Erdoğan: – Kuppforsøket var «en gave fra Gud».

42
Erdogan erklærer at kuppforsøket er knust

Kuppforsøket i Tyrkia ga president Recep Erdoğan en anledning til å renske ut dem han ser som sine fiender i hæren og i rettsapparatet. Han har sjøl kalt kuppet «en gave fra Gud». Samtidig har han beskyldt USA for å beskytte den han anklager som hjernen bak kuppforsøket, nemlig islamistlederen Fethullah Gullen. Noen kilder hevder at det var krefter i hæren som mislikte Erdoğans nye tilnærming til Russland som sto bak kuppforsøket.

tyrkia kupp

Kupp og motkupp

Den tyrkiske hæren har lange tradisjoner for militærkupp. Denne gangen virker kuppforsøket ikke å ha vært fullstendig helhjertet, og det virker som om de ledende generalene ikke sto bak det. Erdoğan later i hvert fall til å ha vært godt forberedt. Ikke før kuppet var blitt slått ned, slo han kontra og arresterte og avsatte både militære og dommere. 2745 dommere ble avsatt øyeblikkelig. Som Die Welt skriver: Erdoğan må ha hatt svartelista klar. Om det ikke var en gave fra Gud, så har den tyrkiske presidenten uansett visst å utnytte den.

I kuppforsøket og etterspillet ble angivelig 265 mennesker drept. Tyrkiske myndigheter sier at 2839 mililtære er blitt arrestert. En del militære har søkt tilflukt i utlandet fordi de nok med rette frykter for sine liv.

Kuppforsøket kan ha blitt utløst ved en provokasjon. Kuppmakerne kan ha blitt lokket i ei felle av presidentens folk, slik at han kunne slå tilbake med full styrke. Dette er det vanskelig å vite. Men det som er sikkert er at det Erdoğans makt er styrket og hans fiender er svekket. Veien mot det autokratiske presidentstyret virker klar.

Erdogan erklærer at kuppforsøket er knust
Erdogan erklærer at kuppforsøket er knust

Hvem sto bak?

Erdoğan var umiddelbart ute med beskyldninger om at det var den islamistiske predikanten Fethullah Gullen som sto bak. Han driver bevegelsen Hizmet, som har aviser, TV-stasjoner og skoler rundt omkring i Tyrkia. Sjøl har han hovedkvarter i Pennsylvania, USA.

Dette har fått den tyrkiske presidenten til mer ennå antyde at USA står bak ham. Han har forlangt Gullen utlevert, og han har sagt at hvordan kan kan et land kalle seg Tyrkias venn og likevel huse en slik fiende av Tyrkia.

Allerede i 2015 slo Erdoğan til mot aviser og medier som var kontrollert av Gullen og hans bevegelse. Nettavisa Daily Zaman, som blant annet brakte nyheter og avsløringer om Tyrkias støtte til IS og andre jihadister i Syria, ble stengt. Den var også kontrollert av Gullen.

I sine memoarer skrev den forrige tyrkiske etterretningssjefen Osman Nuri Gundes at Gullens bevegelse har fungert som et cover for USA i de tidligere sovjetrepublikkene i Sentral-Asia. Både Russland og Usbekistan har forbudt Hizmet-skolene. Fra Tyrkia hevdes det at det var ledende folk i CIA som anbefalte at Gullen skulle få «grønt kort» i USA.

Det hevdes også at kuppmakerne skal ha vært misfornøyde med at den tyrkiske presidenten ser ut til å nærme seg Russland igjen og at han også har antydet et ønske om å gjenoppta forbindelsen med Syrias president Bashar al-Assad. Dette skriver blant annet Indias tidligere ambassadør til Tyrkia i Asia Times.

Incirlik-basen har stor strategisk betydning for USA. Under motkuppet ble den stengt en periode.
Incirlik-basen har stor strategisk betydning for USA. Under motkuppet ble den stengt en periode.

Motsetning til USA

Tyrkia er NATOs sørflanke og er av meget stor strategisk betydning for USA. Men det betyr ikke at USA og Tyrkia er helt på linje. Erdoğan er rasende på USAs støtte til kurderne i Syria, for sjøl fører han krig mot kurderne i Tyrkia. Det er også åpenbart at sjøl om både USA og Tyrkia har ført krig for å styrte president Assad i Syria, så har de hatt hver sine sett med allierte i den krigen.

