Hillary Clinton tjente 25 millioner kroner på 12 taler for storbankene

0

Presidentkandidat Bernie Sanders har mer enn antydet at Hillary Clinton er kjøpt og betalt av de største bankene i USA, noe hun naturligvis benekter. At hun er betalt er det i hvert fall ingen tvil om. Ifølge The Intercept har Hillary Clinton fått 2,9 millioner dollar, eller nesten 25 millioner kroner, for å holde tolv foredrag. Altså grovt sett to millioner NOK per foredrag. Rapporten sier at hun holdt tre taler for Goldman Sachs og taler for Deutsche Bank, Morgan Stanley, Fidelity Investments, Apollo Management Holdings, UBS, Ameriprise, Canadian Imperial Bank of Commerce, Bank of America og Golden Tree Asset Managers.

For å sette disse utbetalingene i perspektiv kan man sammenlikne dem med livstidslønna til amerikanske lønnstakere. En gjennomsnittsperson med bachelorgrad vil i løpet av hele sitt liv tjene 2,4 millioner dollar, eller omtrent som fru Clinton gjorde på noen kjappe halvtimer for finanseliten. En lønnstaker med bare high school vil i gjennomsnitt tjene bare 770.000 dollar i løpet av hele sin yrkeskarriere, eller omtrent som tre Clinton-foredrag.

Mellom 2007 og 2014 tjente Hillary og Bill Clinton mer enn 139 millioner dollar til sammen på foredrag. Vi snakker om nesten 1,2 milliarder kroner på åtte år.

Washington Post skriver:

Through the end of December, donors at hedge funds, banks, insurance companies and other financial services firms had given at least $21.4 million to support Clinton’s 2016 presidential run — more than 10 percent of the $157.8 million contributed to back her bid….

By the end of 2015, she had brought in more money from the financial sector during her four federal campaigns than her ­husband did during his ­quarter-century political career.

De fem største bidragsyterne til Hillary Clintons valgkamp er Citigroup Inc, Goldman Sachs, DLA Piper, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley.  (DLA Piper er et internasjonalt advokatfirma, resten er fire av de seks største bankene i USA.) Clinton sier at riktignok har hun fått betalt, men hun lar seg ikke påvirke av det. Det er ikke overvettes mange som tror akkurat det.

Toppsjefen i Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, har i hvert fall gått ut og advart mot Bernie Sanders og sagt at «Sanders’ attacks on the «billionaire class» and bankers could be dangerous.»

Norge er forresten blant de største bidragsyterne til Clinton Foundation, og det gjelder både i Jonas Gahr Støres tid som utenriksminister og nå under Børge Brende. På den lista står vi sammen med Saudi Arabia, Qatar og den ukrainske oligarken Victor Pinchuk.

 

 

Forrige artikkelAssange bör släppas och få ersättning
Neste artikkelPanorama da Tolfa verso Roma
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).