62 mennesker eier like mye som den fattigste halvparten av verden

0

Den britiske organisasjonen Oxfam har gitt ut 2016-versjonen av sin An Economy for the 1%, og den viser at den fattigste halvparten av verdens befolkning nå eier 1000 milliarder dollar mindre enn de gjorde i 2010. Det er et fall på 41%. Dett har skjedd til tross for at verdens befolkning på samme tid har økt med 400 millioner mennesker. På samme tid har rikdommen til de 62 rikeste personene økt med mer enn 500 milliarder dollar, eller 44%. Disse 62 menneskene eier nå like mye som den fattigste halvparten av verden tilsammen! Ved forrige årsrapport var det 80 mennesker som eide like mye som den fattigste halvparten. Så de fattige bir fattigere og de aller rikeste blir veldig mye rikere. På tross av at verdens ledere har snakket mye om å håndtere ulikhet, har gapet vokst markant bare de siste 12 månedene. Nå er det slik at de rikeste 1% eier mer enn de øvrige 99%. Den linja ble passert i 2015.

Et globalt nettverk av skatteparadiser gjør det mulig for de auperrike å gjemme unna 7600 milliarder dollar fra beskatning, skriver Oxfam.

As much as 30 percent of all African financial wealth is estimated to be held offshore, costing an estimated $14 billion in lost tax revenues every year. This is enough money to pay for healthcare for mothers and children in Africa that could save 4 million children’s lives a year, and employ enough teachers to get every African child into school.

Oxfam har analysert 200 selskaper, og deriblant de største selskapene i verden som er strategiske partnere for World Economic Forum, og har funnet ut at 90% av dem finnes i minst ett skatteparadis. I 2014 hadde de store selskapene fire ganger så store investeringer i skatteparadiser som de hadde i 2001.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA – bra kongressrapport om Syrien!
Neste artikkelStorbritannia deltar i krigen mot Jemen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).