I april 2016 holdt den mektige tenketanken Council on Foreign Relations i USA et seminar under tittelen What to do about Tyrkey? og det er interessant å lese frustrasjonen i den amerikanske djupstaten over hvor vanskelig det er å holde Tyrkia på linje med USA. Thomas R. Pickering, tidligere UD-ansatt i USA sa det slik:

Turkey has had not necessarily simply splendid relationships with the United States over this region of the world and other factors. But at the same time, the United States has worked hard, obviously, to continue to keep Turkey within the ambit of NATO and in the general direction the United States would like to see it go. But Mr. Erdogan marches currently to his own rather new set of drummers, and is not completely in one way or another either predictable or, in some words, reliable.

Ikke helt forutsigbar eller pålitelig, er her ment som understatements.

Hvor skjørt dette forholdet er og hvor fort det rører ved rå nerve ble demonstrert under motkuppet i Tyrkia. Da ble flybasen i Incirlik i det sørlige Tyrkia, ni mil fra den syriske grensa, stengt og strømtilførselen utenfra kuttet. USAs AirForceTimes skriver:

Local authorities in Turkey had denied access to Incirlik Air Base, according to a release from the U.S. State Department on Saturday.

Dette betydde for eksempel at USA for en stund ikke var i stand til å utføre sine operasjoner i Syria med utgangspunkt i denne basen der de både har fly og droner. Og det er dessuten på Incirlik-basen at USA har sine taktiske atomvåpen beregnet på denne regionen. Disse våpnene var dermed effektivt under tyrkisk arrest for en periode.

USA frykter med rette at de ikke har kontroll over Tyrkia. Erdoğan er en løs kanon på dekk. Hvis han skulle finne på å etablere gode forbindelser til Russland og gi opp forsøkene på å styrte Assad i Syria, vil det påvirke hele den strategiske balansen i regionen.

Avisa The Guardian skriver:

Eric Bordenkircher, of UCLA’s Center for Middle East Development, said the turmoil could snarl military cooperation with Ankara. “The US military will need to see whether we should continue to operate in Turkey with a non-democratic government.”

Dette er ikke over

Erdoğan har styrket sin kontroll. Både den reelle og den innbilte opposisjonen er slått ned. Men dette er ikke slutten på noe som helst. Tyrkia er splittet og landets strategiske posisjon er svært usikker. Riktignok har Angela Merkel fungert som Erdoğans ambassadør i EU for å sikre Tyrkia priviligert tilgang til unionen. Men det er ingen grunn til å tro at kuppet og motkuppet i Tyrkia har styrket landets posisjon i resten av unionen. Merkel må også tenke over at Erdoğan har vist at han er i stand til å utløse demonstrasjoner av tyrkere i Tyskland. Og om hun ikke gjør det, kan det vise seg at det er hennes posisjon som står for fall i neste omgang.

Og Tyrkias høye pokerspill i Syria har ført til langvarig ustabilitet i hele regionen. Som Robert Fisk skriver i Counterpunch:

When Turkey began playing the same role (as Pakistan) for the US in Syria – sending weapons to the insurgents, its corrupt intelligence service cooperating with the Islamists, fighting the state power in Syria – it, too, took the path of a failed state, its cities torn apart by massive bombs, its countryside infiltrated by the Islamists. The only difference is that Turkey also relaunched a war on its Kurds in the south-east of the country where parts of Diyabakir are now as devastated as large areas of Homs or Aleppo. Too late did Erdogan realise the cost of the role he had chosen for his country.

