatteren er Klassekampens journalist i Egypt, Amal Wahab og Eirik Grasaas-Stavenes.

De skriver:

President Bashar al-Assads regjeringshær og allierte sjiamilitser gjennomfører likvideringer av sunnimuslimske sivile i Øst-Aleppo. Det sier tre ulike kilder Klassekampen har snakket med på telefon fra den krigsherjede byen.

– De har henrettet mange unge, kvinner og barn. De skjøt og drepte dem i gatene, sier Mohamed Herdan (21).

Kildenes rapporter om overgrep mot sivile støttes av FN, som melder at Assad-allierte styrker har drept minst 82 sivile mennesker i de fire bydelene Bustan al-Qasr, al- Ferdous, al-Kallaseh, og al-Sa- leheen. Andre sivile skal ha blitt arrestert.

Jeg kommer tilbake til Wahabs tre kilder på telefon. Hovedkilden i artikkelen er FN, og journalistene skriver altså at FN «melder at Assad-allierte styrker har drept minst 82 sivile mennesker«. Det vises til denne FN-meldinga ytterligere tre steder i artikkelen.

Men hvis redaktør Braanen sjekker den opprinnelige kilden, altså FN sjøl, så vil han se at det ikke er dekning for en så bastant påstand. I meldinga heter det:

Yesterday evening, we received further deeply disturbing reports that numerous bodies were lying in the streets but residents were unable to retrieve them due to the intense bombardment, and their fear of being shot on sight. In all, as of yesterday evening, we have received reports of pro-Government forces killing at least 82 civilians (including 11 women and 13 children) in four different neighbourhoods — Bustan al-Qasr, al-Ferdous, al-Kallaseh, and al-Saleheen.

We hope, profoundly, that these reports are wrong, or exaggerated, as the situation is extremely fluid and it is very challenging to verify reports. However, they have been corroborated by multiple reliable sources.

FN sier altså at de har fått meldinger om dette fra ulike, angivelig pålitelige kilder. Men FN sier også at rapportene kan være feil eller overdrevet, siden situasjonen er ekstremt flytende og det er veldig krevende å verifisere rapporter. Hovedkilden din, Braanen, sier at de rapportene du bygger forsidepåstanden på kan være usann eller overdrevet. Du er en meget rutinert og erfaren redaktør, så jeg spør deg som fagmann: Mener du at det er i henhold til god presseskikk å slå opp en så alvorlig og kategorisk påstand på grunnlag av en uttalelse der kilden sjøl sier at det kan være usant eller overdrevet?

Jeg retter spørsmålet til deg og ikke til journalistene, for her er det avisa sjøl som gjennom oppslag og valg av titler har tatt et standpunkt – et standpunkt dere ikke har dokumentert at det er dekning for.

Da kommer jeg tilbake til Wahabs kilder i Øst-Aleppo. Hun oppgir sjøl at dette dreier seg om «opprørskilder». «Opprørskilder sier til Klassekampen at de vil fortsette krigen andre steder.»

Det er en kjent sak at opprørerne som har behersket Øst-Aleppo er en jihadistallianse som domineres av al-Qaida.

Som Robert Fisk skriver i The Independent:

But it’s time to tell the other truth: that many of the “rebels” whom we in the West have been supporting – and which our preposterous Prime Minister Theresa May indirectly blessed when she grovelled to the Gulf head-choppers last week – are among the cruellest and most ruthless of fighters in the Middle East. And while we have been tut-tutting at the frightfulness of Isis during the siege of Mosul (an event all too similar to Aleppo, although you wouldn’t think so from reading our narrative of the story), we have been willfully ignoring the behaviour of the rebels of Aleppo.

To av dem Wahab har snakket med på telefon sier også sjøl at de er soldater i FSA. Siden når ble al-Qaida og deres allierte pålitelige kilder, Bjørgulv Braanen?

Jeg vil ikke påstå at det ikke begås overgrep når den syriske hæren og deres allierte rykker inn i de tidligere jihadistkontrollerte områdene. Jeg vil tvert om gå ut fra at det skjer. Vi vet også fra andre kriger, som for eksempel den annen verdenskrig at også de styrkene som nedkjempet nazistene begikk overgrep. Men jeg mener at fordi det er en uoversiktlig krigssituasjon der kildene vil prøve å styre mediene, så er den pressas og kritiske journalisters plikt å ikke la seg forlede av kildene.

Hvis vi løfter blikket til main stream media, altså den USA- og NATO-lojale pressa i den vestlige verden, så skriver de nesten ordrett det samme som Klassekampen. Det kan naturligvis være et tegn på at det er sant. Men sjekker du dem, så bygger de alle sammen på den samme uttalelsen fra FN, som altså sier at rapporten kan være usann eller overdrevet.

Så jeg gjentar mine spørsmål til Bjørgulv Braanen:

– Har du virkelig dekning for å påstå med sikkerhet at det pågår en massakre og hevndrap i Øst-Aleppo?

– Når begynte Klassekampen å betrakte al-Qaida og deres allierte som pålitelige kilder?

Jeg vil naturligvis publisere ditt svar på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.