Hillary Clinton tjente 25 millioner kroner på 12 taler for storbankene

12

Presidentkandidat Bernie Sanders har mer enn antydet at Hillary Clinton er kjøpt og betalt av de største bankene i USA, noe hun naturligvis benekter. At hun er betalt er det i hvert fall ingen tvil om. Ifølge The Intercept har Hillary Clinton fått 2,9 millioner dollar, eller nesten 25 millioner kroner, for å holde tolv foredrag. Altså grovt sett to millioner NOK per foredrag. Rapporten sier at hun holdt tre taler for Goldman Sachs og taler for Deutsche Bank, Morgan Stanley, Fidelity Investments, Apollo Management Holdings, UBS, Ameriprise, Canadian Imperial Bank of Commerce, Bank of America og Golden Tree Asset Managers.

For å sette disse utbetalingene i perspektiv kan man sammenlikne dem med livstidslønna til amerikanske lønnstakere. En gjennomsnittsperson med bachelorgrad vil i løpet av hele sitt liv tjene 2,4 millioner dollar, eller omtrent som fru Clinton gjorde på noen kjappe halvtimer for finanseliten. En lønnstaker med bare high school vil i gjennomsnitt tjene bare 770.000 dollar i løpet av hele sin yrkeskarriere, eller omtrent som tre Clinton-foredrag.

Mellom 2007 og 2014 tjente Hillary og Bill Clinton mer enn 139 millioner dollar til sammen på foredrag. Vi snakker om nesten 1,2 milliarder kroner på åtte år.

Washington Post skriver:

Through the end of December, donors at hedge funds, banks, insurance companies and other financial services firms had given at least $21.4 million to support Clinton’s 2016 presidential run — more than 10 percent of the $157.8 million contributed to back her bid….

By the end of 2015, she had brought in more money from the financial sector during her four federal campaigns than her ­husband did during his ­quarter-century political career.

De fem største bidragsyterne til Hillary Clintons valgkamp er Citigroup Inc, Goldman Sachs, DLA Piper, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley.  (DLA Piper er et internasjonalt advokatfirma, resten er fire av de seks største bankene i USA.) Clinton sier at riktignok har hun fått betalt, men hun lar seg ikke påvirke av det. Det er ikke overvettes mange som tror akkurat det.

Toppsjefen i Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, har i hvert fall gått ut og advart mot Bernie Sanders og sagt at «Sanders’ attacks on the «billionaire class» and bankers could be dangerous.»

Norge er forresten blant de største bidragsyterne til Clinton Foundation, og det gjelder både i Jonas Gahr Støres tid som utenriksminister og nå under Børge Brende. På den lista står vi sammen med Saudi Arabia, Qatar og den ukrainske oligarken Victor Pinchuk.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Det kan være vel anvendte penger for bankene å støtte den som kriger mest. Er det mulig å avdekke om det kommer penger direkte/indirekte fra Clinton Foundation inn i valgkampen hennes?

 2. I motsetning til Bernie Sanders, er Hillary Clinton en forsvarer av «våre verdier». Uttrykket «våre verdier» blir brukt av vestlige-, også norske, politikere med visse mellomrom. Folk flest vil nok oppfatte dette som et forsvar av de «folkelige» verdiene som også vi som tilhører «allmuen» er en del av. Det bør ikke være tvil om at Hillary Clinton representerer andre verdier enn det som opptar «folk flest». Spørsmålet må bli; når skal det amerikanske folket se dette. Bernie Sanders er på god vei til å synliggjøre noen forskjeller, det kan godt være at han når helt frem.

 3. Selv om Bernie Sanders naturligvis er en mye bedre presidentkandidat enn monsteret Hillary, er det viktig å huske at han stemte MOT bokettersyn av The Fed. Han vil altså ikke gå de farligste banksterne nærmere etter i sømmene. Og om han mot formodning skulle klare å bli president uten å bli likvidert (en umulighet), hadde han selvsagt ikke fått gjort noe som helst med Wall Street, hvor mye han enn måtte ønske det (og det ønsker han nok egentlig ikke heller).

  Verdt å merke seg er det også at han er jøde og en like stor sionist som Hillary. Hans Israelpolitikk ville derfor blitt omtrent identisk med Hillarys. Og som vi vet, det er Israel som dikterer amerikansk utenrikspolitikk. Likevel skal han ha kudos for å være litt mindre hawkish enn Hillary. Han var visst mot den forrige Irak-krigen, bl.a. Og han er kanskje ikke så ivrig etter å bombe Iran med det første, i motsetning til alle de andre presidentkandidatene, inkludert Trump.

  Men til syvende og sist er hele valgkampen bare spill for galleriet. I Iowa var det omfattende valgjuks, og dette jukset kommer til å fortsette i hver eneste delstat og i hele resten av valgprosessen. Jeg tipper det militærindustrielle komplekset, sammen med banksterne, allerede har bestemt at Hillary blir president. Og da blir det slik, til stor jubel for norske feminister og sikkert de fleste feminister i andre land også. For Hillarys klasebomber og landminer er jo så kvinnefrigjørende, og de sprer i tillegg demokrati og bygger skoler til småjenter.

 4. En bekjent av meg sa at Obama fikk fredsprisen «fordi han er neger» (og president i USA).

  Hillary kommer til å få fredsprisen fordi hun er kvinne (og president, snart). Mark my words.

  (I tillegg spredde hun jo fred og demokrati til Libya, og det ligger an til at hun vil spre disse tingene til Syria, Iran og diverse andre land også. Desto enklere blir det for Jagland å gi henne en passende utmerkelse, til enorm jubel fra en samlet norsk presse og venstreside.)

 5. Jeg hørte nylig om en trekkspiller som skulle ha 30.000 for å underholde litt på et pensjonisttreff. De sa selvsagt nei takk. Synes dette nesten blir enda mer uetisk.

  Uansett betaler banksterne bra for å få lytte til en taler som kiler dem i nakken. De burde heller leie inn Steigan, slik at de fikk litt å bryne de små grå på. Så kjedelig de må ha det!

 6. Problemet her er at de rike kan godta Hillary som president. Det vil de aldri i verden gjøre med Sanders. Hvis Sanders vinner den demokratiske utvelgelsesprosessen vil alle skitne triks som finnes bli kastet mot han. Republikanernes Rubio vil dermed bli president.

  Her er en interessant artikkel fra Greg Palast om Rubio og hvem som er hans bakmann:
  http://www.gregpalast.com/who-hatched-rubio-2/#more-11168

  Så kan vi spørre om det vil gjøre noen forskjell. Obama er en verre president (større krigsforbryter) enn Bush jr.

 7. «Hillary Clinton tjente 25 millioner kroner på 12 taler for storbankene»

  Tenk på hva du, med like langvarig og i tillegg dypere politisk engasjement med bedre veigrep, kan ta for talene dine da, Pål! – Jeg føler meg nesten priviligert som har hørt deg på youtube gratis. 😉

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.