Og for Tyrkia betyr Erdoğans spill at perioden med vekst og økende velstand er slutt. Borgerkrig og militærkupp er ikke det som vil lokke turistene til landet, for å si det sånn.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


42 KOMMENTARER

 1. «Kuppforsøket kan ha blitt utløst ved en provokasjon. Kuppmakerne kan ha blitt lokket i ei felle av presidentens folk, slik at han kunne slå tilbake med full styrke. Dette er det vanskelig å vite. Men det som er sikkert er at det Erdoğan dom står for. Hans makt er styrket og hans fiender er svekket»
  Dette skriver du et stykke ut i artikkelen din, og sjøl om jeg ikke forstår hva du mener med «Men det som er sikkert er at det Erdogan dom står for», tolker jeg deg slik at du har samme følelsen som jeg: Dette er det Erdogan sjøl som er ansvarlig for. Alt var timet så nøyaktig, det er ikke usannsynlig at dette er siste ledd i å etablere det totale islamistiske diktaturet i Tyrkia. Hans spill på at han er valgt og partiet hans er valgt, når vi veit hvordan han har manipulert nasjonalforsamlingen, hans beskjed om at folk skulle gå ut i gatene – før han var kommet tilbake fra «ferie» der han trygt hadde oppholdt seg under sjølve kuppet – vel, alt skaper en mistanke hos meg. Dette var vel presist gjennomført. Han skal ha full kontroll over Tyrkia, og få Syria og Israel «tilbake»- slik han har sagt de siste månedene. Og igjen også Russland som alliert, sjølsagt. Han vil skape historie, Erdogan, med seg sjøl i sentrum…….

 2. Veldig påfallende at kuppmakerne ikke arresterte Erdogan, og at de heller ikke tok kontroll over alle mediene, bare den statlige kringkastinga. Samtidig fikk jeg også inntrykk av at Erdogan ikke hadde kontroll på situasjonen siden han måtte bruke en smarttelefon til å kommunisere med folket. Skjønt; det kan jo også ha vært en del av spillet. Uansett om det var «false flag» eller klønete og amatørmessig; det som er sikkert er at Erdogan
  har fått det påskuddet han trenger til å gjøre Tyrkia til et presidentdiktatur hvor religionen får større makt over staten og kurderne fortsatt blir forfulgt.

 3. Litt konspiratorisk; Forrige ukes begivenheter med normalisering av forholdet til Russland, ny linje i forhold til Assad-regimet. Mulige avsløringer av at fraksjoner i hæren handlet uautorisert i forbindelse med nedskytingen av det russiske flyet. Det trenges ikke så mye mer for å initiere et kuppforsøk, med eller uten hjelp av «allierte krefter»

 4. Kan Davutoğlu vær nøkkelpersonen for å forstå det som har skjedd? Davutoğlu var utenriksminister i perioden 2009-2014 før han ble statsminister i 2014. Han gikk av som statsminister 24. mai 2016.

  Grunnen til at jeg tror at Davutoğlu kan være nøkkelen her, er at både krigen mot kurderne og Tyrkias involvering i Syria sammenfaller med perioden Davutoğlu er statsminister. Etter at Tyrkia har fått ny statsminister så har landet, som Steigan sier forsøkt å resette forholdet til både Russland og Assad. Det sies at Davutoğlu også var den om ivret mest for en flyforbudsone over Syria.

  • En kan også spørre seg om det finnes en kobling mellom Davutoğlu og USA, herunder deler av Obama administrasjonen? Grunnen til et slikt spørsmål er at Davutoğlu og Hillary Clinton begge har ivret for en flybudssone over Syria.

   Skulle det vise seg at USA på en eller annen måte er involvert i kuppforsøket, så er det ikke første gang USA bruker ytterliggående grupper, det være seg enten islamister eller fascister til å styrke en lovlig valgt statsoverhode.

 5. Det var en interessant tanke at det kan være Davutoglu som står bak. Men da ville det vel vært godt nok organisert til at kuppet lyktes? Davutoglu står for meg som et svært systematisk og dyktig organisator – han var jo involvert i forholdet til Syria – som utenriksminister – lenge før 2011, og jeg føler at nesten alt han sto for, ble gjort på en solid måte. Men sjølsagt, det var mindre komplisert før, situasjonen nå er jo temmelig kaotisk!

