Erdoğan: – Vesten står sammen med IS

0

Motsetningene mellom NATO-landet Tyrkia og Vesten blir stadig skarpere, så skarpe at et brudd ikke er helt usannsynlig. I en tale til det pakistanske parlamentet 17. november 2016 sa Recep Tayyip Erdoğan at «Vesten står i dette øyeblikket samen med Daesh (IS)». Dette melder Associated Press.

Han sa også:

“It is now certain that behind the [July 15] coup attempt we have the Gulenist terrorist organisation and its leader residing in Pennsylvania,” “It is necessary to dismantle this evil network… The terrorist organisation is a threat to the security and public order of Pakistan,”

Det er Daily Pakistan som melder dette. Erdoğan har som kjent anklaget USA for å stå bak Gulen.

AFP melder at en del tyrkiske offiserer som jobber i utlandet har søkt asyl i disse landene, noe som bekreftes av Jens Stoltenberg.

Samme dag melder Reuters at Tyrkia er i samtaler med Russland om å kjøpe de meget effektive russiske S-400 missilsystemene.

I et intervju med CBS sa den tyrkiske presidenten at han var svært skuffet over USA:

Well, let me be very frank in my remarks and I’ve been known for my candor. I wouldn’t speak the truth if I said I was not disillusioned. Because I am disillusioned.
We have addressed these issues, discussed them with President Obama and Vice President Biden. They failed to rise to the occasion and handle these issues seriously. This is quite upsetting for us,

Det er ingen overdrivelse å si at det NATO-landet som utenom USA har den største hæren, nemlig Tyrkia, nå er på kollisjonskurs med alliansen. (Tyrkia har totalt 640.000 soldater i de væpnede styrkene, inkludert reservestyrker og heimevern.) Det er NATOs sårbare sørflanke det handler om. Tyrkia ligger strategisk til i forhold til Russland, Iran, Svartehavet og Midtøsten. Skulle det komme til brudd mellom Tyrkia og NATO, ville det være et stort strategisk tilbakeslag for alliansen.

I en forskningsrapport fra Columbia University i New York har forskeren David L. Phillips sett på internasjonale kilder som tar for seg forholdet mellom Tyrkia og Den islamske staten/Da’esh, og han kom fram til en overveldende samling av dokumentasjon, og det stort sett fra kilder som vestlige medier vanligvis godtar. Rapporten ble publisert på Huffington Post.

Det er godt kjent at Tyrkia har vært en solid støttespiller for IS, og at denne leiesoldathæren har vært helt avhengig av Tyrkia for å skaffe seg våpen og andre forsyninger, samt etterretning og strategisk bakland. At den tyrkiske presidenten nå velger å legge ansvaret på sine «allierte» er derfor mer en del av det politiske spillet og et uttrykk for raskt økende motsetninger.

Forrige artikkelElefanten står osedd bakom den nyfiknes rygg
Neste artikkelDen globale gjeldsbakrusen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).