Massiv USA-opprustning i Europa

0

USAs forsvarsminister Ashton Carter har lagt fram forslag til militærbudsjett for 2017. Der går han inn får å øke rammene til 3,4 milliader dollar, eller fire ganger så mye som i dag!

International Business Times skriver:

A possible next war could be back on familiar terrain in Europe, Secretary of Defense Ashton Carter warned Tuesday. Carter previewed a $582 billion 2017 defense budget that will be released in full Feb. 9, and it includes a request for $3.4 billion as part of the European Reassurance Initiative that focuses on Russian threats.

“We haven’t had to worry about this for 25 years, and while I wish it were otherwise, now we do,” Carter said, citing Russia in a speech at the Economic Club of Washington, the Associated Press reported. The U.S. is taking a “strong and balanced approach” toward the Kremlin, he added.

Det er naturligvis den angivelige trusselen fra Russland som brukes som argument for denne voldsomme opprustninga. Men over hele verden er det USA som blir sett på som den største trusselen mot freden.

Deutsche Wirtschafts Nacrichten bemerker tørt at «man regner ikke med at Tyskland vil få noen medvirkning på denne beslutningen.» Tyskland er som kjent det største europeiske NATO-landet og EUs største medlemsland, men behandles av USA mer som en kronkoloni enn som en partner. Etter påtrykk fra USA har Tyskland nylig endret sin militærdoktrine, slik at man nå også i Berlin ser på Russland som hovedfiende.

Derimot er naturligvis den alltid snakkende «representanten for norsk venstreside», Libyas slakter, Jens Stoltenberg, naturligvis svært entusiastisk:

“This is a clear sign of the enduring commitment by the United States to European security,” said Stoltenberg, a former prime minister of Norway. “It will be a timely and significant contribution to NATO’s deterrence, and collective defense.»

 

 

Forrige artikkelHva er Trans-Pacific Partnership?
Neste artikkelNorsk Folkehjelp på feil side
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).