Israel: – En borgerkrig mellom sunnier og sjiaer i Syria vil ikke være en dårlig ting

8

WikiLeaks har lagd et søkbart arkiv over Hillary Clintons eposter. Epostene er blitt offentliggjort av US State Department i forbindelsen med undersøkelsene mot Clinton. De finnes også der, men arkivet til WikiLeaks er lettere å bruke.

Der kan man for eksempel lese  meldinga til daværende utenriksminister Hillary Clinton fra Jake Sullivan 23.07.2012. Dette er en sammenfatning av hemmelige samtaler med blant annet israelske etterreningsfolk, og gjengir deres vurderinger. Det dreier seg ifølge notatet om Sources with access to the highest levels of the Governments and institutions.

Kildene sier at Israel lenge har sett på Assad-regjeringa som en fiende, men en forutsigbar fiende og som en buffer mot mer militante muslimske land. I 2012 hadde de militære lederne i Israel begynt å revurdere dette standpunkt og de er gjengitt slik:

The fall of the House of Assad could well ignite a sectarian war between the Shiites and the majority Sunnis of the region drawing in Iran, which, in the view of Israeli commanders would not be a bad thing for Israel and its Western allies,

En annen kilde gjengis på samme måte:
One particular source states that the British and French Intelligence services believe that their Israeli counterparts are convinced that there is a positive side to the civil war in Syria; if the Assad regime topples, Iran would lose its only ally in the Middle East and would be isolated.
Kildene mener også at dersom Assads regjering faller, kan det være innledninga til at også Irans regjering faller.

Clitnons eposter er en svær sak i USA og tidsskriftet Politico har lagd en egen nettside som bare tar for seg de ulike sidene ved disse epostene. WikiLeaks har kritisert Facebook for å ha sensurert meldinger om epostene.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Det at mange toneangivende i Israel ser seg tjent med både borgerkrig og eventuell seier i borgerkrigen for al-Qaida eller IS, har ved flere tilfeller vært åpent uttrykt i israelske og andre vestlige mainstreammedier. Likevel regnes det som konspirasjonsteori i Norge å vise til disse uttalelsene som bekrefter dette. Slik som denne, hvor Gilad Sharon, sønnen til tidligere statsmininister Ariel Sharon, skriver med egne ord:

  «The fall of Assad’s regime would bring Islamic State to our borders – and that’s a problem. But it would also be a fatal blow for Hezbollah. Without the Assad regime and the Hezbollah-Syria-Iran axis, the threat from Lebanon would fade significantly. It won’t happen overnight, but it will happen for sure. […]

  Islamic State – unlike Assad and unlike Hezbollah – is the enemy of an international coalition that is fighting the organization; thus Israel wouldn’t have to face this new threat alone.

  There would be no international pressure for Israel to give back the Golan Heights either – and that’s a very good thing. The Golan will remain an important part of Israel forever.

  Kartet viser da også at Israel har tillatt at nesten hele grenseområdet mot israelskokkuperte Golan er kontrollert av de al-Qaida-dominerte opprørsgruppene, bortsett fra en liten enklave som er kontrollert av IS, den eneste IS-tilstedeværelsen i den sørlige delen av Syria: http://syria.liveuamap.com/

  For igjen å sitere Sharon: «This is not a call for direct intervention in the civil war in Syria, but it’s good to know what’s good for Israel. Sometimes when you want something, it somehow happens all by itself.»

 2. Jeg tenker at Israel er best tjent med Sunni kalifater , og ser helst at de vinner .
  Sjiane er blant de mest innbitte motstanderne av staten Israel , som Iran .
  Det er også noe av forklaringen på hvorfor Vesten allierer seg med noen av de verste sunni terrorstatene i verden !!

 3. Støtter Israel og Hillary fullt ut her.Dere dagens»anti-Israel»-typer, vil lide nederlag….Leve Israel.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.