  • Jeg mener at det ikke nødvendigvis er Davutoglu som står bak, men kan hende noen sympatisører eller støttespillere? Grunnen til at jeg trekker fram han er at han var utenriksminister fra 2009 til 2014, akkurat i den perioden ta det ble tatt til ordet for en flyforbudsone over Syria, samt at vi da trolig hadde en «falsk flagg» operasjon i Syria med gass fra Tyrkia. Mye av Tyrkias utenrikspolitikk har altså skjedd med Davutoglu i sentrale roller i regjeringen.

   Vi snakker ofte om propaganda og demonisering av statsledere som Assad og Putin. Hva om det skjer en tilsvarende demonisering av Erdogan?
   Hva om det er sant det Erdogan hevder, at den amerikansk bosatte islamisten Gullen står bak og kuppforsøket skjedde med amerikansk velsignelse?
   I så fall ville det heller ikke være første gang amerikanerne er involvert i et kuppforsøk…

   Jeg liker nødvendigvis ikke Erdogan. Samtidig må jeg spørre meg hva mine holdninger er basert på? Det vestlig media skriver?
   Jeg tror vi må ta det med ei stor dose salt det vestlig media skriver om Erdogan og være så freidige og ikke spørre om situasjonen kan være motsatt av det media skriver?

 6. Takk til Steigan for nok en god analyse. Jeg må innrømme at jeg er mye mer bekymret for et islamistisk Tyrkia som en ny leder i den sunni-islamske verdenen enn det relativt isolerte problemet med IS. Vi må rett og slett ta trusselen fra klassisk islam, som foreskrevet i Koranen og Sunna, på alvor. Og jeg er urolig for hvilken rolle en styrket Erdogan vil spille fremover.

  Når det gjelder Kurdistan, har jeg som utenrikskoordinator i Demokratene skrevet artikkelen The Democrats in Norway and the Kurdish struggle for independence.

 7. Takker også Steigan. Hans analyser er betydningsfulle

  «Dette betydde for eksempel at USA for en stund ikke var i stand til å utføre sine operasjoner i Syria med utgangspunkt i denne basen der de både har fly og droner.»

  Men hvilke aksjoner er det egentlig USA ufører. De har nå bombet der i flere år uten effekt. Ingen blir drept. Vi vet at ingen betydeligheter har stillt spørsmål til dem vedrørende neglisjeringen av oljefrakten til Tyrkia. Da Russland kom på banen fikk vi resultater med en gang. Er det ikke mer sannsynlig at USA bruker basene til flydropp av våpen og forsyninger nå som Assad har klart å avskjære Tyrkia ruten?

 8. Ja, jeg må også få legge inn en takk til Steigan her! Han utfyller bildet grundig og sannsynliggjør min oppfatning av at det nok er Erdogan som står bak det hele. Ja, det virkelige kuppet var avsettelsen av dommerne og dermed ødeleggelse av den tredje statsmakten. Når den ikke lengre er uavhengig, men blir et sandpåstrøingsorgan så er også demokratiet ødelagt! Jeg er redd det er det som har skjedd i Tyrkia nå, dessverre!

 9. Som despoter flest fremstår Erdogan som notorisk skiftende, uberegnelig og primitiv. Dette fordi despoter bak fasaden ruger på fantasifulle og vanvittige planer, der de selv spiller rollen som verdenskuer.

  Erdogan er en gal mann. Det vil si han er en mix av stormannsgalskap, psykopati og paranoia. Denne galskapen kler han inn i et slør av religiøs fromhet.

  Trofast mot rollen som verdenshersker kan Erdogan slå i alle retninger. Han kuer med lyst og innlevelse det mektige Tyskland, og slår seg gjerne på brystet ovenfor EU. Russland spytter han i ansiktet og selv USA valser han over med høy potens om han føler for det.

  I primitive religiøse kretser er dette manndig og god tone. Erdogan har hår på brystet. Men som alle andre despoter ender han opp med å skaffe seg så mange fiender at minst en av dem til slutt får ham ned i bunkeren, eller får blandet gift i tekoppen hans.

  Før dette skjer tillates Erdogan å ødelegge et land som etter mange feilskjær var begynt å komme seg opp i stående stilling.

