Erdoğan: – Vesten står sammen med IS

0

Motsetningene mellom NATO-landet Tyrkia og Vesten blir stadig skarpere, så skarpe at et brudd ikke er helt usannsynlig. I en tale til det pakistanske parlamentet 17. november 2016 sa Recep Tayyip Erdoğan at «Vesten står i dette øyeblikket samen med Daesh (IS)». Dette melder Associated Press.

Han sa også:

“It is now certain that behind the [July 15] coup attempt we have the Gulenist terrorist organisation and its leader residing in Pennsylvania,” “It is necessary to dismantle this evil network… The terrorist organisation is a threat to the security and public order of Pakistan,”

Det er Daily Pakistan som melder dette. Erdoğan har som kjent anklaget USA for å stå bak Gulen.

AFP melder at en del tyrkiske offiserer som jobber i utlandet har søkt asyl i disse landene, noe som bekreftes av Jens Stoltenberg.

Samme dag melder Reuters at Tyrkia er i samtaler med Russland om å kjøpe de meget effektive russiske S-400 missilsystemene.

I et intervju med CBS sa den tyrkiske presidenten at han var svært skuffet over USA:

Well, let me be very frank in my remarks and I’ve been known for my candor. I wouldn’t speak the truth if I said I was not disillusioned. Because I am disillusioned.
We have addressed these issues, discussed them with President Obama and Vice President Biden. They failed to rise to the occasion and handle these issues seriously. This is quite upsetting for us,

Det er ingen overdrivelse å si at det NATO-landet som utenom USA har den største hæren, nemlig Tyrkia, nå er på kollisjonskurs med alliansen. (Tyrkia har totalt 640.000 soldater i de væpnede styrkene, inkludert reservestyrker og heimevern.) Det er NATOs sårbare sørflanke det handler om. Tyrkia ligger strategisk til i forhold til Russland, Iran, Svartehavet og Midtøsten. Skulle det komme til brudd mellom Tyrkia og NATO, ville det være et stort strategisk tilbakeslag for alliansen.

I en forskningsrapport fra Columbia University i New York har forskeren David L. Phillips sett på internasjonale kilder som tar for seg forholdet mellom Tyrkia og Den islamske staten/Da’esh, og han kom fram til en overveldende samling av dokumentasjon, og det stort sett fra kilder som vestlige medier vanligvis godtar. Rapporten ble publisert på Huffington Post.

Det er godt kjent at Tyrkia har vært en solid støttespiller for IS, og at denne leiesoldathæren har vært helt avhengig av Tyrkia for å skaffe seg våpen og andre forsyninger, samt etterretning og strategisk bakland. At den tyrkiske presidenten nå velger å legge ansvaret på sine «allierte» er derfor mer en del av det politiske spillet og et uttrykk for raskt økende motsetninger.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.