Kritiske medier under angrep

0

Imperiet trapper opp mediekrigen. Det er tydelig at den vestlige narrativen om Syria er i ferd med å rakne. USAs og Vestens direkte støtte til IS og andre jihadistgrupper er nå så grundig avslørt gjennom lekkasjene fra Hillary Clintons epostkonto at det er vanskelig å juge seg fra dem.

Hva gjør man da? Jo, den klassiske, man angriper budbringeren. Det er tydelig at USA har satt Ecuador under press. Landet har gjennom sin ambassade i London beskyttet Julian Assange i fem år. Men etter at den siste ladninga av Clinton-mailer ble publisert, ble internettforbindelsen til Assange kuttet. Hva som vil skje i neste omgang vil tida vise. Hillary Clinton er blitt sitert på at hun i et møte skal ha sagt: Kan vi ikke drone ham? Da hun ble konfrontert med det, benektet hun det ikke, hun bare sa at hun ikke kunne huske at hun har sagt  det. Uansett hva hun måtte ha sagt, er det ingen tvil om at USA og de hemmelige tjenestene vurderer alle alternativer. Og Clinton har, naturligvis uten bevis, påstått at WikiLeaks og Russland er «knyttet sammen».

Russiske RT er også en plage for Imperiet. Der har mange kritiske røster fått komme til orde, både i artikler og intervjuer, slik som for eksempel i programmet Crosstalk.

17. oktober 2016 stengte Storbritannia bankkontoene til RT i landet, sier RTs sjefredaktør Margarita Simonyan.

Våre kontoer er blokkert. Alle sammen. Avgjørelsen kan ikke diskuteres. Vær hilset ytringsfrihet!, sier sjefredaktør på sin Twitter-konto.

«Det er mer enn en tilfeldighet at dette finner sted på et tidspunkt hvor den anti-russiske propagandaen drives opp i uante høyder,» sier forfatteren John Wight til RT. «Dette gjenspeiler i hvilken grad vesten er i ferd med å tape informasjonskrigen. RT har en nøkkelrolle i å utfordre historiene i de vestlige mediene vedrørende spørsmål som Ukraina, Syria og Midt-Østen.»
Wight har publisert artikler i Independent, Morning Star, Huffington Post, Counterpunch med flere.

Establishment i USA sliter etter at det er avslørt i hvor stor grad ledelsen i det demokratiske partiet manipulerte nominasjonsprosessen for å skade Sanders og fremme Clinton. Dette har fått Clinton og partiledelsen til å hevde at Russland står bak, uten at de har lagt fram noe som kan likne bevis for det.

«Beviset» lå på det nivået som ble uttrykt i meldinga fra de hemmelige tjenestene:

«We believe, based on the scope and sensitivity of these efforts, that only Russia’s senior-most officials could have authorized these activities.»

Samtidig er det blitt kjent at Facebook og Twitter i stor stil har overført informasjon om sine kunder til USAs sikkerhetstjenester. Det gjelder Det gjelder bevegelsesprofiler til demonstranter og politiske aktivister, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Også den tyske forbundsregjeringa krever et tett samarbeid med Facebook.

Ytringsfrihet og demokrati er tydligvis blitt det Leonard Cohen ville ha kalt «a shining artifact of the past».

Forrige artikkelEr vekstens epoke slutt allerede?
Neste artikkelUSAs skiferrevolusjon er over – nå kommer den harde landinga
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).