62 mennesker eier like mye som den fattigste halvparten av verden

0

Den britiske organisasjonen Oxfam har gitt ut 2016-versjonen av sin An Economy for the 1%, og den viser at den fattigste halvparten av verdens befolkning nå eier 1000 milliarder dollar mindre enn de gjorde i 2010. Det er et fall på 41%. Dett har skjedd til tross for at verdens befolkning på samme tid har økt med 400 millioner mennesker. På samme tid har rikdommen til de 62 rikeste personene økt med mer enn 500 milliarder dollar, eller 44%. Disse 62 menneskene eier nå like mye som den fattigste halvparten av verden tilsammen! Ved forrige årsrapport var det 80 mennesker som eide like mye som den fattigste halvparten. Så de fattige bir fattigere og de aller rikeste blir veldig mye rikere. På tross av at verdens ledere har snakket mye om å håndtere ulikhet, har gapet vokst markant bare de siste 12 månedene. Nå er det slik at de rikeste 1% eier mer enn de øvrige 99%. Den linja ble passert i 2015.

Et globalt nettverk av skatteparadiser gjør det mulig for de auperrike å gjemme unna 7600 milliarder dollar fra beskatning, skriver Oxfam.

As much as 30 percent of all African financial wealth is estimated to be held offshore, costing an estimated $14 billion in lost tax revenues every year. This is enough money to pay for healthcare for mothers and children in Africa that could save 4 million children’s lives a year, and employ enough teachers to get every African child into school.

Oxfam har analysert 200 selskaper, og deriblant de største selskapene i verden som er strategiske partnere for World Economic Forum, og har funnet ut at 90% av dem finnes i minst ett skatteparadis. I 2014 hadde de store selskapene fire ganger så store investeringer i skatteparadiser som de hadde i 2001.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.