 10. Tenk om det ikke er Erdogan som står bak kuppforsøket (men som nå prøver å vri det til sin fordel).Tenk om det er noen som ikke liker hans forsøk på å forbedre forholdet til russerne (slik det ble nevnt), og som ikke liker kinesernes planer om en ny silkevei, med høyhastighetsbane fra Kina til Europa nettopp gjennom Tyrkia. Tyrkia har dessuten økt samarbeidet med Iran. Kanskje ikke bra det heller?

  • Det du skriver støttes av i stor grad av Sibel Edmonds. Jeg for min del tolker dette som enda et bevis på hvordan USA eri ferd med å miste grepet totalt.

   • Sibel Edmond snakker jo et sted om at USA har nytte ut av at landene får muslimsk lederskap, pga at da vil de ikke slå seg sammen med Russland og Kina som er konkurrenter sier hun, derfor gikk de nyere Gladio B operasjonene (se Sibel Edmond Gladio B serien youtube)
    i Central Asia ut på å nettopp reise denne typen marionetter i ledelse ,riktignok med muslimsk identitet,og med lærere i engelsk som ble sendt inn, er ikke da det som skjer også muligens en del av USA strategien for å befeste grepet for å bruke Tyrkia, til de tyrkisktalende markedene via marionett-regimer i de eurasiatiske landene innover mot Kina ?
    Zbigniew Brezinzki skriver en del om dette i «The Great Chessboard, og boka «The Devils Game»av Robert Dreyfuss, har noen relaterte synspunkter der.»How the United states helped unleash fundamentalist Islam.»
    Som i sjakk tenker de langt framover.Dessuten er det store naturressurser i Eurasia.

    • Det nyttig å se gjennom Sibel Edmond Gladio B videoene,som bakgrunnsinfo, fordi hun forklarer at Erdogan er «plan B operatør», og siden hun også vet en god del om måten Fethullah Gülens nettverk jobber på i plan B agendaen, og som USA / Nato følger, kan det være klargjørende å høre på. Jeg syns ikke det er usannsynlig at nasjonalistiske høytstående ledere i Tyrkia skiftes bevisst ut for å sette inn nye internasjonalt sinnede nye marionetter som følger den nye agendaen til USA.
     Hvis vi et øyeblikk ser det i lys av et tenkt fremtidig scenario at Hillary kommer til makten, så trenger man jo et velsmurt maskineri i NATO, der ordre blir fulgt, og «friksjonen» med nasjonalistiske elementer er fjernet i god tid. Hun vil ha action.
     Fethullah Gülens skoler har engelsk fra første trinn, «interfaith- dialog» med både jøder og paven,promoterer læren om at muslimer må få øynene opp for «the duty of working for the common good», videre er han er EU positiv, på Tyrkias vegne, støtter flerpartimodellen,
     Han er visstnok tidligere alliert av Erdogan, og som beskyldes for terror gjennom organisasjonen FETO, og har en «moderat muslimsk ideologi,» så det virker jo som han har vært i en viss støpeskje i den globale elitens tjeneste. Han bærer tegn på kompromiss, og av å være tilpasset og brukt, resirkulert og omdannet. En syntese mellom tesen Islam, og antitesen :vestlig tankegang på overflaten, virker som en velbygget kunstig konstruksjon, der man «harmoniserer» de verdiene man trenger for at hansken skal kunne bekle «hånden».

    • Når jeg skriver USA, så er det ikke det amerikanske folket jeg tenker på. Den jevne amerikaner er like uskyldig i dette, som vi er. Jeg unner dem ikke den framtida som er lagt opp for dem, og håper inderlig at de ikke går i borgerkrig-fella.
     Det er «den evige pengemakta» jeg mener, og det sannsynlige utkommet er at de bare gjenoppstår i Kina. De er jo tungt inne allerede. Også russerne har dem i sin midte- da de har en sentralbank under BIS.

     Det er der folk må opplyses, slik at de er våkne når det skjer. Tyrkerne har vist at det er mulig å lære av historien, og snu «det uunngåelige» – men det krever, som Steigan og hans flokk alltid har messet: bevissthet.

     Det er vårt ansvar.

