Kina vil kjøpe Chicago-børsen

0

Ei gruppe kinesiske investorer ønsker å kjøpe Chicago Stock Exchange, Chicago-børsen. Det er Chongqing Casin Enterprise Group som har lagt inn et bud på den 134-år gamle børsen. Det er Bloomberg som melder dette.

Chongqing Casin Enterprise Group has signed a definitive agreement to acquire the company, according to a statement Friday. The deal values the Chicago Stock Exchange at less than $100 million, according to a person familiar with the matter, who asked to not be identified because the terms weren’t disclosed publicly. The exchange expects the deal to close in the second half of the year, though that will require regulatory approval.

“We’re a good fit. Our strategy is something they like and is consistent with theirs,” Chicago Stock Exchange Chief Executive Officer John Kerin said in a phone interview. “We provide technology and we’re a standalone, full-service exchange that they can grow in a manner that suits their needs.”

Chicago-børsen er liten på det amerikanske markedet og står får bare 0,5% av aksjehandelen, men Bloomberg mener at at kjøper vil få adgang til det amerikanske obligasjonsmarkedet, som har en «verdi» på 22.000 milliarder dollar.

Det er ikke første gang i så fall at Kina kjøper en utenlandsk børs. I 2012 kjøpte Kina London Metal Exchange. Men kjøpet av Chicago-børsen venter fortsatt på en godkjenning fra Washington.

Kina er også aktuelt med det største forsøket på landgrabbing så langt. Dagens Næringsliv melder at en kinesisk investor er forhandlinger om å kjøpe Australias største landeier – et område på størrelse med Nord-Norge.

Det har vært en rekke interessenter i Australia siden den enorme landeiendommen ble lagt ut for salg i fjor. De aller fleste har kommet fra Kina, hvor landprisene er skyhøye og det ville ha vært umulig å kjøpe en farm til en brøkdel av prisforlangende for S. Kidman.

Salget har skapt kraftige reaksjoner i Australia. Prisen forventes å havne på mellom to og tre milliarder kroner for det enorme området, hvor også Anna Creek – verdens største kvegfarm på 24000 kvadratkilometer inngår.

Men her forsøker milliardæren Lindsay Fox å trumfe kineserne med et eget tilbud på eiendommen.

Men begge eksemplene viser at Kina nå tydeligvis satser på å bruke sine enorme beholdninger av dollar til å kjøpe realverdier over hele verden.

 

Forrige artikkelHillary, una presidente feminista?
Neste artikkelTysk og fransk sentralbank: – Gi opp nasjonal suverenitet!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).