Erdoğan setter kniven på strupen til EU – vil ha mer penger, ellers…

0

Den tyrkiske sultan Recep Erdoğan driver en nådeløs utpresningspolitikk mot EU, og EU-lederne opptrer «pinlig hjelpeløst», skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Nettavisa viser til en avsløring som er kommet fram i den greske nettavisa euro2day.gr. Nyheten er også gjengitt av Reuters. Ifølge disse meldingene skal Recep Erdoğan i november 2015 ha stilt knallharde krav til EU og truet med at hvis han ikke får det som han vil, så skal han oversvømme Europa med flyktninger.

Turkish President Tayyip Erdogan threatened in November to flood Europe with migrants if European Union leaders did not offer him a better deal to help manage the Middle East refugee crisis, a Greek news website said on Monday.

Fra EUs side stilte de utstoppede dressene Jean-Claude Juncker og Donald Tusk, og de var tydeligvis ingen match for Recep 1. av Ankara.

We can open the doors to Greece and Bulgaria anytime and we can put the refugees on buses … So how will you deal with refugees if you don’t get a deal? Kill the refugees?» Erdogan was quoted in the text as telling the EU officials.

It also quoted him as demanding 6 billion euros over two years. When Juncker made clear only half that amount was on offer, he said Turkey didn’t need the EU’s money anyway.

The EU eventually agreed a 3 billion euro fund to improve conditions for refugees in Turkey, revive Ankara’s long-stalled accession talks and accelerate visa-free travel for Turks in exchange for Ankara curbing the numbers of migrants pouring into neighboring Greece.

In heated exchanges, Erdogan often interrupted Juncker and Tusk, the purported minutes show, accusing the EU of deceiving Turkey and Juncker personally of being disrespectful to him.

The Turkish leader was also quoted as telling Juncker, a former prime minister of tiny Luxembourg, to show more respect to the 80-million-strong Turkey. «Luxembourg is just like a little town in Turkey,» he was quoted as saying.

Under den opphetede diskusjonen skal Erdoğan ha vist til den lille gutten Ayan som døde på stranda og sagt at «det vil bli flere enn en liten gutt som drukner. Det vil blli 10 eller 15.000. Hvordan vil dere takle det?»

(Dette står i referatet i den greske nettavisa, men er utelatt i Reuters melding.) I det hemmelige referatet som euro2day.gr står alt dette i klartekst. Les her.) Og det framgår at Erdoğan forlangte minst 3 milliarder euro i året fra EU. Han skal ha vist til de 400 milliardene som EU har brukt på finanskrisa hos erkerivalen Hellas, for å vise hvor rimelig kravet hans var. (Det raker jo ikke ham at disse pengene ikke gikk til Hellas, men ble brukt for å redde europeiske banker.)

Meldinga er også gjengitt i den tyrkiske nettavisa Today’s Zaman. Der har journalistene kontaktet EU-kommisjonen og bedt om en kommentar, noe den avslo å gi.

Den greske parlamentarikeren Miltos Kyrkos fra partiet To Potami har krevd at EU-kommisjonen skal avklare om dette referatet er sant, og om så er, svare på hvilket mandat kommisjonen har til å føre slike forhandlinger.

Det finnes nemlig ingen budsjetter i EU eller medlemslanda som kan dekke kravet fra Erdoğan.

Jeg tror vi ganske trygt kan gå ut fra at referatet er riktig og at sultan Erdoğan har opptrådt akkurat like brutalt og truende som referatet gir inntrykk av. Innholdet stemmer med nyhetsmedlinger vi har fått tidligere i en mer polert form.

Vi snakker her om Norges nære allierte Tyrkia, et land Jens Stoltenberg har full tillit til, og som Norge er forpliktet til å gå i døden for, dersom landet skulle havne i krig.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTysk og fransk sentralbank: – Gi opp nasjonal suverenitet!
Neste artikkelVar det slik Obama ble overtalt til ikke å starte storkrig i 2013?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).