Krigen i Jemen – spørsmål til Klassekampens redaktør

0
Folk leter etter overlevende i ruinene etter Saudi Arabias bombing av Sana'a

Det pågår en kriminell, forferdelig krig mot folket i Jemen. Den føres av vår allierte Saudi Arabia med direkte støtte av flere av våre andre allierte. 20 millioner mennesker trenger umiddelbar humanitær bistand. Halvannen million barn er underernærte mens Saudi Arabia ødelegger matforsyninga.

Dette skjer under en nesten total medietaushet. Dermed er det heller ingen opinion mot krigen i Jemen. Folk vet knapt noen ting om den.

Etter bombeangrepet i Sana'a
Etter bombeangrepet i Sana’a

Derfor stilte jeg et spørsmål til Klassekampens redaktør, Bjørgulv Braanen: Hvorfor har ikke Klassekampen tatt avstand fra denne krigen på lederplass?

Braanen svarte meg på Facebook:

«Disse epostene fra deg lurer jeg alltid litt på. Hva er det du forsøker å si? Er det slik at du tror, eller insinuerer, at vi ikke tar avstand fra dette, fordi vi ikke vier en leder til det? Håper du forstår at ikke alle konflikter i verden kan eller bør behandles på lederplass i Klassekampen. I all beskjedenhet konsenterer vi oss om det vi tror vi kan innvirke på, på en eller annen måte. For eksempel når det gjaldt Libya-krigen, var det viktig å skrive om det på lederplass, som vi gjorde uttallige ganger, fordi Norge var involvert og det vi skrev kanskje kunne ha en innvirkning i den norske debatten og overfor norske politikere. Hva slags betydning det skulle ha at vi fordømmer Saudi-Arabias overgrep i Jemen, har jeg litt større problemer med å forstå.»

Nå skal jeg ikke overdrive betydninga av en lederartikkel i Klassekampen, men jeg synes Braanen gjør seg vel ubetydellig. Hans lederartikler mot krigen i Libya i sin tid var veldig viktige, og jeg tror de bidro til at deler av venstresida ikke støttet krigen, slik de sto i fare for å gjøre.

Og Braanen undervurderer grovt hva krigen i Jemen er når han kan skrive: «Håper du forstår at ikke alle konflikter i verden kan eller bør behandles på lederplass i Klassekampen.»

Sana'a før bombinga
Sana’a før bombinga
Område i Sana'a etter bombinga
Område i Sana’a etter bombinga

Dette er ikke hvilken som helst «konflikt». Det er verdens nest største krig i øyeblikket. Den har drevet millioner av mennesker ut i den ytterste nød og drept tusenvis. Det begås krigsforbrytelser kontinuerlig. Av våre allierte. Og Norge gir indirekte støtte til krigen gjennom vår våpeneksport.

Braanen tar også feil hvis han tror at Jemen-krigen ikke har noe med norsk politikk eller norske politikere å gjøre.

I et innlegg i Aftenposten 20. oktober skriver Tuva Widskjold, Gunvor Knag Fylkesnes, Fredrik Heldal, Borghild Tønnessen Krokan, Tor Kristian Birkeland og Ingrid Næss-Holm at Både storting og regjering tillater eksport av militært utstyr til krigen i Jemen.

De peker på at regjeringen ikke har gått inn for generell eksportstans av våpen til den alliansen som bomber Jemen til tross for skremmende rapporter om mulige krigsforbrytelser.

Ei heller Stortinget tar dette på alvor. I to omganger har våre folkevalgte hatt mulighet til å ta ansvar og stanse eksport av norsk militært materiell til landene i koalisjonen. I stedet har de valgt å la eksporten fortsette, uten garantier for at norsk militært utstyr ikke blir brukt. Kun SV, MDG, og nå i siste omgang også Venstre, stemte for eksportstans.

Dette betyr at ikke bare Høyre og FRP, men også Arbeiderpartiet går inn for fortsatt norsk våpeneksport til koalisjonen som bomber Jemen. Dette er ikke bare en fjern «konflikt». Dette er et politisk stridsspørsmål i Norge. Klassekampen kunne, hvis vi antar at avisa har politisk påvirkningskraft, noe jeg gjør, kanskje ha bidratt til å presse AP til å endre standpunkt. Da ville det i så fall ha vært flertall på stortinget mot denne våpeneksporten. Ved å velge passiviteten, har Braanen gjort et politisk valg som jeg tror leserne av avisa ikke skjønner.

Så jeg gjentar spørsmålet på en ny måte: Vil vi få se et politisk engasjement mot Jemen-krigen og Norges støtte til den på redaksjonell plass i Klassekampen?

Les om krigen mot Jemen på steigan.no:

Saudi Arabias forbryterske krig mot Jemen – og den totale stillheten

Forrige artikkelPR-fest hos Konsulentpartiet
Neste artikkelAzov och Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) stänger Progressiva socialistpartiets kontor
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).