   • Takk for tipset. Radioprogrammet er 42 minutter, og vel verdt å høre. Au, kuppet var kanske bare en prøvekanin. I så fall har Tyrkia har en vanskelig tid i møte. Et prøvekupp skjedde bl.a også Chile ’73, men Erdogan er muligens mer handlekrafig enn Allende.

    • Prøvekanin og/eller advarsel. Kanskje også et ledd i planen om å «ta» Iran, ved å omringe landet med baser, og destablisere naboland

    • Hei AnneBrit.

     Hva i all verden!
     Her er noe om Clinton og operasjon Gladio B som startet under ham, og Norges bidrag til Clinton-Gulen saken.
     Jeg har hørt på de nye opptakene med Sibel Edmond, og på slutten av denne videoen, er det også nevnt en kobling mellom
     Clinton Foundation og Fetullah Gulen.
     36 minutter inn i videoen og videre.
     Edmond /Spiro Skouras delen. SE HER:
     https://www.youtube.com/watch?v=nxpuotIMlY0

     ( hører vi Norges bidrag i 10-25 millioner dollar klassen ? )

     Videoen er ny om kuppforsøket.Den heter :
     «Behind the CIA’s Failed Coup in Turkey: Was It Only a Dry Run?» ( youtube lagt ut i går 18.Juli)

     «Liste over givere til Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation»

     10-25 mill dollar
     Government of Norway
     ( Artiklene heter Merkelige sengekamerater,
     Clinton-fondet: Del 3: Norges bidrag til fondet . Steigan.no)

 11. Så snart jeg hørte om kuppforsøket tenkte jeg også at det var Erdogan selv som hadde iscenesatt det. Jeg nevnte denne tanken for min far, som faktisk var enig med meg. Senere (søndag) begynte også mediene (tilogmed NRK) å snakke om det. Men jeg ser også at det er gode argumenter for at det faktisk ikke var Erdogan, men fiender av ham, som sto bak.

  Det blir spennende å se Nikkei-indeksen nå i natt, og resten av indeksene utover dagen. Mon tro hvordan børsene reagerer på alt som skjer. Så altfor dramatisk blir det vel neppe — globalistene lar nok ikke korthuset falle før vi er kommet litt uti september. Men vi går dramatiske tider i møte åkkesom.

  • LES (!) http://www.dagbladet.no/2015/10/20/nyheter/texas-jagerflyene/nigeria-batene/eksportkontroll/forsvaret/41576283/
   «Uten noen avtale med norske eller amerikanske myndigheter, har flyene blitt holdt i full operativ stand av sivile selskaper i Texas som ingen vet hvem representerer.»
   VG NÅ: «To jagerfly som var rekvirert av kuppmakerne i Tyrkia, hadde flyet til president Recep Tayyip Erdogan i siktet, men lot være å skyte det ned, sier en tidligere offiser til Reuters.
   – Erdogan var på ferie i Marmaris sør i landet, men fløy til Istanbul natt til lørdag, mens kuppforsøket fortsatt var i gang. Jagerflypiloter som fløy på oppdrag for kuppmakerne hadde mulighet til å skyte ned presidentens fly, sier en anonym offiser til Reuters.»
   Hva i huleste er det som foregår? Er det slike «operasjoner» flyene vi solgte (ga bort) blir brukt til?

   • Kjekt med sk. «ihendehaver-fly» til de mindre ærefulle oppdragene kanskje, fly man ikke trenger å vedkjenne seg eierskap til støtt. Og med oppgraderte F-16 (en bedre liten flymaskin skal du lete lenge etter) slipper man jo å surre når det gjelder med de nye f-35’ene som ikke virker uansett.

    • VG NÅ: WikiLeaks varsler i dag massiv lekkasje (100.000 dokumenter) om den tyrkiske regjeringen. – Gjør dere klare til kamp når vi slipper over 100.000 dokumenter om Tyrkias politiske maktstruktur, tvitrer WikiLeaks mandag. (NTB)

     • Hvorfor slipper wikileaks dokumentene nu rett etter kuppforsøket og ikke for 2 år siden?

     • Kan jo bli interessant, men jeg går ikke uten videre ut fra at alle Wikileaks dokumenter er ekte.

    • Skal ikke disse F-35 bare pulverisere Nord-Norge, da? De klarer nok en tur fra Ørlandet til Tromsø.

