Kina vil kjøpe Chicago-børsen

1

Ei gruppe kinesiske investorer ønsker å kjøpe Chicago Stock Exchange, Chicago-børsen. Det er Chongqing Casin Enterprise Group som har lagt inn et bud på den 134-år gamle børsen. Det er Bloomberg som melder dette.

Chongqing Casin Enterprise Group has signed a definitive agreement to acquire the company, according to a statement Friday. The deal values the Chicago Stock Exchange at less than $100 million, according to a person familiar with the matter, who asked to not be identified because the terms weren’t disclosed publicly. The exchange expects the deal to close in the second half of the year, though that will require regulatory approval.

“We’re a good fit. Our strategy is something they like and is consistent with theirs,” Chicago Stock Exchange Chief Executive Officer John Kerin said in a phone interview. “We provide technology and we’re a standalone, full-service exchange that they can grow in a manner that suits their needs.”

Chicago-børsen er liten på det amerikanske markedet og står får bare 0,5% av aksjehandelen, men Bloomberg mener at at kjøper vil få adgang til det amerikanske obligasjonsmarkedet, som har en «verdi» på 22.000 milliarder dollar.

Det er ikke første gang i så fall at Kina kjøper en utenlandsk børs. I 2012 kjøpte Kina London Metal Exchange. Men kjøpet av Chicago-børsen venter fortsatt på en godkjenning fra Washington.

Kina er også aktuelt med det største forsøket på landgrabbing så langt. Dagens Næringsliv melder at en kinesisk investor er forhandlinger om å kjøpe Australias største landeier – et område på størrelse med Nord-Norge.

Det har vært en rekke interessenter i Australia siden den enorme landeiendommen ble lagt ut for salg i fjor. De aller fleste har kommet fra Kina, hvor landprisene er skyhøye og det ville ha vært umulig å kjøpe en farm til en brøkdel av prisforlangende for S. Kidman.

Salget har skapt kraftige reaksjoner i Australia. Prisen forventes å havne på mellom to og tre milliarder kroner for det enorme området, hvor også Anna Creek – verdens største kvegfarm på 24000 kvadratkilometer inngår.

Men her forsøker milliardæren Lindsay Fox å trumfe kineserne med et eget tilbud på eiendommen.

Men begge eksemplene viser at Kina nå tydeligvis satser på å bruke sine enorme beholdninger av dollar til å kjøpe realverdier over hele verden.

 

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

 1. Kineserne kjøper nå også opp Australia!

  – Asia i dag: Vil selge område på størrelse med Nord-Norge til Kina: http://www.dn.no/nyheter/utenriks/2016/02/08/0551/Australia/asia-i-dag-vil-selge-omrde-p-strrelse-med-nordnorge-til-kina

  «Det har vært en rekke interessenter i Australia siden den enorme landeiendommen ble lagt ut for salg i fjor. De aller fleste har kommet fra Kina, hvor landprisene er skyhøye og det ville ha vært umulig å kjøpe en farm til en brøkdel av prisforlangende for S. Kidman.

  Salget har skapt kraftige reaksjoner i Australia. Prisen forventes å havne på mellom to og tre milliarder kroner for det enorme området, hvor også Anna Creek – verdens største kvegfarm på 24000 kvadratkilometer inngår.

  – Dette er fullstendig galskap. Jeg er motstander av salget til kinesere, sier rancheier Dick Smith til The Australian Financial Review.

  Smith eier en ranch på vel 1200 hektar og mener at australske politikere er blinde og ikke skjønner konsekvensene av å selge eiendommen til et kinesisk selskap.

  Det har vært en rekke interessenter for å se på landeiendommen, men det kinesiske selskapet Shanghai Pengxin skal være i sluttforhandlinger. De har tidligere kjøpt store farmer på New Zealand.

  – Jordbruksland vil i fremtiden bli svært verdifullt og viktig. Det kommer til å skape enorme verdier i fremtiden. Vi ønsker ikke at disse verdiene skal havne på utenlandske hender, sier Smith til næringslivsavisen.»

  Med liberaliserte landeiendomsregler under den sittende regjeringa varer det neppe lenge før de norske skogene også er kinesiske! Storgardene rundt Mjøsa, som har av den beste jorda i Europa, er nok også lekkerbiskener kinesiske multimilliardærer sikler etter!

  Som Rånåby, som jeg lenker til i Webadressen, for å slippe unna redigeringen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.