   • Ikke at jeg har peiling på fly, men Reuters anonyme offiser snakker om F-16 og artikkelen nevner F-5
    I TEXAS: Bildet viser de to norske F-5-jagerflyene på den private flyplassen i Fort Worth i Texas i 2011.

    Dagen:

    – Minst to F-16-fly

    forstyrret presidentens fly mens det var i luften på vei til Istanbul. De låste radaren sin på hans fly og på to andre F-16-fly som beskyttet presidenten, sier den tidligere offiseren, som har kjennskap til hendelsen.
    http://www.dagen.no/Nyheter/tyrkia/Eksoffiser-%E2%80%93-Jagerfly-hadde-Erdogan-i-siktet-365398

    I OPERATIV STAND: Uten noen avtale med norske eller amerikanske myndigheter, har flyene blitt holdt i full operativ stand av sivile selskaper i Texas som ingen vet hvem representerer. Foto: Forsvaret.
    (Dagbladet): I sju år har et privat amerikansk selskap med bare to ansatte disponert

    Forsvarets to siste F-5-jagerfly

    uten kontrakt eller tillatelse verken fra norske eller amerikanske myndigheter.
    http://www.dagbladet.no/2015/10/20/nyheter/texas-jagerflyene/nigeria-batene/eksportkontroll/forsvaret/41576283/

    • Oslo havn driftes av Yilport/Yildirim-dynastiet som har som mål å bli blant de ti største i verden innen havnelogistikk – Helt i tråd med EU-planene/NWO som nå synes å slå sprekker. Underveis vil nok en stor del av Yilport bli solgt ut til Wallstreet (NATO). Tidligere Transportminister Binali Yildirim – nå statsminister, fikk i denne sammenheng muligheten til å rydde vekk meningsmotstandere til Erdogan. Det kan jo hende dette var en synkronisert hendelse mellom aktørene i NWO/TISA og en løsning på den oppståtte hodepinen etter fiaskoen i Syria og Brexit som Holgersen omtaler i et nytt innlegg her på Steigan. Her fra åpningen: http://www.oslohavn.no/no/nyheter/2016/Yilport+Oslo+offisielt+%C3%A5pnet.b7C_wlDWX_.ips

    • Jeg tenkte mer på at det sikkert snart blir F-16 på tilbud til utvalgte kunder også, siden vi skal ha de de nye, stygge, dumme som vi snart har hovedfinansiering på sjøl …

   • Enkelte passasjerfly, bl.a. et fra Malaysia Air, har jo rett og slett forsvunnet … Hva om disse forsvunne flyene skal brukes til noe? (Tenk 9/11.)

 12. Det er enda for tidlig å konkludere med noen oppfatning av hva dette kuppforsøket egentlig var uttrykk for. Men det har som foreløpig resultat at Erdogan-regimet blir svært mye sterkere. Helt udemokratisk? Etter at alle partiene har gått ut mot kuppet, kan vel neppe Erdogan tillate seg å avskaffe dem? Bare videre fakta om hvem som stod bak kuppet, og hvorfor, og fakta om hvorfor Erdogan var så godt forberedt, kan gi svar. Kanskje får vi ikke vite særlig mer? I tilfelle det siste, vil bare Erdogans videre politikk, både innenlands og utenrikspolitisk, gi et svar.

 13. […] Som Steigan skriver så gav kuppforsøket i Tyrkia gav president Recep Erdoğan en anledning til å renske ut dem han ser som sine fiender i hæren og i rettsapparatet. Han har sjøl kalt kuppet «en gave fra Gud». Den tyrkiske hæren har lange tradisjoner for militærkupp, og kuppforsøket ikke å ha vært fullstendig helhjertet og Erdoğan virker å ha vært godt forberedt. […]

 14. Norge gjeninnførte dødsstraff for å ta et oppgjør med «landssvikere». At Erdogan gjør det samme er helt på sin plass. Erdogan får gjøre det han mener er nødvendig for å sikre landet og det som er av demokratiske institusjoner. Så lenge tyrkerne selv kan velge sitt parlament og president er det ikke grunn til å fare opp.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.